Niğde’de standart dışı plakalı araçlara sıkı kontrol yapılacak.

Niğde Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Bilindiği gibi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 23. maddesine göre araçlar; tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakaları araç üzerinde ve uygun durumda bulundurulmadan trafiğe çıkarılamaz. Aynı kanunun 131. maddesi ile tescil plakalarının basım ve dağıtım yetkisi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna verilmiş, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Tescil Plakaları başlıklı 53’üncü maddesinde ise araç üzerinde bulunan tescil plakalarının nitelik ve ölçüleri belirtilmiştir. 

Ancak bunun dışında, yetkisiz kişilerce Amerikan Pres Plaka (APP), kabartma, pirinç, plastik, cam veya bakalit olarak adlandırılan standart dışı plakaların basıldığı ve araçlarda bu tür plaka kullanımının arttığı görülmektedir. 

Resmi ve standartların dışında kullanılan bu plakalar, çalınmak veya kopyalanmak suretiyle aynı marka, model ve renkte başka araçlarda da kullanılabilmektedir. 

Özellikle son zamanlarda bu tür standart dışı plakaların çalıntı araçlara takılmak suretiyle terör olaylarında ve bombalı araç olarak kullanıldığı görülmektedir.

Bu nedenlerle, konunun hassasiyeti de göz önünde bulundurularak, ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de kanun ve yönetmeliğe göre şoförler odasınca basılan standart plakaların dışında APP, kabartma, pirinç, plastik, cam veya bakalit plakalar üzerinde sürekli ve sıkı kontroller ciddiyetle, herhangi bir taviz verilmeden yapılacak olup, bunlara aykırı plaka kullanan sürücüler hakkında kanuni işlemler yapılacaktır" denildi. 


Editör: TE Bilişim