CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkemizde eğitim çağında olan yabancı uyrukluların sayısının 1 milyon 197 bin 124 olduğunu açıkladı. 

 

Önerge sahibi Gürer, 2011 yılından bu yana ülkemize sığınan Suriyelilerin eğitim çağına gelen ve bugün 10 yaşına basan çocukların sayısının 1 milyon civarında olduğunu belirterek, “Son 10 yıl içinde ülkemizde doğan sığınmacıların sayısı bazı ülkelerin nüfusundan fazla” saptamasında bulundu. 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizdeki yabancı uyruklular ile bunların eğitim çağına erişen çocuklarıyla ilgili istatistiki verilerin açıklanması istemiyle, Milli Eğitim Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer, önergesinde şu sorularına yanıt istedi: 

“Ülkemizde kaç yabancı okul vardır? Bu okullarda kaç öğrenci eğitim almaktadır? Son 10 yılda kapanan ya da açılan yabancı okul sayısı kaçtır? Kaç ilde yabancı okul vardır?

Ülkemizde kaç azınlık okulu vardır? Rum, Ermeni, Musevi olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin devam ettiği okul sayısı ve öğrenci dağılımı nedir?

Ülkemizde Suriyeli öğrenciler için açılan okul sayısı kaçtır? Kaç Suriyeli öğrenci eğitim almaktadır? Ülkemizde kaç mülteci çocuk okul eğitimi almaktadır? Okula erişemeyen kaç mülteci ve Suriyeli çocuk saptanmıştır?”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önergeye konu olan soruların önemli bir bölümünü yanıtsız bıraktı, bir bölümü için de bakanlığın resmi internet sitesini adres gösterdi. 

EĞİTİM ÇAĞINDAKİ  SAYI 1 MİLYON 197 BİNİ AŞTI 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2020 verilerine göre; eğitim çağındaki geçici koruma altında bulunan yabancı uyruklu sayısının 1 milyon 197 bin 124 olduğunu açıkladı. 

ÜLKEMİZDE 774 BİN SIĞINMACI EĞİTİM GÖRÜYOR 

Bakan Selçuk, bunlardan 774 bin 257’sinin eğitim öğretime dahil edildiğini, öğrencilerin okullara kayıt sürecinin devam ettiğini vurguladı. 

GÜRER: ÜLKEMİZDE DOĞAN SURİYELİ SAYISI 

Bor - Niğde Yolunda Trafik Kazası ; 5 Yaralı Bor - Niğde Yolunda Trafik Kazası ; 5 Yaralı

BAZI ÜLKE NÜFUSUNDAN FAZLA 

Önere sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Suriyelilerin 2011 yılından bu yana ülkemizde olduğunu anımsatarak, “Aradan geçen 10 yıl içinde peyderpey ülkemize gelen ve çoğunluğu Suriyeli olan yabancı uyrukluların sayısının 5 milyonu geçtiği belirtiliyor. Ülkemize  bulunan Suriyelilerin sayısı, dünya üzerindeki pek çok ülke nüfusundan fazla. Hatta bunların eğitim çağındaki çocuklarının nüfusu bile bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan çok. Bugün ülkemizde eğitim çağına gelen ve 10 yaşına kadar olan  göçmenlerin çocuklarının büyük bölümünün ülkemizde dünyaya geldiği anlaşılıyor” dedi. 

YERLEŞİK YAŞAMA GEÇTİLER 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Suriye iç savaşı ile ülkemize sığınan ve resmî kayıtlara göre dahi sayısal değişkenlik gösteren en az 3,5 milyon Suriyeli, tüm ülke genelinde yerleşik düzene geçti. Niğde’de dahi esnaf ve işyeri sahibi olan Suriyeli sayısı her yıl artıyor. Suriye’ye sınır olan illerde ve büyük kentlerde gözle görülür Suriyeli yoğunluğu var. Çalışma izni alan ve iş yeri açanların geri dönme niyetleri de görülmüyor. Suriye’ye belli bölgelerde geri dönüş yolu açılmasına karşın yeterli geri dönüşte olmadığı anlaşılıyor. Bu durumda 82 milyon olan nüfusumuz en az 87 milyona çıkmış durumda. Bu sebeple tüm planlamaların da buna göre yapılması gerekiyor. Gıdadan eğitime kadar, göç ile gelenlerin doğal olarak yarattığı sorunlara çözüm üretmek de Suriye ile yanlış dış politikalar sonucu sorun yaratan iktidarın başlıca görevi olmalıdır” diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilişim