Niğde’nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmişlik düzeyini artırmaya yönelik hazırlanan Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP) çalışmaları kapsamında, il dışında yaşayan Niğdelileri bilgilendirmek ve onların gözüyle Niğde’nin sorunları ile 25-30 yıl sonraki geleceğine ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere planlanan NİGEP toplantılarının beşincisi, 9 Haziran 2014 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.
 
Antalya’da Yakacıklılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yön’ün ev sahipliğini üstlendiği toplantı “Antalya Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu” nda yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, NİGEP Bilim Kurulu adına Genel Koordinatör olarak Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Doğan, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen ile Niğdeli sanayici, işadamları, öğretmenler, serbest meslek sahipleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile NİGEP’e görüş, öneri ve projeleri ile katkıda bulunabilecek Niğdeliler katıldı.
 
Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun’un açılış konuşmasında, NİGEP(Niğde İl Gelişme Planı)’in Niğde’nin geleceğine ışık tutacağına, bu anlamda Niğdelilerin görüş ve önerileri ile plana destek vermelerinin önemine işaret ederek, planın ortak akılla ve elbirliğiyle yapılmasının ilin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Vali Yardımcısı Uçgun konuşmasının devamında, Niğde Valiliği tarafından uygulanmakta olan  “Bir Damla Su Boşa Akmasın”, “Bir Karış Toprak Boş Kalmasın”, “Köylerimiz Şehir Olsun”, “Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS)” projeleri ile çalışmaları devam eden “Çiftehan Termal Turizm Merkezi” ile “Bolkar Dağları Kış Turizmi Merkezi” projeleri hakkında bilgiler verdi. Uçgun ayrıca, Niğdeli yatırımcıları ve işadamlarını Niğde’ye yatırım yapmaya davet etti.   

Açılış konuşmasının ardından, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür Üniversite’nin gelişimi ve değişimi hakkında bilgi verdi.

Toplantı sonunda Antalya NİGEP toplantısına katılan Niğdelilerden nasıl bir Niğde hayal ettikleri ve Niğde’nin hem yatırımcılar hem de dışarıdan gelenler için nasıl cazip bir şehir haline getirilebileceğine ilişkin görüşleri alındı.Katılımcılar, Niğde’nin ortak akılla iş yapma kültürüne sahip olması gerektiğini, bugüne kadar birleşme ve bütünleşmenin sağlanamadığını ve NİGEP’in bunu başarmak için önemli bir vesile olduğunu ifade ettiler.
 
Geri dönüşümde Niğde’nin Türkiye’de en önde gelen il  olduğunu ancak Osmaniye’de bile 2 geri dönüşüm fabrikası olmasına rağmen Niğde’de bunun neden yapılamadığına, Niğde’de tarım  alanlarında yanlış sulama ve ekim yapıldığına, toprak analizlerinin yapılması gerektiğine, işsizliğin insanları Niğde’den göç etmeye zorladığına, çilek gibi farklı ürünlerin yetiştirilerek tarımsal ürünlerde çeşitlilik sağlanmasına ve bunun göçü bir ölçüde önleyebileceğine, uygun istihdam alanları yaratıldığında Niğdelilerin Niğde’ye döneceğine, ancak kalifiye eleman bulmanın Niğde’de bir sorun olduğuna, bunun çözüm yollarının düşünülmesi gerektiğine, havalimanına, Ulukışla çevresindeki altın ve gümüş madenlerinin değerlendirilmesi gerektiğine, artık üretimin sanayiye yansıması gerektiğine, kurutulmuş meyve ve bakliyat gibi farklı işlere girişilmesi gerektiğine, uluslararası ticaretin nasıl yapılacağının Niğdeliye öğretilmesi gerektiğine, bu konuda eğitimler düzenlenebileceğine, elinde para olan Niğdelinin bunu hangi alanlarda değerlendireceklerini bilmediklerine, bu yönden uygun yatırım alanlarının NİGEP ile ortaya konularak yatırımcıların bu alanlara yönlendirilebileceğine, yan sanayiye ağırlık verilmesi gerektiğine, Niğde’nin reklamını iyi yapamadığına, kültür mantarı yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına, Niğde’de kalsit ve hayvancılığa daha fazla ağırlık verilmesine, güneş enerjisinden elektrik üretilip satılmasına, Niğde’deki işletmelerin kurumsallaşamadığına, bu yüzden de rekabet gücünü zamanla yitirdiğine, işletmelerde kurumsallaşma yönünde bilinç yaratılması gereğine, Niğde’de damlama sulamaya geçilmesine, cips fabrikası açılmasına, Kızılca tarafındaki fosil yakıtların (kayagazı gibi…) değerlendirilmesine, yöneticilerin vizyon sahibi ve proje üretmeye önem veren insanlar olmasının Niğde’ye kazandıracaklarına da değinildi.

 
Toplantı sonunda Niğdeliler ilk kez Niğde’den bir grubun böyle önemli bir amaçla Antalya’ya geldiklerinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, bu toplantılara vesile olan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’a ve Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür’e teşekkür ettiler.

 
NİGEP, Adana’daki Niğdeliler ile biraraya gelinecek toplantı ile devam edecek. 


Editör: TE Bilişim