DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Niğde’de 2021 yılında 11 bin 550 dekar tarım arazisi daha modern sulama şebekesine kavuşacağını, Kayırlı, Hançerli, Bademdere, Handeresi ve Azatlı Göletleri sulama inşaatı sözleşmelerinin imzalandığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya, sulamada su tasarrufu sağlamaya, ürün verimliliği ve üretim konforunu artırarak çiftçinin yüzünü güldürmeye ve ülke tarımına verdiği katkıyla gıda arz güvenliğinin teminatı olmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi Türkiye’de suyun dörtte üçü sulamada kullanılıyor. Bu bakımdan depolanan suyun minimum kayıpla tarım arazilerine ulaştırılması ve modern sulama sistemleri ile su tasarrufunun sağlanması büyük önem taşıyor. Diğer taraftan ürün deseni çeşitlenirken ürün verimliliği de artıyor. Toprak erozyonunun önüne geçiliyor. Tarlalarını bir düğmeye basarak sulama imkânına ulaşan çiftçinin üretim konforu yükseliyor. Verim artışının yanı sıra aynı tarım arazisinden birden fazla ürün hasadı yapılabilmesiyle çiftçinin geliri artıyor.

Sulamada modern tekniklere geçilmesi için büyük bir özveri ile çalışan DSİ Genel Müdürlüğü, ülkenin dört bir yanında borulu basınçlı sulama tesisleri projelendirip inşa ediyor. Niğde de bu sulama yatırımlarından payını alıyor.

Niğde ilinde bulunan Merkez Kayırlı ve Hançerli Göletleri, Çamardı Bademdere Göleti, Ulukışla Handeresi Göleti ve Çiftlik Azatlı Göletlerinin sulama şebekelerinin inşası için sözleşmeler imzalandı. 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanan sulama hatlarına yaklaşık 40 bin metre HDPE boru döşenecek ve 433 adet sanat yapısı imal edilecek. Söz konusu sulama projelerinden toplam 11 bin 550 dekar tarım arazisi faydalanacak. Dekar başına ortalama 1385 TL gelir artışı sağlanacak.

2020 yılı içerisinde inşası tamamlanan Ören Barajı Sulaması ile Niğde ilinde 15 bin 710 dekar arazinin modern sulama şebekesine kavuştuğunu, önümüzdeki sulama sezonunda tam kapasite ile hizmet vereceğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Tüm yurtta olduğu gibi Niğde ilimizde de sulama yatırımlarımız hızla devam ediyor. Niğde’de 5 göletimizin daha sulama hatlarının inşa edilmesi için çalışmalara başlandı.” şeklinde konuştu.

Ülkemizin yarı kurak iklim bölgesinde bulunduğunu, Niğde ilinin aldığı yağış miktarının ülke ortalamasının da altında kaldığını ifade eden Genel Müdür Yıldız, “Suyu toprakla buluştururken bir damlasının bile ziyan olmaması için çalışıyoruz. Ülke insanına ve ülke tarımına katkı sunmak için çabalıyoruz. Sulamada Modernizasyon atağımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin verdiği desteklerle sonuca ulaşacak. Emeği geçen tüm paydaşlarımıza ve özveriyle çalışan personelimize teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim