Azatlı Belediye Başkanı Songur” Doğa ve Tarih ile kasabamızı bütünleştireceğiz.
Gazeteci-Yazar Ömer Fethi Gürer Niğde ili Azatlı Belediye Başkanı Durmuş Songur ile yaptığı rapörtajı sunuyoruz.
 Niğde Çiftlik İlçesi Azatlı Belediye Başkanı Durmuş Songur Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer sorularını yanıtladı. Başkan Songur hedefimiz kasabanın sorunlarını çözmenin yanında turizm için doğa ve tarihi özelliklerimizi de gündeme taşıma çabası içindeyiz”dedi. Başkan Durmuş Songur  Kasabamızın tarihsel geçmişi Azala, Azdala olarak biliniyor. Yazılı kaynaklarda önemine dair bilgilerde var. Bizde gerek tarihi dününü gerek doğal güzelliklerini daha çok bilinmesi isteğindeyiz diye Konuştu. Başkan Songur Ömer Fethi Gürer sorularını şöyle yanıtladı.
 ÖMER FETHİ GÜRER-Azatlı Belediye oluşu ile kısaca bölge hakkında bilgi verirmisiniz?
DURMUŞ SONGUR- Niğde il merkezine 66 km uzaklıktayız.Çiftlik ilçesi ile yakın komşuyuz. Belediye oluşumuz 1972 yılındadır. Kasabamız denizden 1600 m yüksekliktedir. Kuzeyinde Sivri Dağ yer almaktadır. Uluırmak kasabanın ortasından geçmesi yeşil bir yerleşim yeri özelliğine ermesine vesile olmuştur. 1976 yılında Azatlı göleti yapılması tarımsal uğraşa destek olmuştur. Suyun ve doğanın varlığı balık restaurantları açılmasına davesile olmuştur. Okul ve sağlık ocağımız vardır
ÖMER FETHİ GÜRER- Azatlı Melendizde önemli bir merkez, Belde belediye başkanı olarak çalışmalarınız hakkında bilgi verirmisiniz?
DURMUŞ SONGUR- Azatlı sizinde belirtiğiniz gibi önemli bir geçmiş yerleşme yeridir. Kasabamızın farklı yerlerinde bulunan kalıntılar oldukça eski ve önemli bir geçmişin varlığını işaret etmektedir. Belediye olarak kasabamızı her yönü ile tanıtmak çabası içindeyiz. Cadı Yaylası olarak bilinen bölgede yaptığımız yayla gününe gurbette hemşehrilerimizinde katılımı ile büyük ilgi görmektedir. Cadı adı bölgede Cadı su kaynağı olarak bilinen bir yerden gelmektedir. 22-26 Haziran arası her yıl bu bölgede etkinliklerimiz sürmektedir. Bölgede ağaçlandırma çalışmaları da yaptık.” Dik, Koru, Yaşat, Büyüt” ağaç kampanyası çerçevesinde Azatlı İlköğretim okulu ve Çiftlik Çok Programlı Lisesi öğrencilerinin de katılımıyla dikim yaptık. Çevre ve Orman Müdürlüğünden temin ettiğimiz 4000 fidanı Cadı Çayırı mevkiine diktik. Keza Göletimizinde varlığı Azatlı yeşil bir doku ile ermesine katkı vermektedir. Bölgede tarihi dünü günümüzle buluşturmak için çabalarımız sürecektir.
ÖMER FETHİ GÜRER- Tarımda patates bölgede en çok ekim alanı bulan üründür. Diğer ürünler neler yetiştirilmektedir.
DURMUŞ SONGUR- Melendiz Patates üretimi ile önemli bir merkez olduğu doğrudur. Bunun yanında Azatlı Fasulye çabuk pişen ve lezzeti ile bilinen bir üründür. Tahıl ekimi yanında Niğde ilinin bir yerde her yerinde olan elma bahçeleri Azatlı’da da vardır. Patates, Fasulye sonrası elma da bölge için önemli bir gelir kaynağıdır. Ne varki patates ve elma da kimi dönemlerde yaşanan Pazar sorunları bölgemizide üreticiyide etkilemektedir.
ÖMER FETHİ GÜRER- Niğde Söylence Şaka Fıkra Kitabımda yer verdiğim Musalla tekkesi hakkında da kısaca bilgi verirmisiniz?
DURMUŞ SONGUR- Küllüce Mahallesine giden yol üzerinde mezarlık yanında halk arasında Musalla Tekkesi olarak bilinen yer bereket duası için ziyaret edenler vardır. Savaşa giden dört kardeş ile ilgili bir anlatı vardır. Kasabamıza gelenler bu yeride ziyaret etmektedirler.
ÖMER FETHİ GÜRER-Başkan verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Azatlı Niğde Kapadokya Kitabımda farklı kaynaklardan yararlanarak tarihi dünde önemine değinmiştim. Sizinde bu bağlamda kasabanızı gündeme gelmesi adına çalışmalarınızı öğrenmekten mutlu oldum. Teşekkür ederim.
DURMUŞ SONGUR- Bizde ziyaretinizden memnun olduk. Azatlı tarihi merkez olarak bilinmesi ve değer bulması adına çabalarımız devam edecek. Ayrıca belediye olarak halka hizmet adına sorunları çözme uğraşındayız. Yol, su vb belediye yapması gereken çalışmalarıda önemseyerek sürdürüyoruz. Amacımız kasabamızın sorunlarını en kısa sürede ve en iyi biçimde gidermek hedefimizdir.