Bor İlçesinin çöpleri onlarca yıldır,  Kayaltı mevkiinin bittiği, Okçu Köyünün güneyine düşen  “Çöp Tepesi” olarak tabir edilen yere dökülür.

Haber-Yorum-Fotoğraf : Selim GÖKEL

Son yıllarda Bor Belediyesi’nin bu çöplüğünden sürekli dumanlar yükseliyor. Çöplüğe dökülen katı atıkların yandığını gözlemliyoruz.  Burada yanan çöplerin dumanları Bor İlçe’nin en uzak noktasından bile görünüyor. Yanan katı atıklar Bor Belediye İtfaiyesi tarafından söndürülüyor, bazen de uzun zaman yandığı görülüyor. Bu katı atıkların yakılması çevre kirliliği oluşturuyor.

 

Bor Belediyesi’nden çöp ihalesini alan kişiler ile görüştüğümüzde kendilerinin yakmadığını, çöpleri döken kişilerin yaktığını söylediler. Yaklaşık bir yıldır bu konuyu-dumanı izliyoruz, araştırıyoruz. Yakılan bu katı atık çöplerini de üstelik Bor Belediyesi’nin dökmediğini öğrendik. Harici özel araçlarla bu bölgeye atıkların bırakıldığını öğrendik.

 

Meğer,  Bor Çöplüğü “Yakılarak  Yok Edilen Katı Atık Tesisleri”ne dönüştürülmüş.

 

Niğde Organize sanayindeki fabrika atıkları, Bor Küçük Sanayindeki bir çok orta ölçekli  işletmeler bütün katı atıklarını kendilerine ait araçlarla getirdikleri Bor Belediye Çöplüğüne döküyor, döktükten sonra da ayrılmadan önce orayı ateşe veriyorlarmış.

 

Sadece Bor İlçesinin değil, Niğde OSB’nin de Pvc, plastik, tekstil vs. bir çok çeşitte  katı atıkları “Bor Belediyesi Yakılarak Yok Edilen Katı Atık Tesisleri”nde yok ediliyor.

 

Bölge’de bağları olan vatandaşlar ve Mehmetçik Mahallesi sakinleri yanan katı atıktan oluşan koku ve dumandan son derece rahatsızlar. Üstelik orada çıkan yangınların büyümesi ile bir çok köpek yavrusunun da yanarak öldüğünü biliyoruz. Bir çok kere Bor’un bir ucundayken yangın haberi yapacağız düşüncesi ile dumanın peşine düştük ama duman bizi hep çöp tepesine götürdü.

 

Bu haberi yapmamak için çok bekledik, sabrettik… Çünkü Bor dahil 47 belediyenin katı atıklarını depolayacak tesis yapılıyordu…

 

Niğde’de çevre kirliliği oluşturan vahşi depolamadan vazgeçilip  Düzenli Katı Atık Tesisi de yapılmasına karar verildi. 21.06.2006 tarih ve 2006/10635 sayılı Bakanlar Kurulu kararnamesi ile Niğde Düzenli Katı Atık Birliği (NİĞKAD-BİR) kuruldu. Başlangıçta 13 Belediye birliğe üye iken bugün itibarıyla 47 Belediye NİĞKAD-BİR’e üye. Bor Belediyesi de bu üyelerden birisi.

 

Tesis,  önce 2011 yılında yüzde yüz  tamamlandığı söylendi.  17 Ocak 2013 tarihinde Türkiye Geneli 367! Tesis ile birlikte Niğde’nin tesisini canlı yayınla  Sayın Başbakan Erdoğan açmıştı. Açılış töreninde Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ; “ Bu tesisle birlikte iki büyük yerleşim yeri olan Niğde ilimizin Bor ilçesinin evsel atıkların tamamı buraya getirilerek burada bertaraf edilecek, Seçimlerden önce ne söz verdiysek fazlasıyla gerçekleştirdik. Halkımız her şeyin en iyisine layık. Düzenli Katı Atık Tesisimiz Niğde’mize ve halkımıza hayırlı olsun” demişti.

Açılışından 10 ay geçen  tesis halen kullanılmıyor, Niğde’nin bir çok yatırımı gibi bu tesis de yılan hikayesine dönüştü. Yılan hikayesi bölümünü sitemizi düzenli takip edenler hatırlayacaktır. (Linkler aşağıda)

Yine Niğde Belediye Başkanı Akdoğan geçtiğimiz ay tesis ile ilgili yaptığı açıklama da “yüklenici firma ile sözleşme imzalanacağını ve önümüzdeki haftadan itibaren katı atıkların tesise getirilmesine başlanacağını belirtti.” Bu sözü söylediğinde 19 Eylül 2013’dü tam bir ay oldu.” ama edindiğimiz bilgiye göre Bor İlçesi’nin çöpleri ve Niğde OSB’nin çöpleri hala “Bor Belediyesi Yanarak Yok Edilen Katı Atık Tesisleri”ne  dökülüyor ve yakılıyor.

 

2011 yılında yüzde yüz hizmete girdiği söylenen 2013 Ocak ayında şaşalı açılışı yapılan Niğde Düzenli Katı Atık Tesisi  ne zaman hizmete girecek?…

 Bor Belediyesi’ne ait “Yanarak Yok Edilen Katı Atık Tesisi” nin işlevine ne zaman son verilecek? …

 

Ne soran var, ne sorgulayan?…

 

Ama yıalan hikayesi dedik ya…  

*****

KONU İLE İLGİLİ HABERLERİMİZE TIKLAYIN

Niğde Katı Atık Deposu Ne halde?


Niğde Katı Atık Tesisi’ni Başbakan Erdoğan Açtı


Niğde Katı Atık Tesisi Açıldı Foto Galeri


Açtık Ama Çalışmıyor






















Editör: TE Bilişim