Bor İlçesinin gelişimine ne katacak, ilçemize ne katma değer katacak? Cevaplanması lazım.

...

Bor’da mahalleler birleşiyor, bazı mahalleler olmayacak, bazılarının da birleşerek ismi değişiyor.

Niğde veya Bor İlçesine mahsus değil. Ülkede bir çok ilde ilçede yapılıyor. Hatta bazı yerlerde durdurmak için mahkemelere gidildi, bazı yerlerde eylemler yapıldı. Muhtarlıklarda azalıyor.  Bunun vatandaşa, esnafa maliyeti de var ki hesap etmişler esnafa maliyeti 5.500 lira civarında olduğu ama devlete maliyeti çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Tapu kayıtları, kimlikler, CSBM ve MASK güncellemeleri vs.

Bor Belediye Başkanlığının meclise sunduğu gerekçe ise şöyle ;

İlçemiz genelinde Belediyemiz sınırları içerisindeki mahalle sınırlarının yeni revizyon imar planı değişikliği ile yeni imar adalarının oluşması ve 3194 sayılı imar kanunun 18. Madde uygulaması gereğince yeni parseller oluşacağından, yeni yolların meydana geldiği, eski sokak ve yapıların yerinde olmadığı, metruk binaların yıkılmasından dolayı bazı yerleşim yerlerinin ortadan kalktığı ayrıca mahalle muhtarlıklarının etki ve sorumluluk alanlarında daha güçlü ve etkili olmasını sağlamak amacıyla aşağıda adı geçen mahallelerin kaldırılması hedeflenmektedir.  

Kaldırılacak Mahalle İsimleri;

Saltuk Mahallesi, Mehmetçik Mahallesi, Armutlu Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Kale Mahallesi, Orta Mahalle, Karaca Uğurlu Mahallesi, Dink Mahallesi, Şeker Mahallesi, Başpınar Mahallesi…

Birleşerek oluşan yeni mahalleler

Toplu Konut Mahallesi ; Ahmet Kuddusi Mahallesi, Saltuk Mahallesi, Toplu Konut Mahallesinin birleşimi ile oluşacak.

Ahmet Kuddusi Mahallesi ; Mehmetçik ve Ahmet Kuddusi Mahallesi ile oluşturulacak.

Çığızoğlu Osman Efendi Mahallesi ; Aynı isimle kalacak ama sınırları genişliyor.

Başkale Mahallesi ; Kale Mahallesi, Armutlu Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Başpınar Mahallesi ile birleşiyor. Adı Başkale oluyor.

Selçuk Mahallesi ; Sokubaşı Mahallesi, Orta Mahalle, Karaca Uğurlu Mahallesi, Dink Mahallesi’nin birleşmesi ile oluşacak ve ismi de Selçuk Mahallesi olacak.

Buğdüz Mahallesi; İsmi aynı kalacak ama sınırları genişliyor.

Acıgöl Mahallesi; İsmi aynı kalıyor ama sınırları genişliyor

Yeni Harım Mahallesi; Yeni Göçmen Mahallesinin bir kısmı ve Harım Mahallesinin birleşiminden oluşacak.

Fatih Mahallesi; Yeni Göçmen Mahallesi ve Fatih Mahallesinin birleştirilmesi ile oluşacak.

İftiyan Mahallesi ; Şeker Mahallesi ve İftiyan Mahallesinin birleşmesi ile oluşacak.

Tartışılan bir çok konu var. Buğdüz ismi neden kaldı da neden Cumhuriyet Mahallesi kaldırıldı? Ahmet Kuddusi Mahallesi kaldı da, neden Mehmetçik Mahallesi yok oldu? Toplu Konut yerine Mehmetçik Mahallesi denilemez miydi? Bir eski İlaldılı, önceki Başpınarlı, şimdi ki Başkale’li olarak Cumhuriyet Mahalleli olmayı yeğlerdim. Başkale ney ya…  Başkale yerine eskiden denildiği gibi Teksas yada İlaldı deseydiniz insanların kültürüne, mazisine bir saygınız olurdu. Veya Yeni Harım yerine Harım Federe Mahallesi deseydiniz ya…

Mahalle değişikliği, birleştirilmesi konusunda Bor Belediye Başkanı Serkan Baran’ın veya meclis üyelerinin bir basın açıklaması da yok. Meclis toplantılarından öğreniyoruz. Bor Belediye Meclisi toplantıları neden Niğde Belediye Meclisi toplantıları gibi canlı veya sonradan tamamı sosyal medyadan paylaşılmıyor? Oysa belediyenin buna imkanı da var.

Mahalle kültürü, mahalle tarihi, mahalle yaşamı  gibi konuları bir sonraki yazımda ele alacağım.  Bor için çok  önemli olan bu konu  halk tarafından tartışılmadan. İsimler üzerinde bile konuşulmadan “ben yaptım oldu” imajı oluşturdu. Bu konuda gerek siyasi, gerek ticari dedikodular var. Meclis toplantısında “Cumhuriyet Mahallesi” olmayacak diye ısrarcı olan meclis üyeleri var mı? Kim? İftiyan ve Bağdüz bölgesinden siyasi tepki geldi mi? Bağdüz Mahallesi Nisan ayı meclis toplansın da kaldırılması teklif edilen mahallelerden iken sonradan neden ismi kaldı? 18. Madde uygulamaları, uydurmalarına mı dönüşecek?

Bence de bu kadar çok mahalle olmamalı, muhtarlıkların gereksiz olduğunu düşünenenlerdenim. Ama bu durum coğrafi konunuma da bakılarak Ahmet Kuddusi Mahallesi, Toki, Çığızoğlu Osman Efendi, İftiyan, Bağdüz, Acıgöl, bu mahallelerde olması lazım. Ancak bazı isimler teklif dahi edilememiş. 

Bor Belediyesi Meclis üyeleri Ak Parti ve MHP li üyelerden oluşuyor. Böylesi önemli bir karar da imzası, etkisi, yetkisi olan meclis üyelerin isimlerini tarihe geçmek açsından aşağıda yazacağız. Son seçimler de de görüldü ilçenin oy temayülü de değişti. Bir grup meclis üyesinin siyasi kararı ile sonuçlandırılamaz.  Bor Belediye Meclisi için "körler sağırlar birbirlerini ağırlar" tanımlaması dillendiriliyor, ne kadar yanlış, gerçekçi,... Siyasi sonuçları olur.

İmar, 18. Madde uygulamaları da faydalı ise anlatılsın. Şehrin gelişimine ne katacak, ilçemize ne katma değer katacak? Önce kızacak sonra iyi ki oldu mu diyeceğiz?  Veya Başkan Baran’a önce kızacak sonra iyi ki yapmış mı diyeceğiz?  Veya hep kötü mü anacağız? Bunların tartışılması lazım.

...

Belediye Başkanı Ak Partili Serkan Baran

Ak Parti Meclis Üyeleri; Şakir Ergun, Mustafa Atak, Kürşat Mircalı, Şenol Arı, Hulusi Öysel, İlhan Tekinarslan, Abdullah Bozdağ, Cafer Öztürk, Zuhal Ekebaş Us,

MHP Meclis Üyeleri; Mehmet Fevzi Güler, Ahmet Çınar, Halil Karagözoğlu, Enis İnal, Kemalettin Bayizit, Oğuz Çakmak.

NOT: Makale ardından  MHP'den Meclis Üyesi olan Ahmet ÇINAR mecliste oyunu RED olarak kullandığını belirtti.