2020 yılında koyun alınan fiyata, bugün bir kilo pirzola alınıyor 2020 yılında koyun alınan fiyata, bugün bir kilo pirzola alınıyor

Niğde’de çiftçiler, bir önceki yıl tohum ektikleri arazilerine, gübrenin yanı sıra emeklerini katarak hasat dönemine ulaşıyor. Yeterince olgunlaşan başaklar, biçerdöver operatörlerince biçildikten sonra sapından ayrılıp üreticisine teslim ediliyor. Kentte, hasat döneminde tane kaybının önüne geçmek amacıyla biçerdöverlere yönelik yürütülen denetimler sürdürülüyor.
Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “Üreticilerimizin büyük emekler sarf ederek ektiği hububat hasadında dane kayıplarını en aza indirebilmek için Biçerdöver Kontrol ekiplerimiz tarafından yoğun kontroller yapılmaktadır. Çiftçimiz aylardır emek sarf ediyor, gayret ediyor, ürünleri boşa gitmesin, toprağa gitmesin. Biz şuna inanıyoruz, tane kaybının yüzde 2'nin üstüne çıkmaması lazım. Vatandaşın ekmiş olduğu ürünü biçerdöverci son sürat biçmeye kalkarsa, yetiştireyim diye kaybı yüzde 5-10'lara çıkarırsa, üreticinin emeğini toprağa boşaltmış olacak. Ayrıca biçerdöverci ürünü biçerken olabildiğince alttan almalı ki vatandaşın saman kaybı az olsun. Bunun için çabalıyoruz" dedi.
Amaçlarının verim kaybını önlemek olduğunu belirten Baş, “Ziraat mühendislerimiz ve teknik elemanlarımız biçerdöverlerin ne kadar dane kaybı yapması gerektiğini inceliyor. Biçerdöver operatörlerinin tecrübeli ve ehliyetli olup olmadığını da kontrol ediyoruz. Daha yavaş gidip temkinli olarak biçmeleri için önerilerde bulunuyoruz. Amacımız dane kaybının en aza inmesidir” diye konuştu.