Bor İlçesi Kemerhisar Beldesinde  geçtiğimiz günlerde ilginç bir olay meydana geldi.


Haber-Yorum: Selim GÖKEL
 
 

Kemerhisar Kasabası tarihi çok eskiye dayanır. Kemerhisar deyince su kemerleri akla gelir. Kemerler, binlerce yıl önce Bahçeli Roma Havuzundan, (Tyana) Kemerhisar’a su taşımak için yapılmıştır. Yaklaşık 1,5 Km.lik bölümü dışarıdadır.

 

Bu su kemerlerini yapmak için dev taş travertenler kullanılmıştır. Bu taş travertenlerden bölgede yüzlerce bulunmaktadır.

 

Kemerleri oluşturan bu TAŞlardan bir tanesi farklıdır.  Bu TAŞ’a efsane yazılmıştır.

 

Kemerhisar’da hatta bu çevrede su kemerlerinin geçmişi veya efsanesi detaylı bilinmez ama, bu  TAŞ’ın efsanesi bazı kişilerce! bilinir.

 

Bu efsane taş yine diğer su kemerini oluşturan sağa sola serpiştirilmiş yüzlerce taş travertenlerden biri iken, su kemerleri etrafında yüzyıllarca dururken  nasıl olmuş ise bu TAŞ’a özel bir önem atfetmiş.

 

Sözde, bu taşın içi oyukmuş,  horasan çimentosu veya kurşun ile etrafı kapanarak yekpare taş görüntüsü verilmiş. Duruşu farklıymış, afrodizyak etkisi varmış gibi çeşitli söylenceler… Tyana’da bir çok ünlü kadın da yaşamış. Bu TAŞ’a atfedilen efsaneye göre,  Kleopatra ikindi güneşinde onun üzerine otururmuş, enerji! depolarmış. Roma İmparatoriçesi  Julia Domna’nın gücünü bu taştan aldığı söylenirmiş,  Palmira İmparatorluğunun kraliçesi Zenobia’ın güzelliği ve şansı da bu TAŞ’tan geldiği söylenir-miş.

 

İşte bunun gibi birçok efsane sonucu…


Bu TAŞ’ı çalmak için bir çok kere teşebbüs olmuş… Ama hep yakalanmışlar… Başaramamışlar…


En son geçtiğimiz hafta sonu bu TAŞ gecenin 03:00 sularında bir kepçe ile alınmış ve yaklaşık 4-5 kilometre Kemerhisar dışında bir yere saklanmış. Tyana Su Kemerlerinin bekçisi sabah bir kemer taşının eksik olduğunu fark ediyor.

 

Aslında yüzlerce aynı türde taş var, hatta bir çoğu Kemerhisar Bahçeli arasında bir çok evin eşiği, bir çok bağın duvarı olmuş.

 

Ama bu TAŞ farklı, efsanesi var.

 

Su Kemerlerinin bekçisi Bor İlçe Jandarma Komutanlığına bildiriyor.

 

Jandarma olay yerine geliyor. Bu sıradan kemer taşı demiyor, 3-4 gün süren yoğun bir araştırma, takip den sonra, dün TAŞ’ımızı ve TAŞ’ımızı Niğde’den gelip  çalıp götüren  F.Ü(32)’yi yakalıyor.

 

Bor Jandarma Bölük Komutanlığı ekipleri, olayın meydana geldiği andan itibaren, titizlikle, kamera görüntüleri, kepçe’nin izleri, kepçe’nin nereden alındığı vs. detaylı bir çalışmayla olayı çözüyorlar. TAŞ saklandığı yerden alınıyor… Nereye mi konuluyor?

  

Müze Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmeler yapılıyor. Bundan önce de bir çok kez çalınmaya teşebbüs edilmiş taşı bu sefer su kemerlerinin olduğu eski yerine değil, Kemerhisar Belediyesi bahçesinde bulunan hem de iki mobese kamerasının altına 24 saat gözlemlemek, bir daha çaldırmamak  için koyuyorlar.

Efsane kurbanı Niğdeli bir genç...
 

Bir kepçeyi Niğde’den kaçırarak, Kemerhisar’da bu TAŞ’ı çalan F.Ü(32)’nün bu efsanelerden etkilendiği, gece 03:00 sıralarında bu TAŞ’ı kepçe ile yaklaşık 4-5 kilometre ilerde bir yere sakladığını, ancak jandarma kuvvetlerinin araştırma yaptığını duyması üzerine ikinci kere gece gelip oradan o TAŞ’ı çıkararak bulunması zor  başka bir yere sakladığı, ama buna rağmen Bor Jandarma ekiplerine yakalanmaktan kurtulamadığı, olayla ilgili soruşturma açıldığı öğrenildi.

 

Peki bu TAŞ için anlatılan efsaneler doğru mu? Niğde ve Tyana bölgesini iyi bilen  bir arkeolog dostumuza bu soruyu yönelttik.

 

Cevabı ise özetle şöyle oldu.

 

“Kemerlere ait ne bu TAŞ da,  ne de diğer taşlarda böyle bir hazine olması ihtimali kesinlikle yok. Defineciler açısından bir değeri de yok. Bu TAŞ’a atfedilen önem ise defineci efsanelerinden bir tanesidir. Bu TAŞ önemlidir, ancak bu önem sadece bu taşa atfen değildir. Arkeolojik açıdan Kemerhisar bölgesinde bulunan bütün tarihi taşlar önemlidir. Sebebi ise ilerde burasının aslına uygun tekrar kurulabilmesi, yerleştirilebilmesi veya araştırmalar yapılabilmesi  için en küçük taşın bile önemi vardır. Geçmişte burada bulunan taşlar, çok eskiden  kağnılar ile Ereğli ve Niğde  dahil bu çevrede bir çok yere taşınmış, yapı malzemesi olarak kullanılmış. Bir kısmıda belediye çevresi ve Niğde Müzesinde sergileniyor. Bu taşlar ileriki dönemlerde Kemerhisar’ın tarihinin canlanması için çok önemlidir. Halkımızın ve yetkililerin de buna göre hareket etmesi gerekmekte ve Jandarma ekiplerini de bu hassasiyetlerinden dolayı kutlarım” dedi.

  

Devam edecek… Farklı boyutu ile!...




Bu haberi değiştirip  asayiş haberi olarak yayınlamak  izne tabidir!



Editör: TE Bilişim