Niğde Valisi Yılmaz Şimşek İdarecinin Sesi derisini verdiği röportajda 2017 yılında bugüne kadar Niğde’ye yapılan ve yapılacak olan hizmetleri değerlendirdi, Niğde’nin tarımın yanında yenilenebilir enerji, Sanayi ve Turizm alanında adından sıkça söz ettirilecek iller arasında yer alacağını söyledi.

Vali Şimşek, Niğde’nin gün yüzüne çıkmamış doğal güzelliklerini, tarihi geçmişini ve eşsiz lezzetlerini turizmin hizmetine sunarak yerli ve yabancı ziyaretçileri Niğde’de ağırlamayı hedeflemekte olduğunu ifade etti.

Niğde’nin kendisi için çok farklı bir yeri olduğunu röportajda belirten Vali Şimşek; “ Niğde benim için çok farklı bir yere sahiptir. Yöneticilik mesleğine ilk adımı Kaymakam adayı olarak bu şehirde attım. Aradan 24 yıl geçtikten sonra da Niğde'ye Vali olarak atandım. Yani Niğde hem mesleğe başladığım; hem de ilk Vali olarak atandığım şehir. Kaderim Niğde ile hep kesişti. Eşim ve çocuklarım da gördükleri yakınlık ve samimiyetten dolayı Niğde'yi ve Niğdeli hemşerilerimizi çok sevdiler. Ben ve eşim Anadolu insanıyız. Bu güzel şehirde Anadolu'ya ait gelenek ve görenekleri canlı yaşıyoruz. Bu da bize kendi memleketimizdeymişiz duygusunu ve hazzını yaşatıyor. Ama benim için en önemlisi Niğde'ye ve hemşerilerime faydalı hizmetler üretilmesine katkı sağlamak ve görev süremiz bittiğinde, bu şehrin taşında, toprağında ve insanlarının yüreğinde "hoş bir seda" bırakabilmektir” dedi.

Niğde’nin gün yüzüne çıkmamış doğal güzelliklerini, tarihi geçmişini ve eşsiz lezzetlerini turizmin hizmetine sunarak yerli ve yabancı ziyaretçileri Niğde7de ağırlamayı hedeflediklerini ifade eden Vali Şimşek; “ Vizyonu, ufuk çizgimiz olarak düşünürsek Niğde’nin ufkunu, ‘Tarihi ve kültürel mirasını koruyarak tanıtan; ekonomik ve sosyal gelişimde Dünyanın örnek aldığı bir merkez’ olarak ifade edebiliriz. Ancak bu ifade iddialı görünse de etkili ve yeterli değildir. Kanaatimizce Niğde’nin vizyonunu açıklayan ifade ‘Dünyadaki bütün insanların ilk fırsatta görmek ve gelenlerin yaşamak istedikleri bir merkez olmak’ olmalıdır. Bu vizyon anlayışından hareketle Niğde’nin kısa, orta ve uzun vadede vizyonu “Marka Kent Niğde” projesinde oluşturulmuş ve uygulanmaya başlanmıştır. Bu projeleri uygulamaya geçirirken öncelik sırasını turizme verdik. İlimizin ülke çapında ve uluslararası boyutta tanınırlığı bağlamında Niğde Valiliğimizde Proje Ofisi oluşturarak çok sayıda proje geliştirip uygulamayı hedefliyoruz. Anadolu’nun şirin kenti Niğde’nin gün yüzüne çıkmamış doğal güzelliklerini, tarihi geçmişini ve eşsiz lezzetlerini turizmin hizmetine sunarak yerli ve yabancı ziyaretçileri ilimizde ağırlamayı hedeflediklerini ifade etti.

İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Ketençimen kayak merkezinin kısa bir süre içerisinde kayak turizminde adından söz ettireceğini söyleyen Vali Yılmaz Şimşek; “ 12 ay turizme fırsat veren ilimiz Niğde, İl Özel İdaremiz bütçesi ile yüzde 60’ı tamamlanan Ketençimen Kayak Tesisi ile kısa bir süre sonra kayak turizminde de adından söz ettirir bir hale gelecektir. Buna paralel olarak ilimizin gelişmesinde büyük katkısı olacak sanayinin de geliştirilmesi gayretleri arasında yer almakta olduğunu. Bu nedenle hali hazırda iki olan Organize Sanayi Bölgemizin sayısını üçe çıkarmak için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Kısaca toparlamak gerekirse; Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği 2023, 2053 ve 2071 vizyon projelerine inanmış ve ilk günden itibaren bu hedefe yönelmiş Niğde, bu hedefte emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Tüm dinamikleriyle birlikte ahenk içerisinde çalışarak geleceğe güvenle, kararlı bir şekilde yoluna devam eden Niğde’nin, refah düzeyi yüksek, işsizliğin olmadığı, bölgesinin öncüsü bir kent olması mümkün olduğunu söyledi.

Vali Yılmaz Şimşek; “ İlimizin vizyonu açısından; sektör hareketliliğinin turizm alanında en önemli hedeflerimizden birisi, 12 aya çıkarılarak ilimizi ziyaret eden turist sayısının artırılması, özellikle inanç, tarih, kültür ve dağ turizminin türlerinin nicel ve nitel olarak geliştirilmesidir. Dünya dağcılığının en önemli merkezlerinden birisi olan Aladağlar ve Demirkazık Zirvesi, jeomorfolojik yapısının özgünlüğü, endemik bitki ve hayvan türleri ile ilimizin gelecek vaat eden en önemli turizm ve spor potansiyellerinden birini teşkil etmektedir. Bolkar Dağı ve Karagöl ise kış ve doğa sporları potansiyeli olan, yöreye özgü bitki ve hayvan çeşitliliği ile oldukça önemli bir potansiyeli haizdir. Örneğin dünyanın tek ötmeyen kurbağa türü olan Toros Kurbağası (Rana Holtzi) bu bölgede yaşamaktadır. Niğde’nin ulusal ve bölgesel ölçekte değerlendirilebilecek bu zenginliklerinin yanında yerel açıdan iç turizmi destekleyebilecek zenginliklerinden de bahsetmek isterim. Bunlardan en önemlisi ilimiz sınırları içerisinde bulunan 2300 metre rakımlı Ketençimen bölgesine tamamen Özel İdaremiz bütçesi ile kayak merkezi yapımı ihale edilmiş ve çalışmalar başlatılmıştır. Bir diğer çalışmamız ise Niğde merkeze yalnızca 6 km uzaklıkta tarihi dokusu ve bozulmamış doğasıyla köy yaşamının en güzel örneklerinden biri sayılabilecek Yeşilburç köyümüzün bir Turizm köyü haline getirilmesidir. Bunun için de çalışmalarımız başlamış durumdadır. Köyün içerisindeki Uzandı Vadisi’nin 4 km’lik bölümüne özel idaremizin çalışmaları ile doğal yürüyüş parkurları oluşturulmuştur. Önümüzdeki dönemde bu 4 km’lik kısmı 10 km’ye çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca vadiyi yukarıdan gören bir seyir terası ile bir köprü yapılması planlarımız içerisinde yer almaktadır. Köy sakinlerinin yaşamlarını devam ettirdiği tarihi konutların ve yapıların restorasyonu için de çalışmalarımız devam etmektedir. Devam eden turizm projelerimize ek olarak, sağlık turizmi açısından yadsınamayacak kadar büyük bir öneme sahip Çiftehan ve Nar kaplıcaları Niğde’nin öne çıkan zenginliklerinden bir tanesidir. Bunların yanı sıra Tyana Antik Kenti, Su Kemerleri görülmeye değer tarihi yerlerdir. Ayrıca dünyada başka hiçbir yerde olmayan Gülen Meryem Ana freski de Niğde’deki Gümüşler Manastırındadır” dedi.

Niğde’nin sanayi sektöründe de vizyonunun açık olduğunu İdarecinin Sesi dergisine verdiği röportajda şu şekilde açıkladı; “ Hâlihazırda 2 adet organize sanayi bölgemiz olup üçüncüsünün de kurulum çalışmaları devam etmektedir. 3. Organize Sanayi bölgesinin ilimiz ekonomisine önemli bir ivme kazandıracağını, bununla birlikte önemli istihdam ve üretim alanlarının da oluşacağını beklemekteyiz. Yine Niğde-Bor Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşuna yönelik çalışmalarımız da son aşamasına gelmiş durumdadır. Bu konuda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığına müracaatımızı yaptık, onay süreci devam ediyor. İyi tarım ve hayvancılık prensipleri dâhilinde planlama çalışmalarını tamamladığımız bölgede toplam 20.000 büyükbaş kapasitesini hayata geçireceğiz. Bölge içerisinde yer alacak biyogaz tesisi, yem tesisleri, modern ve entegre et işleme tesisleri ile daha verimli, daha düşük girdi maliyetli ve daha sağlıklı kırmızı et üretimi ile ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunmayı öngörüyoruz. Bu da bölgedeki çiftçimizin üreticimizin ekonomik seviyesini yükseltecek önemli bir projedir. Niğde ilimiz Türkiye’nin en verimli güneş sahaları, geniş düzlükleri, uzun güneşlenme süreleri, düşük nem oranı ve uygun arazi maliyetleri ile güneş enerjisi yatırımları açısından oldukça elverişlidir. Bu potansiyelden hareketle başlatmış olduğumuz toplam 1.500 MW fotovoltaik güneş enerjisi kurulum kapasitesindeki Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Projesi konusunda da olumlu gelişmeler var ve önümüzdeki dönemde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi ile projenin hayata geçirilerek ülke ekonomimize çevreci, yenilikçi ve modern bir yaklaşımla büyük faydalar sağlayacağını ifade etmek isterim. İnanıyorum ki Valiliğimiz öncülüğünde ve koordinasyonunda yapılan bu çalışmalar kısa sürede meyvelerini vermeye başlayacak, ilimiz Niğde tarımın yanında yenilenebilir enerji, sanayi ve turizm alanlarında da adından çokça söz ettirir bir şehir haline gelecektir”dedi.

Editör: TE Bilişim