"Okumaşkı Buluşturuyor" Kitap Kulübünün 3. Toplantısı "Okumaşkı Buluşturuyor" Kitap Kulübünün 3. Toplantısı

25-31 Mart 2024 tarihleri arasında “Dijital Geleceğin Anahtarı: Yapay Zeka Temelli Akıllı Kütüphaneler” temasıyla yurt genelinde olduğu gibi Bor Halil Nuri Bey İlçe Halk Kütüphanesinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

60. Kütüphane Haftasını Kutlama Etkinlikleri, 2023 yılı Emine Işınsu Roman ödülünü Cümbezin Kızı romanıyla kazanan Ülkü Demiray Söyleşisi ile başladı. Bor Halk Kütüphanesi Okuyucu Salonunda yazar Ülkü Demiray ve Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi Okuyan Nesil Kulübü öğrencileri ile Öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

YAZAR DEMİRAY DİJİTAL ÇAĞ VE YAPAY ZEKADAN BAHSETTİ

Yazar Ülkü Demiray burada, “Bilim ve fennin ilerlemesi sözcüklerle kurulacak güçlü bağlara dayalıdır. İnsanın var oluşunu, dünyayı anlama ve anlamlandırma ihtiyacı her yeni doğanla tazelenmekte. Dijital Çağ denilen bu yeniçağ sizde neyi değiştirdi. Dijitalin sürekli hayatımızda olması, elimizin altında olması neyi değiştiriyor hayatımızda? Dijital çağda süreci verimli ve faydaya dönük şekilde işletmek mümkün. Dijital çağda bizi etkileyecek şeyleri biz yönetirsek faydalı olacağı, aksi durumda Dijital çağın bize faydadan çok zararı dokunacak. Kitaplarla kurulan bağı diri ve taşınabilir hale getirmekte dijitalleşen dünyanın getirilerinden faydalanmak lazım. Akıllı telefon ve tabletler aracılığıyla her yerde kitaplara ulaşıp okuyabiliyoruz. Bu ve bunun gibi dijital araçlar sayesinde kitapları her yere götürebiliyoruz. Farklı kitaplar okuma neticesinde aynı hayatın içerisinde yüzlerce hayatı deneyimleyebiliyoruz.  Başka insanların gözünden bakabiliyoruz. Yapay zekanın ne kadar geliştirilirse geliştirilsin insana mahsus merak ve hayal gücüne erişmesi mümkün olmayacak. Edebi metinler hayallerin genişliğini derinleştirmeye devam edecek. Bu çağ makineleştikçe yalnızlaşan insanların çağı. Yalnızlaşan insanların okudukça sosyal yapının gücünü ve iyileştirici etkisini hissedeceği muhakkak’’ dedi.

Öğrencilerin sorularını cevaplayan Demiray yazarlık serüveninden, yazmaya meraklı olan gençlerin neler yapabileceğinden, nitelikli okur olmanın öneminden söz etti. Özellikle Tek Yönlü okumaktan kaçınmalarını tavsiye etti. Kıbrıs’ta İngiliz sömürge yönetimi döneminde satılan kız çocuklarımızı konu alan eseri Cümbezin Kızı ile ilgili soruları da cevaplayan Demiray 2 saate yakın süren söyleşi sonunda öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÖĞRENCİLERDEN KÜTÜPHANE ZİYARETİ

Kütüphane Haftası etkinliklerine Bor ilçesinde eğitim gören çocukların kütüphaneyi ziyaretleri ile devam edildi. Anaokulu öğrencileri ile etkileşimli masal okuma, yüz boyama yapıldı, şarkılar eşliğinde oyunlar oynanıp dans edildi. Ortaokul ve lise öğrencileri için kütüphane oryantasyonu yapıldı, kitap okuma saati ile devam etti. Kütüphanenin üst katında bulunan Kültür ve Sanat evi ziyaret edildi. Kütüphane Haftası kapsamında ilçe Halk Kütüphanesine ziyaretler hafta boyunca sürdü. Bor İlçe Halk Kütüphanesi; etkinliklerine sene boyunca devam ettiklerini, kütüphane ziyaretlerinin bir hafta ile sınırlandırılmaması gerektiğini belirtildi.

Editör: Selim GÖKEL