Bor Belediyesi, El Emeği Göz Nuru El İşleri yapan kadınların bu ürünlerini üretip satabilecekleri "Kadın Emeğini Değerlendirme Merkezi" Oluşturuyor.


Bor Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde hizmete açılan çok amaçlı sosyal salonda Bor Belediyesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü İşbirliğiyle bayanlara yönelik el sanatları, halı dokuma, kırk yama çeyiz, dikiş, nakış ve ahşap boyama kurslarına büyük ilgi devam ediyor.


Bor Halk Eğitim Müdürlüğü usta öğreticilerinden dikiş, nakış ve çeyiz ustası  Cevher Erdem, Ahşap Boya ustası Fatma Çetinkaya, Halı Dokuma Usta Öğreticisi Zehra Doğan tarafından bayan kursiyerlere yönelik açılan kurslarla ilgili yaptıkları ortak açıklamada; başta İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Milli Eğitim Müdürü Celalettin Özüdoğru, Halk eğitim Müdürü Nevzat Çağlı, Müdür yardımcısı Tayyar Arı’ya burada bu güzel imkanı sağlayanlara, kursları yerinde ziyaret eden Bor halkına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ettiler. 

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat; “Her gün büyüyen ve gelişen Bor şehrimizde kadınlarımız her türlü etkinlikte daha çok bulunacak”


Bor Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde Yeni Mahallede hizmete açılan çok amaçlı sosyal alan merkeziyle ilgili Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat açıklamasında; her geçen gün gelişerek büyüyen Bor ilçesinde ev ekonomisi ve ülke ekonomilerine kadınların toplumsal yaşamda daha çok yer bulacağına inandığını belirterek modern yaşanabilir kent olma yolunda çalışmalarını aralıksız sürdüren Bor Belediyesi vatandaşın ihtiyaçlarına ve çağın gerekliliklerine uygun olarak tasarlanan Yenimahalle  Sosyal Tesisi halkımızın hizmetine değişik aktivitelerle katkılarda bulunmaya devam ediyor.


Bor Yeni Mahallede geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Sosyal tesis, 900 m² kapalı alana sahip olup, sosyal aktivitelerin yapılabildiği 1. katında  325 m² çok amaçlı salon, 3 derslikli meslek edinme  kursları bölümü, biri 2 bölüm diğeri ise 3 bölümden oluşan 2 adet spor salonu ve 2. katıda  800 m² kapalı alana sahip tamamen kolonsuz Düğün Salonundan oluşan bu modern salonun tamamlanmasının ardından vatandaşlarımızın ihtiyacı olan çeşitli sosyal aktivetilerine cevap vermeye devam ediyor.Bor Belediyemiz ile Halk Eğitim Müdürlüğümüz işbirliğiyle ortaklaşa burada bayanlarımız Eğitim Kursları ile kendileri hem bir meslek ediniyor, hem aile ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkılarda bulunuyor


Değerli Kurs öğreticilerimiz ve kursiyerler el emeği göz nuru el işlerini, yöresel ürünleri ortaya çıkartıyor. İlçemizin ekonomisine eski dönemlerde de katkıda bulunan El dokuması halı tezgâhlarında bir birinden güzel halılar dokunuyor. Bor’lu kadınlar bir anlamda bu emeklerini kazanca çevirebilecekleri bir merkeze kavuştu. Bu güzel örnek oluşumlar bizleri ayriyeten sevindiriyor ve mutlu ediyor.


Bor Belediyesi olarak aynı şekilde Mehmetçik mahallemizde de yapmayı düşündüğümüz benzeri projemizle aynı şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız inşallah. Gençlerimiz ve bayanlarımız orada da bu gelişmeyi yakalayıp, birlikte kazanca dönüştüreceklerine inanıyorum. Bu üretilen ürünler değişik zamanlarda sergilenerek tanıtımları yapılıp, bir anlamda da il dışında ki taleplere de cevap verecek ve Bor ürünü olarak ta ismini duyuracağımıza inanıyorum.Çok Amaçlı Sosyal Salonlarımızı "Kadın Emeğini Değerlendirme Merkezi" olarak da dizayn edip, haftanın belirli günleri kadınların kendilerinin üretip, satış yapılması tahsisini arzuluyoruz.


Başkan Erat, oluşturulacak merkezde üretken insanların ürünlerini de satabileceklerini söyledi. Türk kadınının üretken ve fedakar olduğunu kaydeden Erat, şunları söyledi:


Bunların ötesinde onların her biri annedir. O yüzdendir ki, Peygamber Efendimiz; cennet anaların ayağı altındadır” derken bizim tabirimizle lafı yerli yerince kullanmıştır. Dolayısıyla bu gün toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen kadınlarımız için biz belediyemiz, vilayetimiz, özel idaremiz ve değişik kurumlar kendine düşen görevleri yapıyorlar. Belediye olarak bir takım meslek edindirme kursları açıyoruz, onlar için sergiler, geziler, seminerler düzenleyerek her gün biraz daha büyüyen, gelişen Bor Şehrimizde de kadınlarımız bundan sonraki sosyal yaşamda da gerek kültürel, gerek siyasi, gerekse de her türlü etkinlikte daha fazla bulunacaklarına inanıyoruz.


Engelleri Aştık, Gelişimi ve Değişimi Sağlayacağız


Bor’lu bayanlar, evlerinde boş oturma yerine, elleriyle birbirinden farklı ürünler ortaya çıkartarak evine ekmek götürüyorlar. Biz yöneticiler bu gelişimi ve değişimi yaşatma uğraşısını birlik içinde çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Başkan Erat, "Ben güzel şeyler yapmayı, bir şeyler üretmeyi meydana getirmeyi ve onu halkımıza sunmayı görev olarak benimsedim. Tüm Bor’lulara mesajım boş oturmasınlar, üretken olsunlar. Bir şeyler yapmak insanın kafasını da ruhunu da rahatlatıyor. Ben bütün insanların topluma faydalı bireyler olarak yetişmesini, üreterek birlik içerisinde çalışmalarını öneriyorum, Çalışmayı denesinler faydasını görsünler. Çünkü ben yaşamayı ve çalışmayı seven biriyim, Her yetişkin insanın üretime katkı verecek bir işi mutlaka vardır ve özellikle anne babalar çocuklarını toplumdan uzaklaştırmasınlar! Yapabileceği bir iş varsa ona yönlendirsinler" ifadelerini kullandı.


El İşi Göz Nuru Ürünleriyle Çocuklarını Okuttular


Benim hayatımda şahit olduğum birçok bayan el emeği göz nuru maharetli elleriyle el  işleri yaparak birbirinden farklı kazaklar, patikler, yazmalar, çoraplar, halılar ve kilimler üretip, satarak çocuklarının üniversite tahsili yapmasına katkılar sağladı. Bizler bireysel değil, geniş düşünerek ortak fikir noktasında buluşup, bütünleşip, gelişimi ve değişimi birlikte sağlayabiliriz. " şeklinde konuştu.


Kurslarda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları kursiyerler sayesinde hayat buluyor. El emeği ve göz nuru ile hayat bulan objeler kursların tamamlanmasının ardından sergilenecek.Bor İlçesininTuristik Değerlerini ve Tanıtımını hünerli eller yöresel ürün pazarında, bayanların bir birinden güzelel emeği göz nuru ürünler yok satıyor.


Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, kursiyerler bu işi yaparken sadece meslek öğrenmiyor aynı zamanda Bor’da bu pazar sayesinde yöresel ürünlerini tanıtma fırsatı buluyor. Bu topraklarımızın geleneksel sanatlarımızı tanıtarak, kursiyerler unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına yeniden hayat veriyorlar.

 

Sosyal Tesis projesinin  ilçeye çok büyük bir artısı olduğunu da ayrıca belirten Başkan Erat, Belediyemiz ve çalışma ekibimiz şehrin imajını yukarıya çekmeye daha da devam edecektir.

 

İnşallah benzeri çalışmamızı en kısa sürede bitirerek ilçemize ve halkımıza çok güzel tesisler kazandırmış olacağız. Dedi.



Editör: TE Bilişim