Ülkemizde maalesef kimi konularda sorun yaşanmadan ve can acıtmadan çözüme yönelinmiyor.
 Esasen konun uzmanı olan herkes biliyor ki yer altı sularını böylesi kullanırsak ülke gelecekte çölleşecek. Hatta sulama yapıyoruz diye yayma su ile toprağı da tüketeceğiz. Yalnız yurdumuz değil dünya su krizi yaşamaya doğru gidiyor. Türkiye’nin avantajı yer altı sularının varlığı, ne var ki bu bağlamda en sona bırakmamız gereken bu kaynağı hızla tüketiyoruz.
       Ömer Fethi Gürer olarak bu bağlamda yapabileceğim konuyu yetkililerin dikkatine sunmak oluyor. Bunu bugünde yapmıyorum uzun yıllar çalıştığım ambalajlı su sektöründe ikende birden çok basın açıklaması ve köşe yazısı ile de ilgililerin dikkatine sundum. Çevre örgütleri, uzmanlar konuyu bilenlerin yüzlerce makaleleri de bu bağlamda yayınlandı. Dünya Su Örgütü konunun önemini sık sık açıklıyor. Toplantılar yapılıyor. Durumun vahim olduğunu bilim adamları açıklıyor. Temiz ve kullanılabilir su kaynakları hızla tüketiliyor. Dünya önemli bölümü su olsa da bu suların içilebilir ya da kullanılabilir oranı çok düşük. Çoğu ülke yer altı sularını korumanın yolunu ararken kimi ülkelerde deniz suyunu arıtıp tüketmeye çalışıyorlar. Kısacası bu alanda sorun çok büyük. Dünyada büyük ülkemizde büyük ve Niğde içinde bu sorunun sinyalleri gelmeye başladı.
         Bor Bahçeli Roma Havuzu iki bin yıldır kaynayan su birden çekildi. Havuz kurudu. Tuhaf bir durum ortaya çıktı. Havuza bir yerde anlam katan su olmayınca havuzunda hali tıraşlanmış başa döndü. Sonunda yetkililer duruma el koydu Kaynarca, Halaç, Bahçeli da açılan su kuyularının sorunu yarattığı anlaşıldı. Bu kuyuların bazıları kapanması ile su geldi ise de Köşk işletmecisi Uğur Kemer ile konuştuğumda suyun eskisi kadar gelmediğini ve sıkıntının devam edecek görüldüğünü söyledi. Şimdilerde su var gibi ama bu durum Niğde için riskin varlığına ciddi işaret ediyor. Oysa Bahçeli Köşk’te Uğur Kemer Ramazan boyunca olta ile balık tutarak orucunuzu serin ortamda tutun çağrısı yapmıştı. Oltaya gelecek balık yaşayacak su kalmayınca olta ile değil elle balık yakalanacak duruma geldi. Acı bir durum.
            Kemerhisar İçmelerinin suyu da benzer nedenlerle çekildi. Orada gaz firmaları işin içinde olunca o yüz yıldır kullanılan içmeler için bahane ruhsat olarak açıklanıp içmeler kapatıldı. Koskoca şirketlerin gaz alıp satmalarına dur diyebilecek irade olmadığı için artık İçmeler susuz, Hort hasan diye bilinen çamur banyosu da kurumuştu. Çevre ve doğa aslında her konuda uyarıyor. Yapmayın, geleceğinizi yok etmeyin diyor ama bizim insanımız bunu pek anlamıyor algılamıyor. GİDİŞ İYİYE DOĞRU DEĞİLDİR. Sorun İçme ve sulama suyunda giderek artmaktadır. Bu nüfusun içmesi, beslenmesi için tüketilen kaynakların sonu olduğu unutulmamalıdır. Çözüm öncelikle yer üstü su kaynaklarından yararlanmak ve özellikle sulama suyunun verimli kullanılmasını sağlamaktır. Ecemiş suyu Niğde bölgesi için bir şanstır. Bu suyun bir an önce Niğde ve Bor için gerek içme gerek sulama suyu olarak ele alınmasının zamanı geçmektedir. Akkaya barajında sorunun aşılmasından yer altı sularının çekilmesinin sona ermesine değin Ecemiş suyu bölge için önemi artık anlaşılmalıdır. Konun ötelenecek durumu yoktur. Akdenize akan Ecemiş suları belli bir süreç yer altı sularının tüketilmesini yavaşlatacaktır. Bu çözüm dışında yol görülmemektedir. Bölgede tarım bağ bahçe olacağına göre suya gereksinim de vardır. Bunun yolu bölgeyi toptan tarım dışında almak olamayacağına göre yer üstü sularından doğru faydalanmasını bilmektir.