Son aylarda yaptığı faaliyet ve çalışmalarla adından en fazla söz ettiren T. C. Kemerhisar Belediyesi, geçtiğimiz ay Belediye Meclisi’nden aldığı ilçelik kararını, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş’ın desteğiyle T.C. İç İşleri Bakanlığı’na sundular.

 

30 Mart sonrası idari ve faaliyet alanında büyük bir değişime imza atan, kentin ve Niğde’nin tanıtımında lokomotif görevi üstlenen Kemerhisar Belediyesi, tarihi bir adım atarak sorumluluk bilinci içinde ilçe olma kararı aldılar.

Konu ile ilgili Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, amaçlarının ayrışmak değil, bütünleşerek Niğde ve Bor’un büyümesine katkı sunmaktır dedi.

Jeopolitik ve İktisadi Bir Taleptir!

Kemerhisar’ın İlçelik başvurusunun jeopolitik ve iktisadi yönlerine vurgu yapan Kirazcı, gerçekleşen başvurunun Niğde için stratejik önemde olduğunu bahsederek; “Kemerhisar tarihi ve antik yerleşkeleriyle insanlık için büyük bir önem arz etmektedir. Bu eksende Kemerhisar Niğde’nin sırtına bir yük değil, Niğde’ye avantajlar getirmek istemektedir. Bugün gelir-gider dengesinde, sosyal ve kültürel katkı noktasında Niğde’nin öncü kentlerinden birisidir. Bizim ilçelik talebimizin en önemli nesnel noktası tarihi kent olmamızdır. Zira mevcut idari yapılanmada kültür ve turizm geri planda olması, yılladır gereken önemin verilmemesi, Kemerhisar’da oluşacak artı değerin Niğde ekonomisine ulaşmasına engeldir. Bu eksende ilçe olunduğu takdirde, kültür ve turizm ekseninde özelleşecek ve öncülleşecek idari yapılanma ile Niğde’nin Jeopolitik önemi artacak, ekonomik göstergeleri üst sıralara yükselecektir. Çevremizde bu duruma örnek Avanos ve Ürgüp Belediyeleri bu talebimizin haklı gerekçesini ispatlar niteliktedir” dedi.

Demografik Göstergeler İlçelik Kaçınılmaz Diyor…

Antik dönemlerde nüfusun 50 bin olduğu, cumhuriyet döneminde bile 10 binin üstünde önemli yerleşim yerlerinden birisi haline gelen Kemerhisar son 10 yılda verilen göçlerle büyük bir demografik değişim olduğunu ifade eden Başkan Kirazcı; “ 10 yıl öncesi kış nüfusu 11 bin, yaz nüfusu 21 bin civarındaydı. Bugün kış nüfusu 6 bin, yaz nüfusu 16 bin! Burada bir sosyolojik gerçek karşımıza çıkıyor. Kemerhisar mevcut olanaklarıyla, ilçe olmadığında ulaşabileceği en üst noktaya ulaşmış, halkın kamusal talepleri, kurum ve kuruluşların yoksunluğu büyük bir demografik değişim yaşatmıştır. Evet, Kemerhisar nüfusu kaybetmiştir ama bunun nedeni ilçelik statüsü kazanamamaktan, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sosyal faaliyetlerin yoksunluğundan kaynaklanmaktadır. Eğer ilçelik talebi gerçekleşirse, tersine bir nüfus hareketliliği yaşanacaktır. Mevcut durumda Kemerhisar’da modern kent kültürü içinde dahi 35 bin nüfus yaşayabilir. Biz böylesine bir talebin sosyolojik ve demografik gerçeklerin görülmesini talep etmekteyiz!

Ayrışmak İçin Değil Birleşmek İçin Yola Çıktık…

İlçelik başvurusunun mevcut Bor ilçesinden kopmak anlamına gelmeyeceğini ifade eden Kirazcı; “Bizim asli amacımız Niğde’nin sosyal, kültürel, iktisadi ve kentsel olarak entegrasyonunun tamamlanmasıdır. Bunun ilk adımını atarak artık sokaklarımızın bile ortak olduğu Bahçeli ile birleşmek, çevre köylerle tam entegrasyon sağlayarak, Niğde’nin artı değeri olmak istiyoruz. Niğde ekonomisinin olmazsa olmazı Bor’a, insan kaynakları, organik ürünler ve kültürel paylaşımlar yaparak birliktelikçi bir anlayış inşa etmek istiyoruz. Ne kimsenin rakibiyiz, ne de ayrılıkçıyız. Amacımız gelişen, büyüyen Niğde’ye büyük katkılar sunmaktır. Eminiz ki Bor halkı da bizim bu taleplerimizi haklı buluyor ve en büyük destekçisi olacaktır.

Tarihsel Hakkımızı İstiyoruz!

Gerçekleşen başvurunun Niğde gündemini değiştireceğini ifade eden Başkan Kirazcı, bu başvurunun tarihsel bir hak olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

“Kemerhisar 9 bin yıllık tarihi ile Niğde’nin en önemli tarihsel yerleşkesidir. Dünya’da ilk cumhuriyetin 2 bin 500 yıl önce kurulduğu, 2 bin 400 yıl önce federatif devlet topluluğunun oluştuğu, Hititlerden Roma’ya kadar 4 devlete başkentlik yapmış bir kenttir.

Yine aynı Kemerhisar İlk ve Orta Çağlarda bilim ve felsefe merkezi olmuş, Abbasiler döneminde Anadolu’nun ilk Müslüman kenti olmuş, İlhanlılar, Selçuklular, Osmanlılar döneminde aynı önemine devam etmiş, 6 ekim 1868’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından çıkarılan Dersaadet İdare-i Belediye Nizamnamesi Kanunu ile bucak statüsü kazanmış 1918 tarihinde ise belediyelik statütüsü kazanmış, Cumhuriyet dönemi bucak merkezi olarak devam etmiş, günümüzde ise belde belediyesi olarak devam etmektedir.

Bu noktada Kemerhisar’ın ilçelik talebi tarihsel kazanılmış bir hak olup, tüm Kemerhisarlılar bu hakkın, tarihe ahde vefası olarak verilmesini talep etmektedir “ dedi.

 

Niğde Lobisi Şart…

Yapılan başvuru ile ilgili bilgi veren Kirazcı, Nüfusu 5 bin üstünde olan Türkiye’de 33 belde olduğunu ifade ederek, ilk olarak İç Anadolu Belediyeler Birliği’nde gündeme geldiğini, daha sonra Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul BB Başkanı Kadir Topbaş’ın destekleriyle alınan belediye meclis kararı ile T.C. İç İşleri Bakanlığı’na başvurulduğunu hatırlatarak “elbette Niğde için haklı bir talebimiz var. Bu konuda Niğde lobisinin de aktif çalışması gerekiyor.  Niğde Milletvekillerimiz Sayın Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi ve Doğan Şafak’ın bizleri desteklemesi, Niğde’ye yön veren insanların Niğde için bu kararın bakanlıktan çıkmasına katkı vermesi gerekiyor. Sonuçta Niğde’de 5 yerine 6 ilçe olması halinde bile gelen yatırımlar, planlamalar lehimize sonuçlanacaktır. Konuyu Niğde Valisi Sayın Necmeddin Kılıç’a da ilettik. Umarım bu süreç lehimize sonuçlanır” dedi.

Kemerhisar Niğde’nin Yıldız Olacak…

Son dönem yaptıkları faaliyetlerle adından fazlasıyla söz ettiren Kemerhisar, bu başvuru ile çalışmalarına Niğde’nin turizm ilçesi olarak devam etmek istiyor. Bu konuda bir çok kişiden destek aldıklarını ifade eden Kirazcı, ilçelik olunması durumunda 2019’a kadar Niğde’nin turizmden aldığı payın önemli ölçüde artacağını, Niğde genel nüfusunda yıllık binde 3’lük artışın gerçekleşeceğini, bir çok sosyal ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacağını, iktisadi olarak ekolojik bir sanayileşme modeli izleyeceklerini vurgulayarak, kısa sürede Niğde2nin parlayan yıldızı olacaklarını aktardı.

 

Editör: TE Bilişim