Borhaber.net ve Niğdehasret.com sitelerinde yayınlanan sohbet toplantılarına Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ile devam etti.

Niğde’ye dair bir çok konunun dile getirildiği sohbet toplantısında Niğde Baro Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek, Gazeteci Turan Uçan ve Yazar Fırat Ensari katıldı. Akkaya konusu geniş şekilde konuşuldu aşağıda bazı temel bölümlerini aldık.  
 
AKKAYA KONUŞULDU

Sohbetin ilk ve önemli konusu ise Akkaya Barajı çevre kirliliği oldu.

Gazeteci Turan Uçan’ın Akkaya’daki son durum ile ilgili sorusuna Niğde Valisi Necmeddin Kılıç; Geçtiğimiz Temmuz ayında bir koordinasyon kurulu toplantısında DSİ’den sorumlu saygı değer Orman Bakanımız Veysel Eroğlu  bizi aradılar. Burada bütün bölge müdürleri, il müdürleri, tüm bürokrasi, belediye başkanları ve bütün basının olduğu bir ortamda aradılar. Değerli bakanıma arz ettiğim konu, Niğde’nin önündeki en ciddi konu, ajandamızın en başındaki konu Akkaya Barajındaki kirlilik sorunudur. Bu soruna tahammüle ve bu sorunu çözmeye saatlere tahammülümüz yok, süratle bu konunun çözülmesi gerekmektedir. Çünkü Niğde’nin Bor’un, Üniversitemizin yaşam kalitesini düşüren en önemli bir sorundur dedim.  Değerli bakanımız DSİ Genel Müdürüne talimat vererek yeni bir arıtma tesisinin bir an önce faaliyete geçmesini emretti.  Bu talimattan sonra, DSİ Genel Müdürlüğünden ve Konya Bölge Müdürlüğünden gelen yetkililer sık sık bizi ziyaret ettiler. DSİ’nin yasasında şöyle bir hüküm var. DSİ Belediyelere ve Özel İdarelere bu tip yatırım yapabiliyor, ancak yatırımın bedelini borçlandırıyorlar. 30 yıl vade ile faizsiz geri ödemeli bir sistem. Onun için İl Özel İdare ve  Belediye meclisinin borçlanma kararı alması lazım. Bu süreçler tamamlandı.  Şuanda günlük Akkaya Barajına deşarj edilen atık sulardan numune alınıyor, bu su analiz ediliyor ve hangi tür arıtma yapılacağına karar verecekler. Niğde’nin atık suyunun en güzel şekilde hangi sistemle arıtılacağına karar verilecek. Proje ihalesine çıkılacak, proje ihalesi yapılacak ve ardından yapım ihalesi sonuçlanacak. Bu büyük bir rakam yaklaşık 50 milyonluk bir rakam. Arıtma ve devasa bir dinlendirme havuzu var. Bu süreç tamamlandıktan sonra Türkiye’nin en modern bir tesisini kazandırmış olacağız. Özel İdare’nin borçlanma bölümüne bu sene kazma vurulur”dedi.

AKKAYA ÖLECEKTİ GÖNLÜM RAZI OLMADI

Vali Kılıç konuşmasının devamında; Akkaya Barajı çevre kirliği sorununun uzun yıllar devam ettiği ve geçmişte bu konuda ihmal olup olmadığı konusunda bir soruya Vali Necmeddin Kılıç, ;  Görev geldiğimdeki gecikmenin sebepleri tespit eksikliği var, teşhis eksikliği var ve bilgi kirliliği vardı. Yanlış bilgilendirmeler oldu.  Niğde Belediyesi elemanlarının bu süreçte çok gayret ederek sorunu hafifletmeye çalıştıklarına şahit oldum. Hep beraber fark ettik ki bu sene daha önceki yıllardan daha az koktu. Bu kokunun azalmasında belediyemizin uzmanlarının çok çeşitli kapıları çalarak onlardan görüş alıp uygulamaları oldu. Mesela suyun içerisine koku giderici madde kattılar. Biz bütün tespitleri yaptıktan sonra ciddi bir alternatif olarak da Niğde ve çevresinin atıkları ile birlikte Bor İlçemizin atıkları da katılarak Emen Ovasında yeni bir atık tesisi yapılması alternatifi vardı. Ben çok düşündüm, günlerce düşündüm. Biz bunu yapsaydık Akkaya ölecekti. Akkaya’nın ölmesine gönlüm razı olmadı. Akkaya’ı kurtarmamız lazım. Kuş Cenneti… Akkaya’yı kurtardığınız zaman şu da var, bunu da gündeme getirmek lazım. Akkaya’da seviye düşüyor. Su seviyesini belli bir seviyede tutmanız lazım. Eğer bunu yapabilirsek Niğde Üniversitesine inanılmaz bir iyilik yapmış oluruz. Üniversitemiz su yüksekliği belli bir seviyede olan gölün kenarında olur. Su sporları yapılabilir, Su kayağı yapılabilir, su aydınlatılabilir, kayıtla, rıhtım yapılabilir, su ürünleri bölümü açılabilir”dedi.  

BOR’DA DAMLAMA SULAMAYA GEÇMEK LAZIM

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Akkaya ile ilgili açıklamasının son bölümünde; Niğde Belediyesinin deşarj ettiği 700 litre/saniye yani bir dere akıyor. Bu suyun eksilmesinin nedeni Bor’un sulanması için kullanılıyor. Bunu da bir tartışmak lazım, hesaplamak lazım. Damla sulama yapmamız lazım. Bu suyun iyi kullanılması lazım. Bugün artık Bor’daki sulanan arazilerinde durumunu sorgulamak lazım. Bilimsel ve tekniğine uygun bir sulama planı yapmamız lazım. Bunu yaparken Bor çiftçisine de iyilik yapmış oluruz, verimi artırmış oluruz. Biz Bor’da damlama sulamaya geçelim Akkaya’da su fazlalığı bile oluşur. Ortak aklı çalıştırmak lazım”diyerek sözlerini tamamladı.



 
Editör: TE Bilişim