Niğde İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bahadır İnan, son dönemde artış gösteren grip soğuk algınlığı vakalarını değerlendirdi. Dr. İnan, Çocuklarda ise kış mevsimi ile beraber soğuklar ve kapalı ortamda kalma süresinin artmasıyla birlikte influenza, rsv gibi damlacık yoluyla bulaşan hastalıklarda artış yaşandığını belirtti.

İNFLUENZA DENİLEN GRİP VİRÜSÜNDE ARTIŞ YAŞANIYOR

Havaların soğumasıyla birlikte influenza denilen grip virüsünde artış yaşandığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bahadır İnan; “ Soğuk havalarda üşütme ve soğuk algınlıklarının fazlalaştığı ve bu dönemde özellikle son birkaç haftadır yoğunluğumuz doğal olarak var. Bu vakalar daha çok influenza dediğimiz grip virüsü ağırlıklı. Ama diğer virüslerinde olduğu üst solunum yolu enfeksiyonunun fazlalaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Covid-19'dan sonra ilimizde grip vakaları daha hassasiyet gösterilen bir durum haline geldi. Normal şartlarda özellikle kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu (nezle, grip ve anjin gibi) hastalıkların arttığı bir dönem yaşandığını ve bu dönemin önceki yıllara göre normal seyrinde devam ettiğini ifade etti.1-55

GEREKSİZ İLAÇ TÜKETİMİNDEN UZAK DURULMALI

Yetişkin, yaşlı bireylerde ve çocuklarda soğuk algınlığı ile mücadelede edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler veren İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Öğr. Üyesi İnan; “ Yetişkin ve yaşlı bireylerde grip; stres, bağışıklığın düşmesi ve beraberindeki kronik hastalıklar sebebiyle zatürreeye sebep olmakla beraber ölümcül seyredebilir. Grip, ağır şikâyet ve bulgularla seyreden bir enfeksiyondur. Özellikle yaşlı hastalar, mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemelidir. Hastalarda ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi şikâyetler vardır. Yine grip enfeksiyonunda boğaz ağrısı, nezle, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi bulgular da görülebilir. Gribal enfeksiyonlarda korkulan tablo hastalarda sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi komplikasyonların ortaya çıkmasıdır. Gribin ilerlemesini engellemek ve rahat atlatabilmek için; El hijyenine dikkat edimeli, Meyve sebze tüketimini artırılmalı, Yeterli kaliteli uyku, Bol sıvı ve Gereksiz ilaç tüketiminden uzak durulması gerektiği bilgisini verdi.

Eczacılar sıkıntılı süreçten geçiyor Eczacılar sıkıntılı süreçten geçiyor

ÇOCUKLARDA İNFLUENZA, RSV HASTALIKLARDA ARTIYOR

Kış mevsimiyle birlikte çocuklarda İnfluenza, RSV gibi damlacık yoluyla bulaşan hastalıklarda artış yaşandığını belirten İnan; “ Çocuklarda ise kış mevsimi ile beraber soğuklar ve kapalı ortamda kalma süresinin artmasıyla birlikte influenza, rsv gibi damlacık yoluyla bulaşan hastalıklarda artış söz konusu. Bu hastalıklar viral hastalıklar olup dengeli beslenme ve bol sıvı tüketimi gereklidir. 2 yaş altında alt solunum yolu enfeksiyonlarına çevirme riski yüksek olduğundan hışıltılı solunum açısından dikkat edilmelidir. Yüksek ateş 3-5 gün sürebilir. 5 günün üzerinde yüksek ateş olursa mutlaka hekime başvurmak gerekir” dedi.

Editör: Selim GÖKEL