Büyük âlim Âlusi, “Ruhu’l Meâni” adlı tefsirinde “Rabbinize yalvara yakara gizlice duâ edin” ayetinin tefsirinde Hasan Basri’nin şöyle dediğini nakleder: Müslümanlar çokça dua ederler. Fakat sesleri duyulmazdı. Onların duası sadece Rableri ile kendileri arasında bir fısıltı idi. Bu da Yüce Allah’ın emrinden dolayıdır. Bir de Yüce Allah salih bir kulunu anarken, “Hani o, gizli bir sesle Rabbine niyaz etmişti” diye buyurdu. Âlusi’ye göre dua ederken dikkat edilmesi gereken konulardan bazıları da şunlardır: Temiz (abdestli) olmak, kıbleye dönmek, meşgul edici şeylerden kalbi temizlemek, duaya başlarken ve dua sonunda peygamberimize salâvat okumak, elleri göğe doğru kaldırmak, bütün mü’minler için dua etmek, gecenin son üçte birini, oruçlu ise iftar zamanını, cuma gününü ve duaların kabul edileceği diğer zamanları gözetmek.
Bunlara ilave olarak Kuran-ı Kerim’de geçen ve Peygamber Efendimizin sıkça yaptığı duaları da yapmak gerekir. Allahım bana zenginlik ver, ev ver, araba ver! Vb. maddiyatla ilgili dualar yerine, Allahım hakkımda hayırlı olanları ver! Diyerek dua edilmesi daha doğru olur.
Mevlana: “ Dua ederken, kırık bir gönülle el aç; Allah'ın lütfu, kırık gönüle uçup gelir.”
            Başka bir sözünde de: “Pişmanlık ateşiyle dolu bir gönülle ve nemli gözlerle dua ve tövbe et! Zira çiçekler, güneşli ve ıslak yerlerde açar” der.
            Şems-i Tebrizi de:” Olmadı diye sızlandığın duaya, gün gelir olmadı diye şükredersin”  diyerek dualardaki farklı manalara işaret eder.
            Diriliş şairi Sezai Karakoç’un dilinde de dua bir şiir olarak satırlara dökülür:
“…
Yetiş ayağının tozu olduğumuz peygamber
Yetiş her zaman diri olan varlığınla
Yetiş yak lambamızı
Yetiş aydınlat karanlığımızı
Yetiş yeşillendir çöllerimizi
Yetiş dirilt insanımızı
Seni sevenin ismiyle yetiş bize
Yetiştir bize
Günahlarımızı kül edecek ateş harmanını
Verim yağmuru insin ülkemize
Mekke'ye Medine'ye Şam'a
Kudüs'e Bağdat'a İstanbul'a
Semerkand'a Taşkent'e Diyarbekir'e
Yetiş peygamber imdadı yetiş
Yetiş Allah'ın izniyle
…”
            Allah tüm Müslümanların dualarını kabul buyursun! (Âmin)