Mahallesindeki Şıhemmi Dondurmacının tarihi 1900 yıllara dayanıyor.

Şuan İşletmenin sahibi Cem Korkmaz mesleği babası Şıh Ahmet Korkmaz’dan devralmış, Şıh Ahmet Korkmaz ise babası Hırışemmi’den dondurmacılığı öğrenmiş, şimdi ise 4. Nesil olarak Cem Korkmaz’ın oğlu Ahmet Korkmaz Büyük Dede mesleğini yürütüyor.

Büyük Dedesi Hırışemmi, Dedesi Şıh Ahmet Korkmaz, Babası Cem Korkmaz ve şimdi de dedesinin ismini taşıyan Ahmet Korkmaz 4. Kuşak olarak Dondurmacılık mesleğini yürütüyor.YYhemmi7

MAKİNA ÇIKMADAN ÖNCE KAYNAK SUYUYLA DONDURULUYORDU

Bor’da Kütüphane Haftası kutlandı Bor’da Kütüphane Haftası kutlandı

1900 yıllarında Büyük Dede Hırışemmi Suriye’de askerliğini yaparken esir düşüyor. Daha sonra serbest bırakılmış ama bir süre Bor İlçesine gelememiş. Suriye’nin Halep şehrinde dondurmacılığı öğrenerek evinin geçimini sağlamış. İlk kuşak Hırışemmi’nin oğlu Şıh Ahmet Korkmaz, Bor İlçesinde Eski Hamam yakınlarındaki dükkanında dondurmacılık yapmış. Ortağı da o dönem kendisi kadar ünlü dondurmacı Hasan Urcan yani Dondurmacı Hasanemmi idi.

İlk Dondurma Makinası 1972 yılında Bor’a geldi. Dondurma makinasından önce Eski Hamam yanından bulunan  Külhan Çeşmesi ve  100 metre ilerisinde yine Develi Kaynağında bu gibi kaynak su  altına süt dolu alimünyum kazanlar tutularak ve sürekli çevrilip karıştırılarak dondurulması sağlanırdı. Bahar aylarında bu işlem Okçu Dağı ve Melendiz dağlarından getirilen karlarla yapılırdı. Yazın ise kaynak suları ile dondurulurdu. Tadı çok güzel nefis dondurmalar yapılırdı.

ÜNÜ NİĞDE'Yİ AŞTI

Bugün 4. Kuşak olan Ahmet Korkmaz aile  mesleğini geliştirerek  yürütüyor. Şıhemmi Dondurması dev dondurma şirketlerinin hazır dondurmalarına direniyor. Aslında direnme değil onların önüne de geçilmiş. Tadı hiçbir yerde olmayan Bor’da yetişen yaban güllerindenhqdefault yapılan Gül Dondurması, Borluların vazgeçemediği Okyay Tahinden yapılan Tahin Dondurması gibi bir çok yeni doğal lezzetlerde dondurma menüsüne katılmış. Geçmişteki damak tadını bozmadan, doğal, organik ürünlerle katkısız yaklaşık 15 çeşit dondurma ile gece ve gündüz hizmet veriyor.

Şıhemmi Dondurmasının ünü Bor’u Niğde’yi aşmış Türkiye’ye yayılmış. Geçmişte bir şekilde Şıhemmi Dondurmasını tadan bir çok kişi Bor’a Niğde’ye geldi mi uğramadan gitmiyor.

ktktktktktktktkt

Editör: Selim GÖKEL