Selim GÖKEL yazdı

Bugün Tarım Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı Reform Genel Müdürlüğünden Niğde'yi ilgilendiren bir paylaşım yapıldı. Hem de “Niğde’ye Değer” başlığı ile.

Paylaşımda; Niğde Bor Besi ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi afişi paylaşıldı. 4.0 milyon metre kare alan üzerinde kurulacak olan OSB'de 4 bin kişiye istihdam, 18 bin ton et üretimi, 60 işletme, 40 bin baş kapasite ve 2 sanayi tesisinin yer alacağı bilgisi de verildi. Hayvan yetiştirilmesi, üretilmesi, işlenmesi, et entegre, bio enerji ve yan üretim sanayileri ile çok güzel bir proje olduğunu biliyorum.

Bor İlçesi, Altunhisar İlçesi ve Çukurkuyu Beldesi üçgeninde kurulacak olan Niğde Bor Besi ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ilk onay bakan imzası ile geçtiğimiz Temmuz ayında atılmış ve müjde olarak haberleştirmiştik. Burada tıklayın

Bütün her şey 2013 deki bir toplantıda istemekle başladı

2013 yılı Eylül ayında Bor İlçesi Ziraat Odasının eski binasında, dönemin Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç önderliğinde muhtarlar ve çiftçilerin de katılımı ile yapılan bir toplantı  ile Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi yapılması istenmişti, orada yol haritası çizilmişti.  2013 Yılından beri o zamanki ismiyle Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması talepleri her yerde dile getirildi. Borhaber.net olarak bu konuda çok haberler yaptık. Halkın talebi de katılarak yerel ve merkezi siyasetçilerine de baskılar oluşturuldu. O günün haberi burada tıklayın

Şimdi ki Bor OSB Müdürü, o dönem Niğde Valiliği AR-GE Birimi personeli Ali İlker Atabay projeyi hazırladı. Ali İlker'in bütün projeleri gibi bu projede özgün bir proje idi. Projeyi inceleyen Tarım Bakanlığı bürokratları o kadar beğendi ve mükemmel gördüler ki Niğde için hazırlanan projeyi prototip olarak görüp "Niğde Modeli" olarak diğer OSB lere örnek verdiler. Aslında bütün bu aşamaları projenin mimarı Ali İlker Atabay'dan dinlemek lazım ama... belki ilerde konuşuruz.

Bor Besi ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin çıkış noktası ve geldiği nokta düşünüldüğünde, küçük illerin aslında yatırım alma konusunda şansı daha yüksek. Yeter ki doğru yönlendirilebilsin, yeter ki birlik ve beraberlik içinde hareket edilebilsin... Ankara duymazlıktan gelemez, direnemez.

Yukarıdaki sürecin aşağıda yazdıklarıma örnek olmasını umut ederdim.

Dün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilimizi ziyaret etti. Bakanlık icra bakanlığı, yatırım bakanlığı.

2017 yılında Rektör Adnan Görür döneminde KOP ile imzalanan proje kapsamında o zaman ki ismiyle Enerji Evi. Öğrenciler için yenilenebilir enerji algısı ve ilgisi verme kaynaklı sosyal alan açıldı.

Yine; Güneş enerjisi ile ilişkili Silisyum Saflaştırma Laboratuvarı açıldı.

Bir başka açılış ise Anadolu'da bir çok üniversitede çok önceden açılan Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin de kurdelası kesildi.

Murat Kurum’un hatası değil, hata Bor Belediyesinin! Murat Kurum’un hatası değil, hata Bor Belediyesinin!

Bu açılışlardaki bütün konuşmaları dinledim. Konuşmalardaki özne Güneş Enerjisi/Yenilenebilir Enerji idi.

Ama unutulan bir şey var.

Niğde Bor Enerji İhtisas Bölgesi kuruluyordu. Yer planlaması, proje çizimi, projenin bakanlık onayı gibi her şey büyük çabalar sonucu tamamlanmıştı. Sadece YEKA eksikti. Bakanlıkça Enerji İhtisas Bölgesinde, YEKA - Yenilebilir Enerji Kaynak Alanları tahsisi için ilk aşamada 300 Mw. lık bir ihale açılmıştı. Bu aşamalar yaşanırken zaten hemen bölgeye Güneş Enerjisi ve Bio Enerji ile ilgili firmalar yatırım kararı almış ve yatırıma da başlamışlardı.

2019 Yılında yayınlanan Resmi Gazete Niğde'nin YEKA ihalesi iptal edildi. Haberi "Yazık oldu" manşeti ile vermiştik.  Haberimiz burada tıklayın. O dönem Ak Parti Milletvekili olan Alpaslan Kavaklıoğlu haberimizi de etiketleyerek. Sosyal medya hesabından "Sıkıntı yok. İptal edilmiyor.. Bir takım hayırlı düzeltmelerden sonra tekrar ilanda... Biraz daha sabır.. " şeklinde paylaşım yapmıştı. O günden bu güne sabır ediyoruz, ortada yapılacağına dair bir emare de yok. Bu haberde burada tıklayın

Yine Sayın Cumhurbaşkanı  Erdoğan törenle açıklamıştı, Bor'un da yer aldığı,  teşvik verilen yerleri, teşvik miktarını ve firmaları. Bor'da  güneş paneli hücresi üretilecekti. Bakanlar geldi temeli atıldı, hem de iki ayrı kere… O firmaya tahsis edilen arazi yaklaşık bir yıl önce  alındı ve başka sektördeki  bir firmaya tahsis edildi.

Niğde’den sonra Güneş Enerji İhtisas Bölgesi için başvuran, çalışmalar yapan Karaman ilinde Enerji İhtisas Bölgesi  açıldığı gibi bu konuda çok yol aldı.

Kimse YEKA ihalesi neden tekrar yapılmıyor?  Niğde Enerji İhtisas Bölgesi yandı bitti kül mü oldu? Soran yok, açıklama yok.

Bor’da bir söz vardır. “Gelenin heybesine bakılır” diye. Bakan Varank’ın ziyareti tamamen popülizm kokuyor. Ziyaret masraflarını geçelim.

Fakirliği ifşa eden ekmek fabrikası açmak da nedir? Benim paramdan kaç lira harcadınız? Gelecekteki ekmek ulaşılabilirliğinin zorluğunu öngörerek yapmışsanız tamam. Fakat  geçmişte kötü örneği de vardı.

 Başkan Emrah Özdemir ilk yıllarda popülizme prim vermezdi. Sadece bir örnek vereyim. Bir bayram kutlamasıdır, özel bir gün kutlamasıdır. Reklam bilbordlarında sadece o günün, olayın anlamı yazar, ilgili bir fotoğraf yer alırdı. Ama şimdi her yerde, her konuda kendi fotoğrafını görüyoruz.  Gelecek hayali kuran bir siyasetçi için bu konu anlamlandırılabilir ama bu abartılı popülizm bir çok konuda görülüyorsa anlam verilemiyor. Devrik Faruk başkanın yolundasınız!.

Siyasetçilerin abartısına, gösterişine bir nebze alıştık, alıştırdılar  ama,  unvanında Prof. Dr. olan bürokratların  popülist davranışları çok sırıtıyor. Hani şairin demeye getirdiği gibi, kendini bilimle anlat, felsefeyle anlat, bizde tarihi geldiğinde yargılayalım.

Aynası iştir kişinin, ihrâmlı fotoğraflara bakılmaz.

Editör: TE Bilişim