Bor İlçesi Sokubaşı Mahallesinde bulunan halk dilinde Çin evi olarak da bilinen  Mustafa Hızır'ın evi 1977 yılında yapılmasına rağmen hala ilgi çekiyor. 

Niğde'de avcılık yaparken dokumacı kuşu ispinozun yuva yapış şeklinden etkilenen emekli öğretmen Mustafa Hızır, kendi evini inşa etti. Hızır, tek başına inşa ettiği evindeki mobilyalardan avizelere kadar tüm eşyaları kendisi yaptı. 

Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki emekli Beden Eğitimi Öğretmeni Mustafa Hızır el sanatlarına ilgi duyduğunu, bu yeteneğini farklı alanlarda değerlendirmek için kendine özgü bir ev inşa ettiğini belirtti. 

Emekli Beden Eğitimi öğretmeni Mustafa Hızır, ”Biz arkadaşlar ile Bor ilçesinin Pınarbaşı denilen mevkisinde ava gitmiştik. Avdan dönerken çok yorulmuştum bir söğüt ağacının altına uzandım. Yukarı baktığımda bir söğüt ağacının 3 dalına İspinoz kuşu yani diğer adıyla dokumacı kuşunun yuva yaptığını gördüm. Dokumacı kuşlarının özelliği ise erkek kuş dişisi için güzel bir ev yapar. Dişi kuş o eve girer ise o evi beğenmiş kabul edilir. Diğer kuşların yuvası gelişi güzel yapılmışken, bu kuşların yuvaları çok özenle yapılmış birer mimari harikalarıdır. O anda, bu kuşların yuvaları gibi özel bir ev yapıp orada yaşamak aklıma geldi" dedi.

Hızır, "Bu dokumacı erkek kuşu, dişi kuş için özenle ev yaparken biz insanlar neden yapmasın diye düşündüm. Vakit kaybetmeden evi yapmaya karar verdim 1976 yılında inşa etmeye başladım. Tamamen kendi tasarımım olan ev, bina olarak tamamlandı ama diğer düzenlemelerle ilgili çalışmalarım 40 yıldır sürüyor. Evim hayalimden geçenlerin yansıması oldu. “ diye konuştu.

"1976 yılında değişik yöntemlerle bu evi yapmaya başladığımı görünce 'neden diğer insanlar gibi doğru dürüst ev yapmıyorsun' diye eşim bana tepki göstermişti" diyen Hızır, "Bende bitince görürsün dedim. Evi bitirince eşim memnun olduğunu, iyi ki bu evi yaptığımı söyledi" ifadesinde bulundu.

Hala ev üzerinde projelerinin devam ettiğini belirten Hızır, “Bu ev etrafındaki evlerden farklı olduğu için çok ziyarete gelen oluyor” dedi.


 
Editör: TE Bilişim