Niğde  ve Bor İlçesi arasında bulunan ve geçtiğimiz Haziran ayında 3 şeritli yol yapımı için trafiğe kapatılan ancak son bir aydır hiç çalışma yapılmayan yolun durumunu araştırdık. 

Haber : Selim GÖKEL - Özel

Bor İlçesi’ni Niğde’ye bağlayan üç şeritli yol, Niğde eski Milletvekili Muharrem Selamoğlu ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın çabaları ile Bor İlçesi Altunhisar Kavşağından başlayarak Bor  Toki kavşağına kadar olan bölüm 3 şeritli olarak geçtiğimiz sene yapılmış ve büyük beğeni kazanmıştı.

 

Niğde Bor yolunun Bor Toki ile  Niğde’ye kadar olan bölümü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Niğde’ye geldiği sırada Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin  talep ve çabaları sonucu Derbent’e kadar olan bölüm geçtiğimiz yıl yatırım programına alındı.

 

ÜÇ ŞERİTLİ YOL İNŞAATI’NDA BİR AYDIR HİÇ BİR ÇALIŞMA YOKTU

 

Yüklenici firma Aydın İnşaat iki ay önce Bor’dan Niğde’ye gidiş yönünü trafiğe kapattı ve tek yönden gidiş ve gelişler verildi. İnşaatı başlanılan Niğde ve Bor arasındaki trafiği güvenli hale getirecek olan yolun Niğde’ye gidiş yönü kazıldı ancak son bir aydır hiçbir çalışma olmaması vatandaşlarımızın tepkisini çekti.

 

Tamamen Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi ile yapılacak olan üç şeritli yol inşaatı için harfiyat çalışmaları başladığında ilk ve tek açıklama geçtiğimiz aylarda yol üzerinde inceleme yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’dan gelmişti.(Tıklayın) Yol hakkında bilgi veren ve hayırlı olmasını dileyen Faruk Akdoğan’dan yol yapım çalışmasının bir aydır durması ile ilgili yeni bir açıklama bekledik ancak gelmedi.

 

Bunun üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kayseri  6. Bölge Müdürlüğü ile Borhaber.net olarak yolun yapımının durması konusunda ve Niğde Üniversitesi’nin köprülü kavşak talebi ile ilgili  bilgi istedik.

 

Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri ile  yaptığımız görüşme de konuya açıklık getirildi.

 

BOR’DAN NİĞDE’YE GİDİŞ YÖNÜ BAYRAMDAN SONRA BAŞLAYACAK

 

Yetkililer ile yaptığımız görüşmede  ; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım  geçtiğimiz yıl Niğde’ye geldiğinde, Niğde Milletvekillerinin  yoğun talebi üzerine bu yol ağa alınmasına karar verilmiş. Geçen yıl ağa alınmış. Karayolları hızla çalışmalara  başlamış. Yaklaşık maliyet ve diğer  hesaplamalar yapılmış ihale aşaması, yazışmalar, kamu ihale kurumu bildirimi ve 2012 Kasım’ı gibi yüklenici Aydın İnşaat ile sözleşme imzalanmış.  Nisan 2013 ‘de yol inşaatı başlayacaktı.  Mevcut yolun belediyelerde olmasından dolayı  kamulaştırma gibi işlemler. Elektrik hattının kaldırılması-değiştirilmesi için gerekli girişimler yazışmalar  çok önceden yapılmasına rağmen ilgili elektrik firması tarafından  ancak şimdi kaldırma işlemlerine başlanabilmiş. Bor İlçesi’nden Niğde’ye gidiş yönünde yapılan resmi prosödür bu günler itibarıyla sonuçlanmış ve yüklenici firma bu yönü bayramdan sonra hızla yapım çalışmasına devam edecekmiş.

 Yani Bor’dan Niğde’ye gidiş yönünde bu gün için bir sorun gözükmüyor ve çalışmalar bayram sonrası hızla devam edeceği ve bayramdan  itibaren 2.5 -3 ay içerisinde Niğde Derbent Mezarlığına kadar olan bölümün tamamlanacağı öğrenildi.  

 

NİĞDE’DEN BOR’A DÖNÜŞ YOLUNDA DOĞALGAZ HATTI SORUNU VAR

 

Niğde’den Bor İlçesine geliş  yönünde ise bir başka sorun yaşanıyor.

 Belediyelere ait yollarda asfaltın kalitesi göz önüne alındığında  doğalgaz hattı olabiliyor ama Karayolları Genel Müdürlüğüne ait yol içerisinde doğalgaz hattı geçemiyor. Niğde’den Derbent Mezarlığı  mevkiinden başlayarak  Bor İlçesi’ne geliş yönünde doğalgaz hattı sıkıntısı var.   Bu doğalgaz  hattının yerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bu yollar belediyeye ait iken Kapadokya doğalgaz firması bu hattı döşemiş ama şuan bu yollar Karayollarına ait olacak ve üzerinde doğalgaz hattı olamayacağı belirtiliyor.

 

ÇÖZÜM YİNE SİYASİLERİN ELİNDE

 

Doğalgaz hattı değiştirilmesi konusunda da çalışmalar yapılıyor. Doğalgaz hattı sorunun çözümü ve çabuklaştırılması da biraz siyasilerin ellerinde olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu tür sorunların çözümü yapıldığında Aydın İnşaat firması tarafından,  Niğde’den Bor İlçesi’ne  dönüş yönünü de belirtilen zamandan daha önce yapabileceği belirtiliyor. Herhangi bir endişe veya olumsuz bir olayın olmayacağını her şekilde bu üç şeritli yolun zamanında tamamlanacağı da öğrenildi.


NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ÖNÜNDE KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPILACAK MI?

 

Diğer bir konuda yol üzerinde yapılacak kavşak ve üst geçit istekleri de gündeme geldi.

Yapılacak yol üzerinde Niğde Üniversitesi yerleşkesi bulunuyor. Mesai giriş ve çıkışlarında yerleşke önünde yoğun trafik yaşanıyor. Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür’ün yerleşke çıkışında bir alt geçit yada  köprülü kavşak talebi olduğu ama sonuçsuz kaldığı konusunda bir  açıklaması oldu.

 

Rektör Görür,  Niğde Üniversitesi yerleşkesi önüne köprülü kavşak yada araçlar için alt geçit yapılması istediklerini, karayolları ile yaptıkları görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, yaklaşık 20 gün önce Pakistan uyruklu öğretim üyesinin karşıya geçmek isterken kamyon çarptığını çeşitli kereler maddi hasarlı kazalar meydana geldiğini ve Üniversite’nin ileriki zamanlarda öğrenci sayısının çok artacağını, Organize sanayi ile birlikte düşünüldüğünde ciddi bir nüfus artışı ve trafik yoğunluğu olacağını belirterek klasik kavşak yerine ileriki yıllara göre ihtiyaca hitap edecek köprülü bir kavşağın yapılması gerektiğini belirtmişti.

 

Bu görüşü ilettiğimiz Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, “ Niğde Organize Sanayi’nden, Niğde Üniversitesi’nden çeşitli istekler geliyor. Ayrıca bazı kavşakların kapatılması gerekiyor, bu konuda da çeşitli talepler geliyor.

 

Üniversite’nin köprülü kavşak yada alt geçit  isteği ise değerlendiriliyor, henüz hayır şeklinde bir karar alınmadı. Bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyoruz, büyük ihtimalle istekler doğrultusunda siyasilerin müdahalesi ile işin teknik yönü de araştırılarak  geçit yapılacaktır. Ya da bu işlem için boşluk bırakılıp ileriki zamanlarda yapılabilir.” dediler.

 









Editör: TE Bilişim