Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 2024 Yerel Seçimleri için belediye başkan adaylarını belirleme yöntemi netleşti. CHP Genel Merkezi tarafından Niğde dâhil 81 ile ve bütün ilçe başkanlıklarına genelge gönderildi. 

81 İLE YEREL SEÇİM GENELGESİ GÖNDERİLDİ

CHP, belediye başkan adaylarını anketle kamuoyuna ve örgüte soracak. Milletvekilleri ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, illerde öne çıkan aday isimlerini tespit edecek. Aralıkta 500’e yakın belediye başkan adayı açıklanacak. İstanbul’da ise hedef, ilçe belediye sayısını 25’e çıkarmak. İl ve ilçe başkanlıklarına yerel seçimlerde izlenecek sürece ilişkin genelge gönderildi.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) bugün (20 Kasım) saat 11.30’da toplandı. Yaklaşık altı saat süren toplantıda, yerel seçim için aday belirleme yöntemi netleşti. CHP, yerel seçimlerde belediye başkan aday adayı olmak isteyenlerin başvurularını 21-28 Kasım’da alacak. Aday adayı olmak isteyen kamu görevlileri ise başvurularını 1-5 Aralık’ta yapacak.
Aday adayı olmak isteyen il, ilçe, belde başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin ise ilk önce yerel yönetimler ve dirençli kentlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına istifa niyetini bildirecek. Bu niyet, MYK tarafından değerlendirilecek. Aday adayı olmak isteyen il, ilçe, belde başkanları 1 Aralık saat 17.00’ye kadar görevlerinden istifa edecek.
CHP Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in imzası bulunan genelge, bugün il ve ilçe başkanlıklarına gönderildi.
Aday adayı olmak isteyenler için ödenmesi gereken ücret de belli oldu. Buna göre büyükşehir belediye başkan aday adayı olmak isteyenler 50 bin Türk Lirası (TL), nüfusu 500 binin üzerinde olan il, ilçe, belediye başkanlığı için 30 bin TL ve nüfusu 250 bin ile 500 bin arasında olan il ve ilçe belediye başkanlığı için 20 bin TL ödenecek.

BELEİYE BAŞKAN ADAYLARI ‘ÇAPRAZ SORGU’ İLE BELİRLENECEK
Edinilen bilgiye göre, CHP belediye başkan adaylarının belirlenmesi için birden fazla yöntemi bir arada kullanacak. CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde ilk olarak anket yoluyla kamuoyu yoklaması yapılacak. Ankette, mevcut belediye başkanının memnuniyet durumu ölçülecek, belediye başkanı ve rakiplerinin durumu karşılaştırılacak. Bunun yanı sıra partinin oy oranı ile belediye başkanının oy oranı da karşılaştırılacak.
CHP’nin az bir oy oranı ile kazandığı ya da kaybettiği “kritik” yerlerde ise atama yapılacak.

MECLİS GRUBU KAMPA GİRECEK
CHP Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu 1-3 Aralık’ta Antalya’da kampa girecek. Kampın ardından milletvekilleri ve PM üyeleri adayların belirlenmesi için sahada çalışacak. Anketler, örgütten gelen bilgiler, milletvekilleri ve PM üyelerinden gelen bilgiler karşılaştırılacak. “Çapraz sorgulama” yapılması için illere farklı bölgelerin milletvekilleri gönderilecek. İllerdeki sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının da görüşleri alınacak.

ARALIK AYINDA 500 BELEDİYENİN BAŞKAN ADAYI AÇIKLANACAK
CHP, bin 399 yerleşim yerinin tamamında aday çıkaracak. Daha önce aday çıkarılmayan yerlerde ise belde, ilçe başkanları aday olarak gösterilecek. Aralıkta 500 belediyenin başkan adayı eğilim ya da merkez yoklaması ile belirlenmiş olacak. Adaya kampanya için 90 gün süre tanınacak.
CHP’li bir yetkili, adayların belirlenmesinde çapraz sorgulama yapılması ve kentin paydaşlarından fikir alınmasının nedenini, “Bazen adayın ismi toplumda yoktur ama iş dünyasında karşılığı vardır. Bir şehrin bilgisi tüm paydaşlardan alınacak. Dinamik bir sorgulama yapılacak. Amaç, hata yapmamak. Sorgulanmayacak tek şey, belediye başkanının kime yakın olduğu” diye açıkladı.

Niğde’den Koray Aydın’a tam destek Niğde’den Koray Aydın’a tam destek

Editör: Selim GÖKEL