Çamardı İlçesi’ndeki Demirkazık Dağı’nda yeni bir 
dağcılık kazası meydana geldi. Güzeller Tepesi’nde tırmanış yaparken düşen ve iki gündür ulaşılamayan 23 yaşındaki Mevlüt Parlak’ın yaşamından ümit kesilirken, 3 bin 200 metre yükseklikte asılı kalan aynı yaştaki arkadaşı Abdullah Benna Sarın, 16 saat sonra kurtarıldı.

Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri Mevlüt Parlak, Abdullah Benna Sarın ile Ahmet Burak Meriç, geçen perşembe günü tırmanış yapmak için Orta Toroslar’da yer alan, Aladağların en yüksek 4 noktasından biri olan Demirkazık Dağı’na geldi. 3 dağcı, Güzeller Çanağı’nda kamp kurdu.

Bölgede teknik tırmanışlar yapan dağcılardan Mevlüt Parlak ile Abdullah Benna Sarın, dün 3 bin 461 metre yüksekliğindeki Güzeller Tepesi’ne tırmanış yapmak için harekete geçerken, diğer dağcı Ahmet Burak Meriç kampta kaldı. 500 metrelik ’düz duvar’ olarak tabir edilen bölgeden zirveye teknik tırmanış yapan genç dağcılar, yaklaşık 3 bin 200 metreye ulaştıklarında henüz bilinmeyen bir nedenle düştü.

GECE BOYU İPTE ASILI KALDI

Abdullah Benna Sarın tırmanış ipinde asılı kalırken, Mevlüt Parlak da onun altı kısmında iki kayanın arasına düştü. Sarın, kampta kalan arkadaşı Meriç’i cep telefonuyla arayarak yardım istedi.

Ahmet Burak Meriç’in haber vermesi üzerine Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timi helikopteri ile AKUT, UMKE, Dağcılık Federasyonu Niğde İl Temsilciliği ekipleri, jandarma ve bölgede tırmanış yapan Hacettepeli 13 dağcı, arama kurtarma çalışmasına başladı.

Gece boyunca havadan ve karadan sürdürülen çalışma saat 01.00’da sonuç verdi. Havanın açık olması nedeniyle ay ışığından yararlanan gece görüşlü askeri helikopter, kurtarma ekibinden 3 kişiyi alarak dağcıların bulunduğu bölgeye götürdü.

AY IŞIĞI İŞE YARADI

Ancak bölgenin ’düz duvar’ olması nedeniyle dağcılara ulaşılamadı. Sabah saat 07.00’de tekrar başlatılan çalışma kapsamında bir ekip, mahsur kalan dağcıların alt kısmına, diğer bir ekip de üst kısmına indirildi. Yapılan çalışma sonucu saat 08.30 sıralarında asılı kalan Abdullah Benna Sarın’a ulaşıldı. İp sarkıtarak Abdullah Benna Sarın’ı yukarı çeken ekipler, yiyecek ve sıvı takviyesi yaptı. Ancak iki kayanın arasında hareketsiz halde durduğu gözlenen Mevlüt Parlak’a ulaşmakta ekipler güçlük çekti. Parlak’ın  aynı bölgede daha önce onlarca tırmanış yaptığı belirtildi.

Dün akşam yapılan çalışmanın ardından saatler sonra mahsur kaldığı yerden 3500 rakımlı Güzeller Tepesi'ne indirilen Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'ndan 11 kişilik ekip, ip sarkıtarak cesedi yukarı çıkarmayı başardı. Genç dağcının cenazesi, daha sonra jandarma helikopteriyle 
Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne getirildi. Helikopter pistine indirilen cenaze, ambulansla hastanenin morguna kaldırıldı. Cenazeyle birlikte 3400 metrede asılı kalan ve kurtulan arkadaşı Sarın da Adana'ya geldi.

Mevlüt Parlak'ın cenazesi, otopsi yapılmak üzere 
Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılacak.

UKRAYNALI DAĞCILAR ÖLDÜ

14 Mayıs’ta Demirkazık’ta tırmanış yapan Ukraynalı dağcı 38 yaşındaki İnna Gorotyska, Güzeller Çanağı’nda buzda kayarak düşüp hayatını kaybederken, 3 Haziran’da da Adana’nın Karaisalı İlçesi’nden Aladağlara tırmanmak için gelen Ukraynalı dağcı 33 yaşındaki Feliks Karchemskyikalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

56 yılda 17 dağcı öldü

 

ALADAĞLAR’DA son 56 yılda 17 dağcı öldü.

- Engin Kongar (21) - 8 Eylül 1956- Demirkazık batı (düştü)

- Sermet Taş (22) -27 Ağustos 1969, Aladağ Sıyırma doğu (düştü)

- Faruk Süner (27) - 20 Nisan 1975, Demirkazık batı, (çığ)

- Rezzan Okşar (21)- 20 Nisan 1975, Demirkazık batı, (çığ)

- Saadet Güçlü (19)- 1975, Aladağ Kaldı buzul (düştü)

- Mümtaz Çankaya (36)- 31 Ocak 1988, Aladağ Karamuk boğazı (düştü)

- Soner Ünsal (22) 30 Mart 1999 (düştü)

- Fransız Etiene Cortois (48)- Nisan 1999 -Demirkazık (çığ)

- Zümrüt Işık (22), Bahar Ural (22), Nilgün Acar (23) ve Soner Kolçak (24) (Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü) 11.2.2006 - Demirkazık (çığ)

- Utku Kocabıyık (25), Seza Bürkan Yüksel (23) - 1 Ocak 2007- Demirkazık- Apışkara (düştü)

- Tanju Duru (45) Ünlü müzisyen- 2 Ekim 2010 - Demirkazık- Yıldızbaşı Akçaygeçiti (düştü)

- İnna Gorotyska (38) 14 Mayıs 2012- Demirkazık Güzüller Çanağı (düştü)

- Feliks Karchemskyi (33) 3 Haziran 2012 - Aladağlar- Kapıkaya Kanyonu (kalp krizi)



















 


Editör: TE Bilişim