Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde 2009 yılında vatani görevini yaparken terhisine 24 gün kala mayına basması sonucu sol bacağını kaybeden 26 yaşındaki Ali Akbaş, malulen emekli olabilmek için 2 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.



Borlu Askerin Hukuk Mücadelesi



Niğde'nin Bor İlçesi'nde yaşayan Ali Akbaş, 1'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Doğubayazıt 13'üncü Hudut Tabur Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken, 31 Ekim 2009'da nöbet tuttuğu kulübede üşüyünce yanındaki 2 arkadaşı ile birlikte sınır hattında odun toplamaya çıktı. Piyade Çavuş Ali Akbaş, bu sırada mayına bastı. Ağır yaralanan Akbaş, götürüldüğü Doğubayazıt Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalesinin ardından Van Asker Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Akbaş'ın sol bacağı diz altından kesilmek zorunda kaldı.

EMRE İTAATSİZLİK DAVASI AÇILDI

Sol bacağını kaybetmenin acısını yaşayan Ali Akbaş hakkında, odun toplamaya izinsiz çıktığı iddiasıyla Ağrı Askeri Mahkeme'de 'emre itaatsizlik' suçundan dava açıldı. Akbaş, yargılama sonunda beraat etti. Bacağını kaybettikten sonra açılan dava karşısında şoke olduğunu belirten Akbaş, "İran sınırına 5 metre uzaklıktaki 97'nci Mevzi'deki nöbet kulübesinde 2 arkadaşımla nöbet tutuyorduk ve hava soğuktu. Kulübede soba ve kömür vardı ama kömürü tutuşturacak odun yoktu. Üşümeye başlayınca arkadaşlarımla birlikte kulübenin dışına çıkıp odun toplamaya başladık. Sınır hattında odun toplarken mayına basıp sol bacağımı kaybettim. Emirsiz odun toplamaya çıktığım için hakkımda emre itaatsizlikten dava açıldı. Dava sonunda beraat ettim" dedi.

TAZMİNAT VE MALULEN EMEKLİLİK DAVASI AÇTI

Tedavisinin ardından askerliğe elverişsiz raporu verilen Ali Akbaş, terhis oldu. Şimdi özel bir firmada santral operatörü olarak çalışan Akbaş, 2012 yılında, Milli Savunma Bakanlığı aleyhine, Asker Yüksek İdare Mahkemesi'nde (AYİM) 80 bin lirası manevi, 300 bin lirası da maddi olmak üzere 380 bin liralık tazminat davası; Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü aleyhine de Ankara 11'inci İdare Mahkemesi'nde malulen emeklilik davası açtı. İdare Mahkemesi'nin, davanın AYİM davası olduğunu belirtip görevsizlik kararı vermesi üzerine emeklilik için bu defa AYİM'de dava açıldı. AYİM 2'nci Dairesi, emre itaatsizlik gerekçesiyle Ali Akbaş'ı haksız buldu.

'MALULEN EMEKLİ OLMAK İSTİYORUM'

AYİM'in bu kararına itiraz ettiklerini belirten Akbaş, "Emirsiz odun toplamaya çıktığımız için maaş bağlanmadı. Orada benim görevim çavuşluktu, mevzideki askerlerin sorumluluğu bendeydi. Onların sorumluluğu için odun toplamaya gitmiştim ama mayın patlaması sonucu sol bacağımı kaybettim. Emre itaatsizlik etmiş olsam Ağrı Askeri Mahkemesi'nden beraat etmezdim. AYİM'in bu kararı üzerine avukatım aracılığıyla yine aynı daireye itiraz ettim. İtirazımızda kulübede soba ve kömür bulunmasına rağmen odun olmadığı, idarenin odunu bulundurma mecburiyeti olduğu ve idarenin görevini tam olarak yerine getirmediği için odun topla mecburiyetimizde olduğunu belirttik. İtirazımız halen görüşülüyor. AYİM 3'üncü Daire'deki tazminat davası da devam ediyor. Ben askere sağlam gittim, bacağımı kaybederek geldim. Ben hakkımı istiyorum" diye konuştu.

'OĞLUMA YETKİLİLER SAHİP ÇIKSIN'

Baba Talip Akbaş ise yetkililere seslenerek şunları söyledi:

"Oğlumun aylığa bağlanması için devlet kanalından yetkililerden yardım bekliyoruz. Benim oğlum oraya askere devlet mahiyetinde gitti. Benim oğlum annesinden böyle doğmadı. Benim oğlum orada vatani görevini yaparken bu olay gerçekleşti, oğluma yetkililerin sahip çıkmasını istiyorum. Benim oğlum oraya vatani görevini yapmaya gitti, gezmeye gitmedi."

Kaynak: Niğde Detay Haber Gazetesi


Editör: TE Bilişim