Ereğli´ye bağlı Zengen Mahallesinde yaklaşık 2,5  milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir mamuta ait alt çene kemiği ve dişleri bulundu.


Bor İlçesine  daha yakın olan Ereğli'ye bağlı Zengen Mahallesinde  yer alan kum ocağında çalışan işçiler tarafından bulunan mamut fosili yarın Ereğli Müzesine götürülecek.

Üniversitelerden arkeologların bölgede çalışması için başvuruda bulundukları ve sonuç beklediklerini yetkililer, 2,5  milyon yıl önce ikliminin uygun olması nedeniyle Hasandağı ile Konya Ovası arasındaki kapalı havzada mamutların sürü halinde yaşadıklarını belirttiler. Her bir mamutun günde 100 ile 150 kilo ot tüketebildiğini ifade eden yetkililer, “Yöredeki iklim değişikliği nedeniyle ekolojik denge bozuldu.

Bataklıklar kuruyarak, mamutların yaşam alanı daraldı ve Zengen beldesi civarında toplu ölümler yaşandı, yaklaşık 15 bin metrekare alanda çok sayıda mamut fosili olduğunu ve yapılacak kazı çalışmalarıyla dünya bilim tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşacağını kaydettiler.


Ereğli Müze Müdür Vekili Mahmut Altuncan da, fosilin Mamut'un meridionalis türüne ait olduğunu belirterek, ' 'Bulunan fosil, bölgemizde 1.5- 2.5 milyon yıl önce yaşayan en eski Mamut türlerinden bir tanesi olup, bugün var olan fillerin atalarından sayılmaktadır. Müzemize daha öncede aynı bölgeden gelen mamut fosilleriyle de örtüşmektedir. Yapılan incelemede fosil bulunan bölgenin daha önce çok sulat, otlak ve ormanlık alana sahip olduğunu, zaman içerisinde ekolojik sistemin değişikliğiyle de mamutların bu bölgede yok olduklarını görebiliyoruz. "dedi. 


 
Editör: TE Bilişim