Türk Eğitim Sen Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş, Çamardı Milli Eğitim Müdürlüğünün bazı adaletsiz uygulamaları sert bir dille eleştirdi.

 

Başkan İhsan Uğraş’ın konu ile ilgili basın açıklaması ;

 

24 Kasım 2012 tarihinde Öğretmenler Günü’ne denk getirilerek Çamardı Millî Eğitim Müdürlüğü’nün önerisi ile Kaymakamlık makamı tarafından bir çok öğretmenimiz ödüllendirildi.

 

            Zor şartlar altında, kısıtlı imkanlar ve pek çok baskıyı göğüsleyerek öğrencilerinin başarılı olması için çalışan fedakar öğretmenlerimizin ödüllendirilmesinden mutluluk duyarız.

 

            Ancak bu tür ödüllendirmelerin adil, objektif kriterlere göre, birini sevindirirken diğerini üzmeyecek, çalışma motivasyonunu bozmayacak şekilde yapılması hem hukuki, hem ahlakî bir gereklilik, hem de ülkemizin çıkarınadır.

 

            Oysa, yukarıda andığımız tarihte yapılan ödüllendirmeler objektif  kriterlere göre değil, belli bir sendikaya mensubiyete göre yapılmıştır. Bu türden adil olmayan, ayrımcı bir ödüllendirme başarıyı artırmayacağı gibi, çalıştığı halde ödüllendirilmeyen öğretmenlerimizi küstürmüş, Çamardı İlçemizdeki öğretmenlerimizin arasına ikilik tohumu serpmiştir. Bu son derece tarafgir ödüllendirmeyi öğretmen camiamızın vicdanlarında aklamak için diğer sendikalara üye birkaç öğretmene de ödül verilerek, akılları sıra adil davranıldığı gösterilmeye çalışılmıştır. Bu tür küçük oyunlar bu ödüllendirmenin taraflı, belli bir sendikaya mensubiyeti temel aldığını gözlerden kaçıramayacaktır.

 

            Bu tarafgir ödüllendirme mantığıyla aynı kurumda çalışan bir öğretmen ödüllendirilirken, başka bir sendika üyesi öğretmen ödüllendirilmemiştir. Bu nasıl izah edilebilir? “SBS hazırlık yapan öğretmenler ödüllendirildi” denilmektedir. Diğer öğretmenler bu çalışmaya katkıda bulunmamışlar mıdır ki, ödüle layık görülmemişlerdir? Sınavlara hazırlıkta hiçbir katkısı olmayan branşlardaki öğretmenler ödül almışlardır, bu nasıl açıklanacaktır? Bu mantıkla, çok uzak köylerde zor şartlar altında çalışan, birleştirilmiş sınıflarda inanılmaz zor şartlarda öğretmenlik yapan, ülkemiz için var güçleriyle çalışan öğretmenlerimiz hiçbir zaman takdir edilmeyecek, ödüllendirilmeyecek ve onurlandırılmayacaktır.

 

            Bu ödüllendirme taraflı değilse, sınavlara hazırlanan öğrencilere yönelik kurs yapan öğretmenleri kapsıyorsa, neden Çok Programlı Lisemiz ve İmam-Hatip Lisemizde fedakarca yıl boyu YGS – LYS hazırlık kursu yapan bir tek öğretmenimiz ödüllendirilmemiştir? Eğitim öğretim kalitesi yeterince başarılı olan bu okullardaki öğretmenlerimiz neden küstürülmektedir?

 

            Millî Eğitim Bakanlığı’nın projeleri arasında öğretmenleri performansa göre değerlendirme de vardır. Eğer bu proje gerçekleşirse, bu değerlendirmeyi tarafgirliği belli, öğretmene sendikasına göre davranan bu yöneticiler mi yapacaktır?  Bu düşünce bile öğretmenlerimiz arasında ciddi sıkıntılar oluşmasına sebep olmaktadır.

 

            Çamardı genelinde öğretmen camiamızı üzen, motivasyonunu bozan, mutsuz eden bu tarafgir ödüllendirmede sayın kaymakamımızın daha dikkatli, yapılan ödüllendirmenin adil olup olmadığı noktasında titiz davranmasını umardık.

 

            Biz, ödüllendirilen öğretmenlerimizin bu ödüllendirmeyi hak edip etmediklerini tartışmıyoruz. Biz, bu arkadaşlarımızın ödüllendirilmelerine dayanak gösterilen, öğrencilerin SBS başarılarına katkıda bulunan, ancak karar mercii konumundakilerle sendikal farklılıkları oldukları için ödüllendirilmeyen, mutsuz edilen, motivasyonları bozulan diğer öğretmenlerin de onurlandırılmasından yanayız.

 

            Bundan sonraki ödüllendirme ve diğer onurlandırma değerlendirmelerinin adil, objektif kriterlere göre yapılmasını, şeffaf davranılmasını bekliyoruz. Değerlendirmelerin belli bir sendika üyeliğine göre değil, çalışma ve başarıya göre değerlendirilmesini umuyoruz. Bu tür yanlı ve yandaş kayırmacılığını merkez alarak yapılan uygulamaların kul hakkına girdiği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyoruz.



Editör: TE Bilişim