Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin yıllardır devam eden çevre sorunu bu kez Araştıma Önergesi ile gündeme taşıdı.

Ak Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Erdoğan Özegen’I  bu güne kadar yemin töreni haricinde meclis kürsüsünde göremedik.  Ak Parti Niğde Milletvekillerinin oylama da bu araştırma öngergesinin lehine mi yoksa  aleyhine mi oy kullanacağı veya Niğde’nin bu sorunu çözmek için  kürsüde konuşmak üzere söz alacaklar mı? Merak ediyoruz.

Oysa;  Ömer Fethi Gürer’in bu girişimi ile TBMM’de ciddi şekilde gündeme gelecek olan  Meclis Araştırması  iktidar milletvekillerinin de desteği ile bir çözüme kavuşabilir.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de, Akkaya Barajı nedeniyle yaşanan çevre felaketini daha once sözlü ve yazılı soru önergeleriyle TBMM gündemine taşımıştı.

Bu kez, TBMM’de bir komisyon kurularak sorunun boyutunun anlaşılabilmesi, bu konunun gidilip yerinde incelenmesi  ve buna yönelik çözüm bulunabilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Önergesi vererek konuya dikkat çekti. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer verdiği araştırma önergesinde şunları ifade etti:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
 
Akkaya Barajı ile ilgili on yıldır kurtarma çalışmaları yapılacağı yönünde açıklamalara karşın çevre felaketi artarak devam etmektedir. 100 bin kişi sağlığı ve doğa tehdit altındadır.   2000 yılında kirlendiği saptanan ve balıkların ölmesi , canlı yaşamaması ile gündeme gelen Akkaya Barajı için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel  Eroğlu 2009 yılından beri her gelişinde Akkaya’nın temizleneceğini söyledi. 2012 yılında dönemin  Bakanı Erdogan  Bayraktar, Akkaya Barajı ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte temizleme ve arıtma işlemlerini başlatacaklarını söylemişti. Bakan Bayraktar, Akkaya Barajında yaşanan sıkıntıları  "Akkaya Barajı ile ilgili de Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile temizleme ve arıtma işlemlerini başlatacağız. Niğde’de bu kokudan iyi durmuşsunuz. Niğde'nin en büyük sorunu burasıdır. Niğdeli olarak Ankara'ya kadar yürümeniz gerekirdi. Sorun büyük bunun farkındayız. Bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerekiyor ne gerekiyorsa yapacağız" şeklinde konuşması da basında haber oldu. 15 yıldır proje denenen ve vaatlere karşı sonuç alınamayan Akkaya Barajı için  Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ederim.
 
   Ömer Fethi GÜRER
    Niğde Milletvekili
 
 
 
 
GEREKÇE
Niğde İli’nde, Niğde Merkez-Bor İlçesi arasında yapımına 1964-  1967 ılında tamamlanan toprak dolgu,Gövde  Normal su kodunda  göl hamcı  1 km olan  D.S.İ  sulama amaçlı Akkaya Barajı, bölge için bir çevre sorunu haline dönüşmüştür. Niğde ile Bor arasında, Niğde Merkeze 9 Km. , Bor Merkeze 4 Km. uzaklıkta olan baraja akan atık sular nedeni ile  kirlenmiş. 2000 yılından kirlenen  Akkaya’nın kurtarılması  2002 Niğde Valilik raporuna da girmiş ve durum vahim olarak ifade edilmiştir.   Ne var ki sayısız Bakanların,Valilerin  demeç ve açıklamaları,Niğde Üniversitesi Çalıştaylarına  ve  yapılan onlarca toplantıya rağmen çözüm sağlanamamıştır.    Akkaya Baraj Gölü halen sorun olmaya devam etmektedir.Suyun çıkış rengi yeşil ve köpürerek akmakta kokudan  çevrede durulamamaktadır.

 Niğde Üniversitesi,  Bor ve Niğde, yerleşmeleri Niğde Organize Arıtma Tesisi ve barajdan yayılan kötü kokunun etkisi  altında olduğu gibi Bor ve köy kasabalar da risk altındadır. 100 bine aşkın nüfusun yaşadığı bölge ciddi risk altıdandır. Niğde Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nin Güney Kenarında yer alan Akkaya Baraj Gölü aynı zamanda flamingo başta olmak üzere, Türkiye'de bulunan kuş türlerinin yaklaşık yarısına ev sahipliği yapmaktadır.

217 kuş türünün uğrak yeri bu alandır. Ramsar Sözleşmesi kapsamına  alınacağı söylenen bölge, 2005 yılında  önemli sulak alan olarak da ilan edildiği duyurulsa da gereği yapılmamıştır.

 Yazılı soru önergeme Orman ve Su İşleri Bakanı, bu baraj suyunun Niğde Belediyesi Arıtma tesisinin verimli çalışmadığı için kirlendiğini kabul eden bir yanıt vermiştir ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirtmiştir. On yıldır bir türlü temizlenmeyen ve yaydığı koku ile de bölgede rahatsızlık yaratan ayrıca sulama suyu olarak kullanıldığı Bor ve çevre kasaba köylerde  sağlığı tehdit eden baraj için  birden çok proeje yapıldığı ifade edilse de sonuç alınamamıştır.  15 yıldır  hazırlanan projelerin başarısızlık nedenleri, yapılan harcamalarda kamu zararları, risk altında olan insan sağlığı, diğer canlıların durumu, soruna kalıcı ve köklü çözüm üretilmesiyle  ilgili meclis araştırması açılması talep ediyoruz.”
 
 



 
Editör: TE Bilişim