Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin bilgi ve destekleri ile İl Özel İdare Ar-Ge personeli  Ali İlker Atabay tarafından yapılan proje ile  Makedonya Cumhuriyeti’nin Türk ve Arnavut  nüfusunun yoğun olduğu Vardar Nehri kıyısında bulunan Gostivar şehri ile Bor İlçemiz İçİşleri Bakanlığının da onayı ile  kardeş şehir olmuştu.

  

Geçtiğimiz aylarda bu girişimi başlatan İl Özel İdare Ar-Ge personeli  Ali İlker Atabay, 9 günlüğüne Gostivar’a gitmiş ve gerekli girişim ve iletişimi kurmuştu. Bu hafta sonu da Makedonya’dan Bor İlçesine bir heyet geldi.

  

Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi ve Hakim Salih Murat, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Genel Başkanı Tahsin İbrahim, ve aynı teşkilatın  İcra Müdürü  Dr. Abdülmecit Nuredin,  Adeksam  Yönetim Kurulu üyesi İlker Ali ve Adeksam üyesi Zekeriya Muharrem’den oluşan Makedonya heyeti  Bor İlçemizi ziyaret etti.

 

 

Karayolu ile Makedonya’dan gelen, 5 kişilik heyet  ilk olarak Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ı makamında ziyaret etti. Buradan Bor Karma Organize Sanayi ve Niğde İlinin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret eden heyet Cumartesi akşamı iftarını  Bor’da açılan iftar çadırında Bor halkı ile beraber yaptılar. İftar sonrası Üstün Park’ta oturan her iki şehrin heyeti daha sonra ilçe esnaflarından Cengiz Benli’nin bağına gitti. Burada Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Valisi Alim Barut, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor İlçe Kaymakamı Muammer Balcı, Ak Parti Bor İlçe Başkanı Yavuz Ergun,  Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Bor Şube Başkanı Abdullah Özdamar, Bor Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Önsay,  İl Özel İdare Müdürlüğü Ar-Ge personeli Ali İlker Atabay, bazı meclis üyeleri, ticaret, hukukçu ve üniversite camiasından katılımlar ile gece sahura kadar  sohbet edildi. Makedonya ile Bor İlçesi arasında kurulan gönül köprüsünün nasıl bir seyir izlemesi, neler yapılabileceği konusunda uzun uzun sohbetler edildi.

 TİCARİ, KÜLTÜREL VE SOSYAL DOSTLUKLAR KURULACAK 

 

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat burada yaptığı konuşmada, “ Bu gönül köprüsünü açılmasına sebep olan herkese teşekkür ediyorum, burada konuşulan konulardan dolayı ilçem ve ülkem olarak çok duygulandım, duygularımı ifade etmekte güçlük çekiyorum. İki kardeşin buluşması gerçekleşecek diye düşünüyorum, tabi bunun ticari  anlamda geliştirilmesi lazım, biz ne yapabiliriz, ne yapmamız gerektiğini , önümüzde ki günlerde bu konuların detayını çıkaracağız, biz heyet halinde oraya gideceğiz, siz tekrar geleceksiniz ben bu olaydan çok güzelliklerin ortaya çıkacağını umuyorum, sizlerin Makedonya’da önemli görevlerde olması bizi çok mutlu ediyor, bizler gibi çok güzel Türkçe konuşuyorsunuz, samimi söylüyorum bu bizleri şaşırttı, anlaşmamız daha kolay olacak, bundan daha güzel bir şey olamaz, iki bin  kilometre yol geldiniz inanın bundan ilçem adına çok mutlu oldum. Bizler gibi düşüyor ve bizler gibi yaşıyorsunuz. Bor İlçemiz adına bu gönül köprüsünü çok iyi değerlendireceğimize inanıyorum, her iki şehrin ve ülkelerimizin  bundan ticari, kültürel ve sosyal olarak fayda sağlayacağını umuyor ve bu konuda Bor Belediyesi olarak, Bor Halkı olarak  yapmamız gereken her şeyi bir an evvel yapacağımızdan emin olabilirsiniz.”dedi.

 BORLU YATIRIMCILAR BEKLENİYOR

Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi Hakim Salih Murat ise Türkiye defalarca geldiklerini ancak Bor İlçesine ilk defa geldiklerini,  her ne kadar iki bin  kilometre uzakta olsak da sanki Gostivar’ın bir mahallesinden başka bir mahallesine geçmiş gibi hissettiklerini  Bor’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek başladığı konuşmasında,

 

 “ Bor ilçesinde  kendi evimizde gibi hissediyoruz. Osmanlı’nın orada kurduğu gönül köprüsü ne yazık ki zaman içinde yıkıldı, kapandı, maalesef insanlar da yıkıldı. Ancak bu gün geldiğimiz nokta da Türk Hükümeti  bu gün Makedonya’da yaptığı açılımlar ile bu gönül köprüsünü tekrar inşa etti. Başka ülkeler tek bir konuda bunu yapabiliyor ama Türkiye her konuda bütün Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlarına hitap edebiliyor. Bu da var olan eski kültüründen kaynaklanıyor. Makedonya çok uluslu bir devlet, Türkler de bu ulusların içinde hukuken yerini almış bir halktır. Ben 80 yıldır ilk defa Anayasa Mahkemesinde üye olabilmiş ilk  Türküm. 9 Yıllığına seçilmiş bir üyeyim.  Türk halkı olarak kültürel ve sosyal noktada iyi bir noktadayız ancak memnun olmadığımız bir nokta var, oda ekonomi ; Türkiye’nin ekonomik anlamda daha çok açılması gerekir, Türkiye’nin yatırım olarak, yatırımcı olarak Makedonya’da diğer ülkelerden daha çok avantajlı durumda, çünkü dil sorunu yok, Makedonya’nın zengin bir coğrafyası var, Makedonya sosyalist bir düşünceden şimdi kolektif bir düşünceye, kapitalist bir yapıya  geçti. Bu geçiş döneminde insanlar kolayca girişimci olamıyor, tedirginlik var, korku var, yastık altındaki parayı birden çıkaramıyorlar. Bizim oradaki  Belediye Başkanımız ve diğer ticari kuruluşlarımız Türk yatırımcıları  teşvik edebilir, bizlerde yardımcı oluruz. Makedonya hatta bütün Balkanlar yatırımcılar için çok uygun Türkiye’den bir çok şirket iş yapıyor, temsilcilikler açtı, hemşeriniz Ömürpen de temsilcilik açtı. Burada kardeş şehir olmak münasebeti ile Borlu, bütün yatırımcılarımızı buraya davet ediyoruz. Tarım, hayvancılık alanında çok bakir bir ülke, Makedonya’da ziraat konusunda, modern tarım yapabilecek teknoloji ve bilgi birikimi de eksik.  Türkiye’de tarım teknolojisi gelişmiş,  bu konularda hem yatırım yapılabilir hem yol gösterilebilir. Hayvancılık çok yaygın ama deri ham olarak İtalya’ya satılıyor, burada deriyi işleyecek yatırımlar gerekiyor. Borlu, Niğdeli olmak üzere bütün yatırımcılarımızı buraya davet ediyorum, bir çok yatırım imkanı var. Makedonya’nın AB’ye aday ülke olmasından dolayı avantajları var, vize yok.”diyerek, yatırımcılara da çağrı yaptı.  

 
BOR İLÇEMİZ VE MAKEDONYA İÇİN GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ

 

Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’da heyeti ilçemizde görmekten memnuniyetini belirterek  “ Ülkemizin bundan 25-30 yıl evvel geçmişte içinde bulunduğu şartlardan dolayı uzun süre kendi içimizde uğraştık, yeni yeni kendimize geldik, Balkanlarla gönül bağımızı hiç koparmadık. Bu gün geldiğimiz nokta da devletimiz, hükümetimiz, sivil toplum kuruluşları   Balkanlar da yeni bir atılımlara kalktı. Biz ülke olarak Balkanlara özel ilgi duyuyoruz. Makedonya’ya , Kosava’ya, Bosna Hersek’e bütün  Balkanlar’a buralarla geçmişten gelen, dini, milli ve kültürel  bağlarımız var. Bu konuda imkanlar el verdiği ölçüde elimizden geleni yapıyoruz. Bu gönül köprüsü ile artık dostluklarımız daha sıkı ve samimi olacak. Karşılıklı ziyaretlerimiz olacak, karşılıklı işbirliklerimiz olacak, bu ziyaretlerin de inşallah güzel meyvesi olacak. Sizler bizi bu kadar bilmiyordunuz, bizlerde sizleri bu kadar tanımıyorduk, inşallah karşılıklı görüşmeler ile Ülkemize, Bor İlçemize  ve Makedonya için güzel işler yapacağız. Bu konuda her türlü desteği de sağlayacağız” dedi.

 

 NE SİZİN NE BİZİM BAŞKA GİDECEĞİMİZ YER YOK

Heyette bulunan Matüsiteb İcra Müdürü Dr. Abdülmecit Nuredin ise “ Biz Fatih’in torunlarıyız, Türk kültürünü Makedonya’da en ücra noktalara kadar yaşatmaya çalışıyoruz. Türkçe’ye çok önem veriyoruz, bu gün Bosna Herkes’de Mevlid-i Şerif hala Türkçe okunuyor. Kültürümüze, inançlarımıza çok önem veriyoruz, geçmişte bu konularda çok sıkıntı çekiyorduk ancak bu gün bu ortadan kalmış gibi gözüküyor. Bu gibi gidiş gelişler çok güzel, birbirimizle tanışıyoruz, ama bunun haricinde kalıcı bir şeyler yapmamız gerekiyor. Çünkü zaman kiminin lehine kiminin aleyhine çalışıyor. Bizim lehimize çalışması için gerek hükümet nezdinde gerekse her iki şehir nezdinde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizim için hangi hükümet yada hangi siyasi  partinin iktidar olduğu çok önemli değil biz, Anavatana ay yıldız bütünlüğü ile bakıyoruz. Sağolsun herkes bize sahip çıkıyor, Başbakanımız Tayyip Erdoğan geldi, Bakanlar geldi, en son muhalefet den  Devlet Bahçeli geldi, herkes bizi kucaklıyor, bizim için önemli olan budur. Bizim liseyi bitirmiş gençlerimize Türkiye’de mesleki eğitim veriliyor. Ancak bunlar ülkemize tekrar dönmeyebiliyor. Türkiye’de şuan 800 bin göçmenimiz var, keşke bunlar kendi ülkelerinde olsa oraya katkıda bulunabilse ama tarih böyle akıyor, ama şunu gördüm, kimi zaman sınırlar kapatılmış ama bizimkiler  bacadan girmiş. Şükrediyoruz ki bizim başımız sıkıştığı zaman gidebileceğimiz tek anavatanımız var. O yüzden sizlerden istirhamımız var, bu anavatanımıza çok sahip çıkın çünkü Anadolu’dan başka gidebileceğimiz ne sizin ne de bizim başka yerimiz yok.’dedi.

 

 

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Genel  Başkanı Tahsin İbrahim ise açıklamasında ; Benim asıl işim öğretmenlik,  Makedonya’da İlkokul  ve Lise de Türkçe eğitim yapılmaktadır. Şuan ilkokul düzeyinde 10 bin öğrencimiz eğitim görüyor. Bunların büyük bölümü Türkçe eğitim görüyor, bazı dağlık bölgelerde bölgenin sosyal ve coğrafi şartlarından dolayı Türkçe eğitim olamayabiliyor, ancak burada da Adeksam, Tika gibi kurumlar ve bazı dernekler eğitim faaliyetlerini yürütüyor. Makedonya’da lise dahil zorunlu eğitim var, bizim lise mezunu öğrencilerimizi Türkiye’de üniversitelere gönderip orada eğitim alıp tekrar Makedonya’ya dönmelerini sağlamamız lazım. Şuan Türkiye’de Üniversitelerde kontenjan dan  okuyan Arnavut , Makedon, Boşnak ve Türk öğrenciler var, bunlar toplamı 450 civarında. Türkiye bizim beklediklerimizin iki katını yaptı, biz bir istedik iki yaptı. Balkanlar Türkiye’siz yapamaz, ne zaman Türkiye Balkanlar’dan elini çekti, o zaman Balkanlar karıştı. Bunu Arnavut’u da bilir, Türkler de bilir bütün milletler bilir. Türkiye Cumhuriyeti sadece orada Türklere ilgi göstermiyor, Makedonlara, Arnavutlara, Boşnaklara herkese dengeli hizmet ediyor. Buradaki tarihi eserlerin tamiratı, okulların donanımı, kurslar açılması gibi, bir çok konuda hatta  tarihi ağaçların  korunması konusunda bile Türkiye Cumhuriyeti her türlü yardımı yapıyor. Buralar da görevlendirilen büyük elçisinden tutun bütün görevlileri hep kaliteli, bilgili  sahibi insanlar kendilerine teşekkür ediyoruz.”dedi.

Yapılan karşılıklı görüşmelerin ardından her iki heyet de günün anısına hediyeler verildi. Görüşmeler gece sahura kadar devam etti. 
Makedonya heyeti Bor İlçesinde kaldığı iki gün boyunca çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri, bazı daire amirleri ile görüşmeler yaptı. Bor ve Niğde’nin tarihi turistik yerlerini ziyaret etti.  Pazar sabahı Ankara’ya diğer temasları için hareket ettiler.

 

Editör: TE Bilişim