Niğde’de Emniyet Kemeri takma oranların açıklandı. Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt yaptığı  açıklamada ; İlimizde; şehir içi yollarda, emniyet kemeri takma oranlarının sürücülerde %71, ön koltuk yolcularında  %40 olduğu,  şehir dışı yollarda ise sürücülerin emniyet kemeri takma oranlarının %55, ön koltuk yolcularının %42 olduğu tespit edilmiştir. “dedi. 

 

Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt açıklamasının devamında; Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planına göre ülkemizde 2020 yılına kadar trafik kazası sonucu ölümlerin azaltılması amaçlanmaktadır. Kamuoyunda farkındalığı arttırabilmek adına emniyet kemeri kullanımı konusunda yapılan çalışmalar kapsamında, ülkemiz genelinde sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanım düzeylerinin belirlenmesi amacıyla 2013 yılı Eylül ayı içerisinde (81) il merkezi ve şehirlerarası yollarda emniyet kemeri sayımı yapılmıştır. 

 

İlimizde yapılan emniyet kemeri sayım sonuçları bilimsel yöntemlerle analiz edilerek yapılan değerlendirmede; şehiriçi yollarda, emniyet kemeri takma oranlarının sürücülerde %71, ön koltuk yolcularında  %40 olduğu,  şehirdışı yollarda ise sürücülerin emniyet kemeri takma oranlarının %55, ön koltuk yolcularının %42 olduğu tespit edilmiştir.

EMNİYET KEMERİ ÖLÜMLERİ YÜZDE 45 AZALTIYOR

Yapılan bilimsel araştırmalar, emniyet kemeri kullanımının kaza sonrası araç içinde meydana gelen ölümleri %45, ağır yaralanmaları %50 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca arka koltukta emniyet kemeri kullanmayan yolcuların yaralanma riskleri ön koltukta oturanlardan iki kat daha fazladır. Emniyet kemeri kullanılmadığında 30 km/saat hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazladır. Emniyet kemeri takmamış kazazedelerin %70’i, 50 km/saatten daha düşük bir hızda yol alırken yaralanmıştır. 50 km/saat hızdaki bir çarpma 4. kattan düşmeyle eşdeğerdir. Emniyet kemeri kullanımı bu olumsuz etkileri asgariye indirmekte son derece etkin bir role sahiptir.

DENETİMLERE DEVAM EDİLECEK

Bütün bu tespitler ışığında, İlimiz genelinde sürücü ve yolcuların seyir halinde emniyet kemeri kullanmalarını sağlamak amacıyla etkin denetimler yapılmaktır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları, kendi can ve mal güvenlikleri açısından yukarıda belirtilen hususlara azami derecede özen göstermeleri, trafik kurallarına uyarak diğer sürücülere de örnek olmaları trafik güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemlidir"dedi. 

 

Editör: TE Bilişim