Esnaf: “Döner yiyen ayran içemez oldu”

Dönerci esnafı: “Dükkanı satıp 

bir yere işçi olarak gireceğim”

Kuruyemişçi: “Vatandaş çekirdek bile alamıyor”

Pazarcı esnafı: “3 ton malın 

yükleme ücreti 3 bin 300 lira”

Gürer:” Yıllardır esnaf gezerim, 

böyle  dertli bir dönem hiç görmedim”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve ilçelerinde esnaf ziyaret edip pazaryerlerini gezdi. İzlenimlerini aktaran Gürer, “Yıllardır esnaf ziyaret edip hal hatır sorarım; çok dertli insanlarla karşılaştım ama esnafın ve vatandaşın halini bu yıl ki kadar kötü görmedim” dedi. 

MALİYETLER ÇOK ARTTI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf ziyaretleri kapsamında, Ulukışla ilçesinde dönerci dükkanını işleten Can Masak’ın sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan Can Masak, “Ekmek 6 lira, patates 15 lira, tavuk 70 lira oldu. 1500- 2 bin lira elektrik faturası ödüyorum. Bu şartlarda döneri kaç liraya satıp, kaç lira kar edeceğim? Sıkıntı büyük.” dedi.

DÖNER YİYEN AYRAN İÇEMİYOR 

Müşteri sayısının her geçen gün azaldığını anlatan Can Masak, “İnsanlar eskisi gibi döner yiyemiyor. Döner yiyebilen de ayran içemiyor. Bu duruma geldik” ifadelerini kullandı. 

DÜKKANI SATIP BİR YERE İŞÇİ OLARAK GİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUM 

'IBAN’a at' dönemi bitiyor 'IBAN’a at' dönemi bitiyor

Dükkanı satılığa çıkardığını belirten dönerci dükkanı işletmecisi Can Masak, “Burada çalışan bir kişinin sigorta primi 5 bin lira oldu. Şartlar çok ağırlaştı. Burayı satıp bir yerde işçi olarak çalışmayı düşünüyorum. Suriyeli, Afganlı mülteciler gibi yurtdışına kaçak da olsa gidip çalışacağım. 2 bin 500 -3 bin dolar maaş alsam buranın parasıyla 100 bin lira eder. Burada durmaktan iyi” diyerek, yaşadıkları sorunları sıraladı. 

VATANDAŞ ÇEKİRDEK ALAMIYOR 

Kuruyemiş dükkanı sahibi esnaf ise insanların artık çekirdek bile alamadığına dikkat çekerek, “İşler iyice daraldı. Yaylacılar yaz döneminde imdadımıza yetişiyordu ancak onlar da bu sene alışveriş yapmıyor. 150 bin liralık ürün aldık. Sattığımız parayla aynı ürünleri yerine koyamıyoruz çünkü her ürüne her gün zam geliyor. Geçen yıl 100 lira olan fıstık 170 liraya çıktı. Ayçekirdeği 70 liradan 115 liraya, kabak çekirdeği 180 liradan 230 liraya, badem 200 liradan 330 liraya, kaju 280 liradan 350 liraya, antepfıstığı 250 liradan 500 liraya çıktı. 195 liradan aldığımız kahveyi 250 liraya satıyoruz” işlerin ne kadar düştüğünü rakamlarda gözler önüne serdi. 

3 TON ÜRÜNÜ 3 BİN 300 LİRA YÜKLEME PARASI ÖDEDİM 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer pazaryerini de gezerek Niğde ve Bor’da pazarcı esnafının sorunlarını dinledi. Bir esnaf, sebze ve meyve nakliye ve işçilik ücretlerindeki artıştan yakınarak, “350 lira olan yükleme işçiliği 1000 liraya çıktı. 3 ton mala 3 bin 300 lira işçilik ödedim. Bu sadece yükleme parası. Patlıcanın poşeti 500 lira. Mazotu hesaplama bile!” diyerek maliyet artışlarının esnaf üzerindeki yükün ağırlığına dikkat çekti. 

2 YIL ÖNCESİNE KADAR MEĞER BELEŞ YAŞIYORMUŞUZ 

Esnafın her zaman sıkıntı çektiğini ancak son 2 yıldaki sıkıntıların katlanarak arttığını belirten pazarcı esnafı, “2 esene öncesine kadar beleş yaşıyormuşuz ama farkında değilmişiz. 2021’den sonra ve 2021’den önce diye hayatı ayırmak lazım. Son iki yıl çok sıkıntılı geçiyor” ifadelerini kullandı.

GÜRER: “YILLARDIR ESNAF GEZERİM, BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİM”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise esnaf ziyareti ve pazaryeri ziyaretleriyle ilgili izlenimlerini aktardı. Yıllardır her fırsatta esnafın ve halkın arasına girdiğini, onların sorun ve taleplerini hep birinci ağızdan dinlediğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP döneminde sorunlar hep oldu, insanlar, toplumun tüm kesimleri ekonomik açıdan büyük sıkıntılar çekti ve çekmeye devam ediyor. Ancak bu yıl tablo çok daha vahim. Dükkanını satıp bir yere işçi olarak girmek isteyen var, pazarcı pazara getirdiği birkaç ürünü aldığı fiyattan aşağı satarak müşteri tutmaya çalıştığını anlatıyor. Terzide yama yaptıran, ayakkabı tamircisinde pençe yaptıran sayışa artmış durumda. İlçe Pazarında İkinci el ürün pazarı dahi kurulur duruma gelmiş. Ay çekirdeği bile lüks çerez olmuş. Pazarcı esnafının nakliye masrafı, Adana’dan Mersin’den getirdiği ürünün satışından çok daha fazla tutar duruma ermiş. Esnaf sigorta yaptıramaz, vatandaş canı çektiği meyveyi alamaz duruma gelmiş. Nereden ucuz ekmek alırım diye fırın gezen vatandaş var .Emekliye bir dokun bin ah işit. Böyle bir ortamda ne esnaf ne de vatandaş mutlu” şeklinde konuştu. 

GÜRER’DEN SİYASİ İKTADARA ÇAĞRI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın alım gücünün düştüğünü, esnafın durumunun ise içler acısı olduğunu belirterek, “Buradan siyasi iktidara sesleniyorum; çıkın halkın arasına karışın, çarşıyı pazarı gezin, durum çok vahim. Oturduğunuz yerden pembe tablo çizerek, TÜİK verileriyle halkın sorunları daha da ağırlaşıyor. Sorunlar kartopu gibi büyüyor. Mutfaktaki yangını söndürmek için gerekli tedbirler alınmalı, gidişat hiç iyi değil. Cumhurbaşkanı, AKP sözcüleri emekli maaşlarına iyileştirme için Meclis açılışını işaret ediyor. Yarın Meclis olağanüstü toplantıya çağırsınlar emekli için gereken artışı sağlayalım. Çoğunluk onlarda. Bir gün geçirmeden sorunu çözeriz. En düşük emekli maaşı asgari ücret yapıp tüm emeklilerin durumunu iyileştirecek kararlar alalım” dedi.

Editör: Selim GÖKEL