Bor İlçesi’nin Çukurkuyu kasabasını geçtiğimiz günlerde ziyaret ettik. Başkan Rüstem Tümen’den  belediye faaliyetlerini ve Çukurkuyu kasabasını dinledik.

 

Kasabaya girdiğimizde temiz yollar, kaldırımlar ve üzerine dikilmiş cins ağaçlar ile Niğde’nin o klasik kasabalarından daha farklı bir kasaba da olduğumuzu hissediyoruz. Kamu binaları hep aynı renk, son dönemde yapılan evler bile tek tip sayfiye evleri gibi. Hiçbir kasabada olmayan büyüklükte kasaba meydanı ve etrafındaki parklarla farkını hemen hissettiren Orta Anadolu’da az bulunan bir kasabalardan birine şahit oluyoruz.

 

BELEDİYE BİNASI İŞ MAKİNALARI VE CAMİLERİ DAHİL İPOTEKLİ

 

Çukurkuyu  Belediyesine  ait otobüsün 1998 yılında  kaza yapması sonucu 6 kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenlerin yakınları Belediye’yi dava etmiş ve tazminata mahkum etmişlerdi.  Çukurkuyu Belediyesi’nin tazminatı ödeyememesi sonucu  Belediye binası, diğer hizmet binaları, 3 adet tarihi cami ve bütün iş makinaları  icra yoluyla haciz edilmiş ve satışa çıkarılmıştı.

1998 yılında meydana gelen bir kazanın ardından oluşan  tazminat hala ödenemedi ve faizi ile birlikte 7 milyon liraya ulaştı.  Belediye’nin binaları ve iş makinaları hala ipotek altında.

 

Çukurkuyu Belediye’sinin daha önceki dönemlerden  kalan iller bankasına olan borçla birlikte yaklaşık  30 milyon liralık borcu var. İller Bankasından tahsis edilen para borçlara kesiliyor ve gelen miktar ancak personel maaşlarına yetiyor. Başkan Rüstem Tümen, kendisi döneminde hiç borç yapmadığını eski dönemlerden kalan bu borçlara rağmen bu borçları hiç bahane etmemiş ve bir kasaba belediyesi’nden beklenmeyen icraatlar gerçekleştirdiğini söylüyor.

Borç sarmalında olan Çukurkuyu Belediye Başkanı Tümen, 4 yıl önce MHP’den  seçime giderken, “Şuan ki halinden daha iyi bir Çukurkuyu bırakacağım” sözü vermiş.

 

TÜMEN ; ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLANDI BAHANE YAPMADIK

 

Devletten harici işler için  bir kuruş alamamasına rağmen yeni kaynaklar oluşturan başkan Rüstem Tümen binek oto, kepçe, kamyon, itfaiye, arazöz, kamera sistemi  gibi bir çok iş makinasını da Çukurkuyu’ya kazandırmış. Gençlerin yazın gece yarılarına futbol oynadığı halı saha,  parke döşenmiş ve etrafına onlarca ağaç dikilmiş yeni yollar. Hemen hemen her evin önüne çöp konteynerleri  konulmuş. 5 Ayrı mahallenin hepsine de çocuk parkları yapılmış.  Geçmişte var olan ama atıl durumdaki belediye kantarı için  6 bin lira harcayıp bir görevli de atayarak kasabalının hizmetine sunmuş.  Kasabada bulunan modern itfaiye, su arazözü ve kepçe bir çok kasaba belediyesinde yok.”diye belediye faaliyetlerini anlatan Tümen bu hizmetleri belediyenin kendi öz kaynakları ile yaptığını da ısrarla söylüyor.

 

Başkan Tümen, “Benden önceki bir dönemde trafik kazasından dolayı Belediyemiz çok yüksek miktarda tazminata mahkum oldu. Bütün araç ve binalarımız ipotek altına alındı. Elimiz kolumuz bağlandı ama bunu bir bahane yapmadık. Bir çok farklı yerden gelir temin ederek bir çok iş yaptık.”diyen Başkan Tümen ; İpotek olan iş makinası ve diğer araçlarımızın yerine kendi öz kaynaklarımız ile yenilerini aldık. Yeni yollar açtık, işçilik belediyemizden olmak üzere parke taşları döşedik. Kısıtlı personelimiz ve bütçemiz ile bu dönem yapılan bütün faaliyetler kendi öz kaynaklarımız ile yapıldı.  İçerisinde cenaze evinin de bulunduğu kasaba mezarlığımız çok büyüktü, bir bölümünü atıl olarak tutmaktansa buraya yaklaşık 1000 tane ceviz ağacı diktik. Ayrıca belediyemize ait ve halkın hizmetinde sunulan bademliğimiz de mevcut.  Kasabanın ağaçlandırılmasına büyük önem veriyoruz. Kasaba içinde boş kalan atıl yerleri istimlak yaparak yeni iş yerleri yapıyoruz. Bu dönem kasabamız için bir çok proje hazırladık ancak bu işin Ankara’da takip konusunda sıkıntı çıktı ve  kabul görmedi ama ileriki zamanlarda Çukurkuyu için çok önemli projeleri gündeme getireceğim.”dedi.

Kasabanın her tarafı yeni kurulan mobese kameraları ile izleniyor. Asayiş konusunda hiçbir sıkıntı yok. 

 

EN KALİTELİ SÜT VE ELMA ÇUKURKUYU’DA ÜRETİLİYOR

Niğde’nin kasaba olarak en geniş arazine sahip olan Çukurkuyu’nun sadece mera arazisi 100 bin dekarın üzerinde. Hazine arazisi hariç 80 bin dönüm de tapulu olmak üzere Niğde’nin en geniş arazisine sahip bir kasaba.

Ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine Çukurkuyu’nun tarım ve hayvancılığı ayrı bir yazıda değerlendirilmesi lazım. Çukurkuyu’da ekonomik manada çok farklı gelişmeler oluyor. Bunu ileriki bir haberimizde işleyeceğiz ve bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

ÇUKURKUYU TARIM VE HAYVANCILIK MERKEZİ OLMUŞ

 

Çukurkuyu ve ekonomisi derken bazı veriler vermeden de geçmeyelim.

Çukurkuyu’nun verimli arazilerinde  Elma, domates, biber, kavun karpuz, patates, yonca, mısır, arpa, buğday, çavdar üretiliyor.  Devasa elma bahçeleri ve sebze tarlaları var. Tarım ve Hayvancılık en modern ve kaliteli haliyle burada yapıldığını gözlemledik.  

 

Kasabada 3 bin 800 civarı kayıtlı büyük baş, 12 bini aşkın küçük baş hayvan bulunuyor.  5 ayrı süt toplama merkezi var. Günlük 20 ton süt üretiliyor.  Bu sütün 15 tonunu Ülker firması alıyor.  Niğde’nin en kaliteli ve dolayısı ile pahalı sütü burada satılıyor.



İŞLETMELERDE ÇALIŞAN ÖĞRENCİLER BURS DA ALIYOR

Bir çok tarım ve hayvancılık işletmesi açılmış. Yüzlerce işçi çalışıyor, Niğde’den  Bor’dan işçi geliyor. Başkan Rüstem Tümen “ Ben dört yıldır görevdeyim kimse bana iş bul diye gelmedi. Burada işçi bulamıyoruz, Çukurkuyulular iş konusunda rahatlar kendi işlerinde dahi çalıştıracak işçi bulamıyorlar. Ekonomik düzeyleri diğer yerlere göre daha yüksek. Çukurkuyu da iş gücüne ihtiyacımız var. Çalıştıracak adam bulamıyoruz. Burada  işletmelerde 400 – 500 kişi çalışıyor. Bazı  işletmelerde çalışan öğrencilere o işletmenin sahipleri,  emeklerinin karşılığının yanında ayrıca  burs da veriyorlar. Öğrencilikleri boyunca yazın bu işletmelerde çalışan bir çok öğrenci ayrıca burs da alıyor, işletme sahiplerine bu konuda teşekkür ediyorum. Burada yatırım yapan iş adamları Çukurkuyu’nun sosyal hayatına da katkı da bulunuyorlar. “dedi.

 

Hasan Dağı’nda bulunan Çukurkuyu’ya ait yayladan kasabaya onlarca kilometre öteden tatlı su geliyor ve hala inşaatı devam ediyor. Çukurkuyu’nun alt yapısı 20 bin nufüs için tanzim edilmiş. Belki de ilerisi düşünülmüş burası tam bir çekim merkezi olmaya aday bir kasaba.

 

KIZILCA KASABASI ÇUKURKUYU İLE BİRLEŞECEK Mİ?

Başkan Rüstem Tümen’e komşu kasaba Kızılca’nın son çıkan kanunla köy olması durumda ne olacağını da soruyoruz. Birbiri ile yakın komşu Kızılca ve Çukurkuyu’nun birleşmesi yada Kızılca’nın Bor İlçesi’ne bağlı bir köy olarak kalması ihtimali var. Bir ihtimal daha var oda ilgili kanun üst mahkemelerce iptal edilmesi.

Başkan Rüstem Tümen bu konuda ise “  Çukurkuyu’nun alt yapısı 20 bin nüfusa göre yapılmış, şuan nufüs 2 bin 300 kişi.   Kızılca’nın bize bağlanmasından Kızılca karlı çıkar.  Kızılca  bize bağlanınca tatlı suya sahip olacaklar, biz dağdan gelen su içiyoruz onlar yer altı suyu içiyor. Kızılca - Çukurkuyu yolu bulvar şekline dönüşür. Buralar daha da gelişir yeni iş imkanları açılır.   Çukurkuyu’nun 100 bin dekar merası var, Kızılca’nın  26 bin dönüm arazisi var. Arazi  toplulaştırma işlemleri yapılıyor ve bundan her iki kasabalı da karlı çıkar. Bor’a bağlı olarak köy olmayı tercih ederlerse bu meralar ellerinden çıkar. Tarlarımız iç içe, komşuyuz, akrabayız, hepimiz bektiğiz. Bir çok tarımsal ve sulama kooperatiflerimiz var, tek çatı altında birleşince daha güçlü olacağız. Yarın ev yaptıracak olanlar, taa Niğde’de İl Özel İdareden ruhsat alacak, bunun gibi bir çok işleri zorlaşacak. Seçimlerde Kızılcalı bir kişinin aday olup görev alması da mümkün.  Fakat sanırım bu konu referandum ile Kızılcalılara sorulacak. “dedi.

 

ORDAA  BİR ORMAN VAR UZAKTAA!

Çukurkuyu kasabasının hemen dışında yıllar önce Orman İşletmesi bir orman kurmuş, ağaçlar dikip çit ile çerçevelemiş ancak o zaman diktiği ile kalmış, ne sulamış, nede bakımı yapılmış. Şimdi Çukurkuyu Belediyesi hayvan girişlerini önlemek için çitleri onarıyor. Ama çok geniş alandaki bu orman fidanlarını sulamakta güçlük çekiliyor. Onca borcun içinde bu ormana bakamamaktan üzüntü duyduğunu belirten başkan Tümen, Orman İşletmesi’nin burada bulunan fidanlıktan haberi olmadığını yada unutulduğunu  düşünüyor.

 

YATIRIMCI GELMİŞ  YOL GELMEMİŞ…

Çukurkuyu Belediyesi’nde makam otosu olarak jeep alınmış ve bunu bir çok kişi yadırgamıştı. Ancak Çukurkuyu’nun belediye hizmeti gördüğü geniş  alanın yollarını ve zorluğunu görünce 4 çeker jeepten başka bir araçla gidilmeyeceğini de fark ettik. Bir çok yatırımcı tarım ve hayvancılık üzerine işletme kurmuş yüzlerce işçi çalıştırıyor ancak yolları çok kötü. Asfalt yapılmasından geçmişler, sadece kum ve belli mevsimlerde düzeltmeyi bile yeterli görüyorlar ama Niğde! buralara çok uzak kalmış.

 

Tekrar adaylığı konusunda ise renk vermeyen, ama Çukurkuyulular  ile bu konuyu değerlendireceğini söyleyen başkan Tümen’in,  Çukurkuyu sevgisi ve   hedeflerinin büyük olduğunu da fark etmemek mümkün değil.

 

Büyük firmalar Çukurkuyu’yu mesken tutmuş.

Niğde de en fazla patatesin  Çukurkuyu’da  üretildiğini biliyor muydunuz?

Dünyanın en kaliteli elması Çukurkuyu’da yetişiyor.

 Bu ve benzeri konular yakında Borhaber.net sitemizde.

Selim GÖKEL ve Fatma TAN gitti, gördü, yazdı

 Önceki haberlerimiz için TIKLAYIN

Çukurkuyu Yayla Kültürü Zamana Direniyor

Çukurkuyu'da tohum atılıyor, bütün yurtta yeşeriyor














Editör: TE Bilişim