Haber: Gökhan ÖZBEK - özel


 Geçtiğimiz günlerde Niğde Belediyesi tarafından taşınması kararlaştırılıp yerine yeşil alan yapılması planlanan Eski Sanayi için esnafın neredeyse tamamı taşınmaya karşı çıkıyor.

Yeni Sanayi alanı olarak gösterilen Hıdırlık Mevkii’nin uzak olması, müşteri kaybına, çırak kaybına ve ticari değer kaybına neden olacağını iddia eden esnaflar, bu karardan bir an önce vazgeçilmesini istiyorlar.

Mevcut Eski Sanayi Esnafları, buradan binlerce kişinin ekmek yediğini ifade ederek, taşınmaya şiddetle karşı çıktıklarını ifade ediyor. Niğde’yi yönetenlerin ve siyasilerin bu olaya el atmasını isteyerek, mevcut sanayi sitesinin düzenlenerek, ticari yaşamlarına devam etme kararlılığında olduklarını ifade ettiler.

Fatih Yıldırım ( Opel Servisi ): Eski Sanayi’nin taşınmasına karşıyım dağın başına kimsenin gitme durumu olamaz. Burada Cezaevinin orada büyük bir arazi var, bütün sanayi oraya toplasınlar, millet oraya gelsin. Belediye kendi kafasına göre iş yapmasın, bize sorsun derdiniz ne çözümünüz ne! Çırak bulamayacağız. Dükkanları kapatacağız.

Savaş Yılmaz ( Yılmaz Otomotiv ): Bu dükkanlarımız şehir merkezine daha yakın, iş potansiyeli olarak daha iyi! Hıdırlık Mevkii’ne yapılacak dükkanlar hem uzak, hem de mevcut dükkanlarımızdan daha ufak! İş potansiyeli olarak Eski sanayi Esnafını tatmin etmez! Belediye bizi taşınıp taşınmamız konusunda istişare yapmadı!

Güner Cebenay ( Cebenaylar Rot Balans ): Biz burada babadan oğula geçen meslekle 10 kişi ekmek yiyoruz. Ben buradan sadece 2 blok geriye taşındığım zaman 2 senemi geriye alır! Bizim huzurumuzu kaçırmasınlar, 500 tane esnafız, buradan oraya niye gideceğiz? Büyük arabanın girme durumu yok zaten! Burası Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı ile yapılmış bir sanayi sonuçta! Bizim kimseye zararımız yok! Her an her gün huzursuzuz! Ekmeğimiz kazanmak için eksi 20 derecede çalışıyoruz. Ellerimiz patlıyor, Niğde sevdalısıyız, elektriğimizi, suyumuzu ve vergimizi ödüyoruz.

Kudret Angı ( TOFAŞ Özel Servisi ): 40 yıldır sanayide çalışıyorum. Ekmek yiyorum burada, gitmeye hiç niyetim yok! Belediye esnafla muhatap olmadı! Mevcut dükkanlarımızdan daha küçük! Şimdiki dükkanımızın değeri başka, oradaki dükkanımızın değeri başka! Biz buradan ne olursa olsun taşınmayacağız!

Tamer Duyar ( Ateş Oto ): Biz taşınmayı istemiyoruz. Buraya düzenleme yapılması daha iyi olur. Zaten çırak bulamıyoruz, oraya gidince hiç bulamayız! Her şeyden zarar edeceğiz!

Köksal Kılıç ( Esnaf ): Biz ne olursa olsun taşınmayı düşünmüyoruz. Böyle kararlar burada ki 500 esnafı bir araya getirirsiniz öyle karar alınır! Burada 4000 aşkın insan ekmek yiyor, ailesinin geçimini yapıyor! Her dönem Eski Sanayi taşındı mı, taşınacak mı sorusunu duymak istemiyoruz!

Niğde Haber Gazetesine konuşan sanayi esnafı, bu konuda örgütleneceklerini, tek kaygılarının ekmek olduğunu ifade ederek, bu konuda çözüm bulmak için yoğun çaba ve masai harcayacaklarını ifade ederek, kimsenin mağdur olmasını istemediklerini ifade etti.

Sanayi Esnafı, Konya Meram Sanayi Sitesini örnek göstererek, 45 yıldır Konya merkez içinde kalan sanayinin taşınmak istendiğini ama bunun gerçekleşmediğini, benzer durumun Kayseri Sanayi Siteleri içinde geçerli olduğunu vurgulayarak, Niğde Eski Sanayi Sitesi’nin de böyle olmayacağını ifade etti.

Son yıllarda ticari olarak değer kaybettiklerini vurgulayan esnaflar, taşınıp taşınmama korkusu kadar çırak sıkıntısı da çektiklerini aktararak, “bu tür mesleklere ilgi azaldı, taşınmamız durumunda çırakları Hıdırlık Mevkii’ne götürmemiz neredeyse imkânsız hale gelecek!”  dediler.

Mevcut Sanayi Sitesi’nin milyon liralarla ifade edilecek rant değeri olduğunu ifade eden esnaflar, buradan ortalama bir dükkan almak isteyenlerin 200-250 bin lira arası para harcadığını, bu paranın hepsinin alın teri olduğunu, oraya taşınmaları halinde mevcut dükkanların ederinin kat kat altında olacağını vurgulayarak, yaklaşık 200 milyon lira gibi hak kaybına uğrayacaklarını aktararak, Niğde Belediye’sinin bu kararından vazgeçmesini önerdiler.

Niğde Haber Gazetesi olarak, vatandaşımızın yanında olacağımızı, olayı yakından takip edeceğimizi ifade ederek, binlerce kişinin ekmek yediği, Niğde ekonomisinin bel kemiklerinden Eski Sanayiye sahip çıkacağımızı ifade etmek istiyoruz.

 

http://www.borhaber.net/bor-nigde/nigde-eski-sanayi-tasinmak-istemiyor-h19265.html

Posted by Bor Haber on 30 Ocak 2016 Cumartesi
Editör: TE Bilişim