Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Kültür ve Turizm Bakanının yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde şöyle dedi:

“Cumhuriyet ilk yıllarında  özellikle eski meslekler  Bor’da  yaygın devam etmiştir Dericilik, Demircilik, Keçecilik, Bakırcılık, İp Boyacılığı, Halıcılık, Marangozluk, Tahta kaşıkçılık, Oklava ve tahta sini yapımı, Çancılık, Bıçakcılık, Bebelere beşikçilik,  Demircilik,( Naldan mıha, pencere demirinden orak çekice ekmek sacına değin geniş bir üretim ) Semercilik, Ot yastık yapımı, Palancılık, Sepetçilik, Köşkerlik , çömlekçilik, dokumacılık, kalaycılık gibi meslekler  1990’lara kadar  müşteri bulan üretim kollarıdır. Son yıllarda ise dericilik dışında nerede ise her meslek tükenme noktasına gelmiştir. Teknoloji gelişimi, üretimde fabrikalaşma, el sanatları meslekleri hızla tüketmiştir.

 
  1. Niğde Bor ilçesinde sınırlı sayıda keçiboynuzundan bıçak sapı yapan usta kalmıştır. Mesleğin devamı açısından halen mesleğe devam eden ustalara teşvik edici destek sağlanması düşünülmekte midir? Örneğin belirli bir miktar üretim yapmaları sağlayacak maddi destek sonrası da satışına yönelik bir katkı sağlanarak ilginin artması yapılan işin değer bulması düşünülmekte midir?
  2. Çan yapan usta sayısı da sınırlı kalmıştır. Mesleğin yaşaması için üretim ve satış aşamasında bir destek düşünülmekte midir?
  3. 2016 yılında bir çömlekçilik kursu açılması düşünülmektedir ancak  çömlek yapımı Çömlekçi Köyü’nde bir usta ile devam eder durumdadır. Ustanın  mesleğini sürdürmesi, mesleğin ilgi bulması üretilen ürünlerin satışına katkı için bir çalışma  ihtiyaçtır.Bu yönde de bir girişim söz konusu mudur?
  4. Keçecilik bölgede önemli bir meslek iken yok olmak üzeredir. Mesleğin korunması, değer bulması ve yaşatılması adına  2017 yılında yapılması planlanan çalışma  ile Keçecilik mesleğinin kurtarılması için bir başlangıç sayılabilir. Keçecilik mesleğinin yaşayan ve çalışabilir ustalarını teşvik edici, destek verici  ve üretimden, satışa  katkı verecek bir uygulama programlanmakta mıdır?
  5.  Kültür  ve Turizm İl Müdürlüğü 2016 yılında Çömlekçilik, 2018 yılında Halıcılık, 2019 yılında Hüsn-ü Hat ile ilgili en az 12 kişinin katılacağı kurslar açmayı hedeflemektedir. El sanatları olarak tanımlanan mesleklerin korunması yaşatılması adına teşvik, vergi indirimi, pazarlama aşamasında destek gibi bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Var ise Niğde ilinde uygulaması bulunmakta mıdır? Bu bağlamda sağlanan destek ve katkı var mıdır? Var ise kimlere ne kadar destek sağlanmıştır?
  6. Niğde’de   tarihi bir konağın onarılarak tamamen yerel el sanatlarının satışının yapılmasına yönelik kullanılması düşünülmekte midir?
 
 
Editör: TE Bilişim