Bor İlçesinde yapılması planlanan Bor Biyogaz Santrali için yatırımı yapacak olan Süzer Holding kuruluşlarından Ekore firması yetkilileri Borlu ziraatçi ve hayvan üreticileri ile bir toplantı yaptı.

Haber -Video:  Selim GÖKEL - Özel

Bor Belediyesi ve Bor Ziraat Odası ile uzun süredir görüşmelerde bulunan, Süzer Holding şirketlerinden Ekore Yenilenebilir Enerji firması yetkilileri Saha Yöneticisi Dursun Aydıner ve Ticari Yöneticisi İzzet Giray Ablay,  Bor Ziraat Odası Üyesi çiftçilere kurulması çalışmalarında son aşamaya gelinen  Bor Biyogaz Enerji Santrali  hakkında bilgi verdi, görüş alışverişinde bulunuldu. 

Bor’a 6 Milyon Euroluk Temiz Enerji Yatırımı

 

 Bor Belediyesi Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde yapılan toplantıya Ekore firması yöneticileri, Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç, Bor Ticaret Odası Meclis Başkanı Nihat Tarım, Çukurkuyu Belediye Başkanı İleri Koçak, Niğde Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek, Bor Ziraat ve Ticaret Odası yöneticileri, hayvan üreticileri, ziraatçiler ve süt üreticileri çiftçiler  katıldı.

 

Ekore firması Saha Yöneticisi Dursun Aydıner, Yenilenebilir Enerji hakkında ön bilgi  verdi. Aydıner’in ardından sunum yapan İzzet Giray Ablay ise slayt eşliğinde yaptığı sunumda Yenilenebilir Enerjilerden Biyogaz hakkında bilgiler verdi. Aydıner ; Bor İlçesinde Biyogaz Enerji Santrali kurmayı düşünüyoruz. Bor’da yaklaşık 40 bin  hayvanınız var, aynı zamanda çok geniş arazileriniz var. Bizim burada kuracağımız Biyogaz Enerji Santrali için bütün   hayvanlarınızın gübresini ve bitki atıklarını almak, ayrıca bu bölge çiftçilerine  Sözleşmeli Tarım yaptırmak istiyoruz.  Kuracağımız Biyogaz Santralinde  hayvansal ve bitkisel  gübrelerden  enerji elde edip elektrik üretmek, bu gübre ve atıkları tekrar organik  gübre  haline getirmek ve bu organik gübreleri tekrar sizlere verip topraklarınızı daha verimli hale getirmek, karşılıklı olarak kazançlı çıkmak   için çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

 

 Slayt eşliğinde sunum yapan İzzet Giray Ablay yaptığı bilgilendirmenin ardından Borlu çiftçilerin ve Borhaber.net site yöneticisi Selim Gökel’in sorularını cevapladı.

 

Hayvansal ve Bitkisel Atıklar Enerjiye Dönüşecek

 

Ekore Yenilenebilir Enerji firması yetkilisi İzzet Giray Ablay  Borlu çiftçilerin sorularına tek tek cevap verdi. İzzet Giray Ablay; “Yaptığımız araştırmalar sonucunda Bor İlçesinde  Biyogaz Santrali için niyetlendik, gerekli fizibilite çalışması ve  finasmanı sağladık, çiftçi arkadaşlarımızla el ele verip bu işi sözleşmeli tarım ile birlikte yapmayı düşünüyoruz.  Santralin Bor İlçesine çevresel katkılarının yanında ekonomik katkıları da olacak. Kurulacak Biyogaz Santrali için gerekli büyükbaş hayvan gübresini aldığımızda sizlere tekrar yaş veya kuru  gübre vereceğiz bunu kullanarak  toprağınız iyileştirilmiş  olacak. Santralde personel olarak istihdam  sağlanacak ki bu istihdamı Bor İlçesinden sağlayacağız. Sözleşmeli Tarım Yapma imkanı sağlayacağız. Sözleşmeli tarımda sizinle uzun vadeli anlaşmalar yaparak, müşterileri hazır şekilde sizlerin ürünlerini alacağız.  Elektrik üretiminden sonra, sizden aldığımız hayvansal ve bitkisel gübreleri para karşılığında alabiliriz,  veya kuru ve   yaş gübre  olarak tekrar geri vereceğiz. Bu santralimizde elektrik üretiminden sonra oluşacak gübreler toprağınıza normal sunni gübrelerden iki katı kadar fazla katkı sağlıyor. Esas olan sizin tarlalarınızı daha verimli hale getirmek, hem sizi kalkındırmak istiyoruz, hem de bundan biz elektrik üretmek,  santralimizi çalıştırmak istiyoruz. Sizler şuana kadar ki çıkan gübrelerinizi kendi tarlarınıza atıyorsunuz ama bizim gübrelerimiz daha değerli ve metandan arındırılmış bir gübre olacak. Gübrelerin nakliyesi konusunda  ister sizlerde santralimize getirebilirsiniz ama  büyük ihtimalle  bir taşeron firması ile toplanmasını sağlayacağız. Gerek gübrenin toplanması gerekse yaş veya kuru gübrenin geri  nakliyesi, paketlenmesi  konusunda alt yapımızı, gerekli makine parkımızı oluşturacağız” diyerek gübre ve bitkisel atıkların alımı hakkında bilgi verdi.

 

Sözleşmeli Tarım ile Boş Topraklar Değerlendirilecek

 

Sözleşmeli Tarım içeriği  hakkındaki sorulara ise firma yetkilisi İzzet Giray Ablay ; “Sözleşmeli Tarımda mısır slacı, aspir, tatlı sorgum, yonca… gibi ürünler olacak, bunu ön ödemeli avans şeklinde ve gübreler ile destekleyeceğiz. Üretim ve satış aşamasında sürekli destekleyeceğiz. Kullanmadığınız arazilerde tarım yapmanızı destekleyeceğiz. Ekeceğiniz ürünü belirleyeceğiz, ödeme planı veriyoruz, sizin tercihinize göre alternatif planlamalar yapacağız.  Pancar küspe sertifikalarınızı da bize nakit olarak satabilirsiniz. Bütün hayvansal atıkları, büyükbaş, küçükbaş veya kanatlı hayvan gübreleri, bütün bitkisel atıklar, örneğin bir dometes fidesi, fasülye söküldükten sonra bunu alabiliriz. Canlı olan her atığı elektrik üretimi için değerlendireceğiz”dedi.   

 

Neden Bor İlçesi Seçildi?

 

Kurulacak santral hakkında teknik bilgiler de veren Ablay; “Bu Santrali kurmak için özellikle Bor İlçesini seçtik, Santralin ismi Bor Biyogaz Santrali olarak koyuldu. Bor ilçesinin hayvan sayısı, tarım arazileri,  insan kaynağı, kanaat önderlerinin yaklaşımı gibi bir çok konudan dolayı Bor’u seçtik.  Önce Bor’a odaklanacağız, ama Bor’a yakın hammadde alacağımız yerlerde var, ileriki zamanlarda oralardan da hammadde almayı düşünüyoruz. Santralimizde   yıllık 14 milyon ısı ve 15 milyon 545 bin kwh elektrik  üretmeyi planlıyoruz. Elektriği devlete satacağız.  Burada yaklaşık 6 milyon euroluk bir yatırım düşünüyoruz. Bu santralin istihdam ve Sözleşmeli Tarım ile birlikte Bor Ekonomisine yıllık yaklaşık 3 milyon dolarlık bir katma değer sağlayacağını düşünüyoruz. Ekore firmamız rüzgar ve güneş enerjisi üzerinde faaliyet gösteriyor, biyogaz konusunda da Bor’dan başladık.   Özellikle gübre ve bitkisel atık konusunda halktan, sizlerden destek alırsak, yaklaşık iki aylık bakanlık nezdinde bir süreç var ve ardından inşaatına başlayacağız. Önümüzdeki senenin başından itibaren Bor Biyogaz Santrali  çalışmaya başlar”dedi.

 

Borlu Çiftçilerden Destek

 

Borlu çiftçiler yapılan sunumdan sonra, memnuniyetlerini belirterek, santralin bir an önce başlaması ile gerek firma işletmecilerinin gerekse bölge çiftçisinin karşılıklı olarak menfaatinin olacağı, sözleşmeli tarım konusunda ise atıl veya boş kalan toprakların daha da değerleneceği,  ülke ve bölge ekonomisine katılacağını, modern tarıma geçmek içinde öncü ve önemli bir fırsat olduğunu belirttiler.

  

Biyogaz Santrali, Bor Enerji İhtisas Bölgesi  Yapımını  Hızlandıracak

 

Süzer Holding bünyesindeki Ekore firması  tarafından yapılan bütün değerlendirme ve  araştırmalardan sonra çok kısa zamanda kesin kararın verileceği ve bunun da ileriki zamanda firma yetkilileri tarafından açıklanacağı belirtildi. Bor Biyogaz Santralinin kurulması ile birlikte Bor İlçesi Yenilenebilir Enerji üssü olacak. Süzer Holding’in tesis edeceği Biyogaz  Santralinin,  Bor’da Emen Ovasında kurulacak olan güneş enerjisi kaynaklı  Bor Enerji İhtisas Bölgesinin kuruluşunun  hızlanacağı. Gerek Biyogaz Santrali, gerekse Enerji İhtisas Bölgesi ile birlikte Bor İlçesinin çok önemli  yenilenebilir enerji merkezi olacağı belirtiliyor.  


Editör: TE Bilişim