Niğde sulama suyu sorunu yaşadığı bir gerçektir. Bu nedenle yer altı suları yoğun olarak tarımda kullanılmaktadır.Bu sorunun aşılması için yıllardır Akdeniz’e akan Niğde’den çıkan suların Niğde ve Bor ovasına akıtılması konuşulur.Konuyla ciddî ilgilenenler de oldu ve ilgili projeler de yapıldı. Ne varki yıllardır DSİ’nin bu anlamda harekete geçmesi ile ilgili siyasî irade devre ye girmedi.Oysa Konya’da Niğde’den sonra gündeme alınan projeler uygulandı, ama Niğde için nedense düşünülen gerçekleşmedi. Konya’da ise önemli su projesi Mavi Tünel gerçekleşip açıldı.Konya’da hizmete açılan su tüneli haberi televiyonda yer alınca Bakanlık, Milletvekiliği yapmış olan hemşehrimiz Akın Gönen telefon etti. Niğde için Ecemiş Suyu’nun Akdenize boşa akması yerine Niğde topraklarını sulaması projesini anımsatıp bu konuda gereğinin yapılamaması üzüntümdür.”dedi. 20 yıl öncesi bu anlamda proje hazırlatıp uygulanması için girişimlerde bulunmuştu ama sonrasında milletvekili olmadı Proje de öyle kaldı.
 

Ecemiş suyu 2006 yılında Nevşehir için projelendirildiği haberi basına yansıdı.Bunun üzerine Niğde’yi yönetenler konuyu öğrenmeye başladılar. 2009 yılında Belediye Başkanı Faruk Akdoğan internette halen yer alan demecinde Ecemiş suyunun Nevşehir’e giderken son anda devreye girerek Niğde’ye içme suyu olarak gelmesi gündeme alındığını 2010 yılında Ecemiş Suyu projesi yapılacağını söyledi. Başkan Akdoğan aynen şu ifadeleri CİHAN haber ajansına verdiği demeçte söylemişti. “KOP kapsamında Ecemiş suyunun içme suyu olarak Niğde'ye getirilmesini önerdik. Bu önerimiz de kabul gördükten sonra projenin ödeneğinin KOP'tan alınarak yapılması öngörüldü. 2010 yılında da bu projenin gerçekleşmesini bekliyoruz.”dedi. Başkan Akdoğan ilgili haberde şöyle deniyordu-“ Niğde'nin içme suyu ihtiyacının Ecemiş Çayı projesinden karşılanması için daha önce Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile sık sık bir araya gelmiş, gerek DSİ Genel Müdürlüğü, gerekse Kayseri Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile de konuyu görüşmüştü.” Demekki Veysel Eroğlu ile sık sık biraya gelip 2010 yılında durum Bakanın bilgisine sunulmuş. Google’de Faruk Akdoğan Ecemiş suyu yazın haberi okuyun. Ne söylenmişse orada var. Biz konuya söz eklemiyoruz söyleneni okuyun diyoruz. Çünkü Orman ve Su işleri Bakanı Eroğlu Niğde geçtiğimiz aylarda yaptığı toplantıda yine Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Konuya değindi ve şöyle dedi.-“ Biz de Niğde Belediyesi olarak ve Niğdeliler olarak bu hususun altını da özellikle çizmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Daha öncede bahsettiğimiz gibi, Çamardı ilçemiz de bir Ecemiş çayı var, bu Ecemiş suyunun Niğde’mize içme ve kullanma suyu olarak getirilmesi noktasında Sayın Bakanımızın da desteğinizi bekliyoruz. Biz Niğde Belediyesi olarak her ay 500 bin lira su kuyuları için elektrik parası ödemekteyiz. 48 tane içme kuyusu çalıştırıyoruz. Bu bakımdan Sayın Bakanımızdan da Ecemiş Suyunun Niğde’ye getirilmesi için destek istiyoruz ” Bakanda konuyu inceleyeceğini söylüyor. Diyor ki-“ Ecemiş suyu ile ilgili ben ciddi bir şekilde inceleme yaptırdım. Ecemiş suyuyla ilgili çalışmayı bakalım, inceleyelim.” Şimdi iki demeci peş peşe okumanızı öneriyorum. Bir yorum katmayacağım olayın nasıl Niğde için aradan geçen sürede hiçbir şey yapılmamış olduğunu fark edin laftan öte bir şey yok görün istiyorum. 

 
 Yerel basında yazılarımızı izleyenler anımsar biz konuyu çok kere yazdık. Niğde ili sınırları içinde doğup Niğde dışına giden suların Niğde ilinde yararlı kılınması olasıdır dedik. İçme suyu, sulama suyu kısacası su sorunu için bu konu dikkate alınması gerektiğini anlattık.

 
Hatta bir gazetemiz demecimizi manşetten verdi. Tıp Fakültesi, Hava alanı ve Ecemiş Suyu Niğde için üç büyük projedir. Bu konular üzerine yoğunlaşılması gerektiğini belirttik. Aradan aylar geçti. Değişne bir durum yok. Hava alanın olmaması Niğde neler kaybettiriyor düşünen görecektir. Tıp Fakültesi açılmaması Niğde gelişimine ne kadar etkisi olmaktadır düşünen onu da fark edecektir. Tarım içinde suyun ne kadar önemli olduğunu bilmeyen varmı?

 
Niğde eğer doğal yollarda yeryüzende oluşan suyu kullanırsa yer altındaki suları tüketmemiş olacaktır. Hem elektrik paralarını yarattığı sorun aşılacak, hem yer altında gelecekte kullanılacak suyun tüketilmesi engellenmiş olacaktır.  Ecemiş suyu gündeme gelince Çamardılı bazı hemşehrilerimiz Çamardı suyu alınacak sanısı ile konuya tepki gösteriyor hatta Çamardı için su yetersizliğinden söz ediyorlar Oysa gündeme gelen Çamardı suyu değil Çamardı’dan Yeleatan’dan Niğde terk ederek Akdenize akan su  değer bulması durumudur.Yelatan’dan suyun boşa nasıl akıp gittiğini gören bizim ne dediğimizi daha iyi anlayacaktır. Amaç Çamardı suyunu almak değil Akdenize akan suyu Niğde’de kullanmaktır. Özünde bu su Nevşehir hatta Aksaray alıyordu biz Niğde’de kalmasını sağladık. Bakın Aksaray AKP Milletvekili Aksaray’da  verdiği demeç nasıl haber olmuş okuyun-“Niğde’nin Çamardı Bölgesinde bulunan Ecemiş Çayı’nın içme suyunda kullanılmasına dair bazı projelerin olduğundan söz eden AKParti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, “Ecemiş suyunun içme suyu olarak kullanılması için geçmişte bir takım çalışmalar yapılmış. Ecemiş, Niğde’nin Çamardı bölgesinde, Demirkazık Dağlarının hemen kıyısında akan bir çay. Kaynağın çıktığı yerde bir fay hattı olduğu söyleniyor. Bu fay hattının su kaçağına neden olabileceği ifade ediliyor. Dolayısıyla bu kaçağın olmaması için fay hattının olmadığı bir yerde suyun barajda toplanıp Aksaray, Nevşehir ve Niğde’nin sudan faydalanması konusunda bir çalışma yapılmış. Bu konuyla ilgili Kalkınma Ajansı ön fizibilite çalışması yapmış” dedi. Suyun debisinde mevsimsel olarak  değiştiğini söyleyen  Milletvekili, saniyede bin 600 litre ile 6 bin litre arasında değişimlerin söz ediyor. 3 ilin su ihtiyacının saniyede bin 500 litrenin üzerinde olduğunu dile getiren AKP’li Alaboyun, “ Bu su Nevşehir’e ve Niğde’ye, özellikle de Niğde’ye daha yakın. Aksaray’a olan uzaklığı ise 160 kilometre civarlarında. Çalışma nereden bakarsanız 100 milyon dolarlık bir proje gerektiriyor. Su, kısmi olarak pompa istasyonlarıyla desteklenecek olsa da bin 600 metre rakımdan cazibe ile gelebilecek bir yapıya sahip ve suyun kalitesi oldukça güzel”. Bu konuya dair Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne bir girişimde bulunacaklarını anlatıyor AKP Aksaray Milletvekili. Yani Nevşehir gibi Aksaray’da suyun peşinde. Bilgi sahibi olunsa özünde Çamardı içinde bu projenin  Niğde için doğru ve yararlı olduğu görülecektir. Nedense işin özü değilde ayrıntılar üzerinden konuya yaklaşmak isteyenlerde var.Ülkemizde genel sorundur çözümü arayanlara karşı çözüm yerine engellemeyi önemseyenlerdir. Niğde için sulama ve içme suyu ile ilgili yirmi yılda Ecemiş suyu için bir şey yapmamış olmamız düşündürücü değilmi? Aksaray ve Nevşehir dahi bu suyu düşünürken Niğde siyasetçileri  ise  farklı illerin ilçelerinde yapılan işler Niğde’de yapılınca Çağ atladık diye açıklama yapmakla meşgul yazık.