Niğde'de, bir suç örgütüne yönelik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sırasında, operasyonun gizliliğini ihlal ettikleri iddiasıyla haklarında inceleme başlatılan 3 polisle ilgili idari işlem yapan 2 emniyet başmüfettişinin, 'delilleri karatmaya çalıştığı' gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.
 
 
Niğde'de, bir suç örgütüne yönelik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sırasında, operasyonun gizliliğini ihlal ettikleri iddiasıyla haklarında inceleme başlatılan 3 polisle ilgili idari işlem yapan 2 emniyet başmüfettişinin, 'delilleri karatmaya çalıştığı' gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi. Cumhuriyet Başsavcılığı, konunun kamuoyuna gerçek dışı bilgilerle yansıtıldığı gerekçesiyle, bu konuda açıklama yapmaya hazırlanıyor.


Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Niğde'de suç örgütlerine yönelik 13 Nisan 2011'de başlatılan operasyon genişleyerek sürüyor. 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, bu kapsamda tefecilik yapmak, suçtan kaynaklanan mal varlığını aklamak, suç örgütüne yardım etmek amacıyla özel evrakta sahtecilik yapmak' suçlaması ile yapılan operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 15'i, Cumhuriyet Savcılığı'nda alınan ifadelerinin ardından sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. Şüphelilerin ifadesinden yola çıkan Cumhuriyet Savcılığı, Niğde Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele şubesinde çalışan 3 polis hakkında, 'operasyonun gizliliğini ihlal ettikleri' iddiasıyla adli soruşturma başlattı.


MÜFETTİŞLER DELİLLERİ KARARTTI


Savcılığa çağırılarak ifadeleri alınan ve daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ve polisler hakkında idari soruşturma başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, Adana Bölge Grup Başkanlığı'nda görevli 1'inci sınıf emniyet müdürü olan başmüfettişler E. S. ve E. D. 'ye Niğde'ye gönderdi. Polis başmüfettişleri, 'soruşturma sırasında delilleri kararttığı şüphesiyle' dün Adana'da gözaltına alınarak Niğde'ye getirildi. Olayla ilgili ifadeleri alınan E. S. ile E. D. , sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı. Ayrıca dosya ile ilgili olarak 'gizlilik kararı' verildi. Müfettişlerin tutuklanmasına avukatları tarafından bir üst mahkemeye itirazda bulunuldu.


Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı, polis başmüfettişleri E. S. ile E. D. 'nin idari soruşturma nedeniyle 3 polisin ifadesini alırken delilleri karatmaya çalıştığı gerekçesiyle haklarında soruşturma açılıp tutuklandıklarını bildirdi.

Olayla ilgili gündeme gelen bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Savcılık, konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapmaya hazırlanıyor.
 
 
NİĞDE’DEKİ OLAY İKİ FARKLI ŞEKİLDE İNTERNET SİTELERİNDE YAYINLANDI.
 
Yukarıda haber Doğan Haber Ajansı tarafından verildi…
 
Aşağıdaki haber ise Tolga Şardan imzalı /Milliyet ve gerçekgündem.com internet sitelerinde yayınlandı.
 
NİĞDE CUMHURİYET SAVCILIĞININ KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYOR.
 
 
 SÖZ KONUSU OPERASYONLA İLGİLİ HABER VE VİDEO GÖRÜNTÜSÜ İÇİN TIKLAYINIZ.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Savcı müfettişleri tutuklattı
 
Raporlarına savcıyı suçlayan ifadeleri alınca tutuklandılar.
 
 
 
“Savcı Bey’in telkinleriyle tanımadığım isimleri verdim. Sonra da serbest bırakıldım” diyen zanlının sözlerini raporlarına alan iki polis müfettişi, savcı tarafından gözaltına aldırıldı, mahkeme tutukladı.


Niğde’de organize suç örgütüne yönelik yapılan operasyonu soruşturan savcı Abdulkadir Polat, emniyetin idari soruşturma nedeniyle görevlendirdiği iki polis başmüfettişini hazırladıkları raporda ismine yer verdikleri gerekçesiyle gözaltına aldırdı. Müfettişlerin, “Savcı, bazı isimleri ifademe eklersem, serbest kalacağımı söyledi” şeklinde ifade veren kadın şüphelinin beyanlarını rapora yazdıkları için suçlandığı anlaşıldı. Adana’da dün sabah gözaltına alınan müfettişler, mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kriz yaratan olayın ilk adımı Nisan ayının ikinci haftasında atıldı. Niğde’de başlatılan organize suç örgütü operasyonu kapsamında Sevda K. adlı kadın, şüpheli olarak gözaltına alındı. Sevda K., ifadesinde kendisinin yapılan operasyonu Ç.I. adlı arkadaşından duyduğunu, Ç.I.’nın polislere beş bin lira rüşvet verdiğini belirterek, bazı polislerin isimlerini söyledi. Sevda K., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


İdari soruşturma


Bu bilgi üzerine soruşturmayı yürüten savcı Polat, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne resmi yazı yazarak olayda ihmali bulunan polislerin belirlenmesi ve soruşturma yürütülmesini istedi. Bu talep üzerine Emniyet, Teftiş Kurulu Adana Bölge Başkanlığı’nda görevli 1. sınıf emniyet müdürü ve polis başmüfettişi olan E.S. ve E.D.’yi inceleme için Niğde’ye gönderdi.


Müfettişler, 18 Mayıs’ta Sevda K.’nin ifadesini aldı. Sevda K., gözaltındayken ifadesini alan S. adlı polisin baskısıyla yanlış bilgiler verdiğini anlattı. Sevda K., “S. adlı polis memuru bana ‘Senin işini savcı ile görüştüm, serbest kalacaksın. Ç.I.’nın arkadaşları ile polis memurlarının isimlerini ifadende verirsen serbest kalırsın’ dedi. Ben de 3 polisin ismini olaya dahil edeceğimi S.’e söyledim” dedi.


Savcı telkiniyle


Sevda K., müfettişlere şu ifadeyi verdi: “Savcı Bey’in telkinleriyle Garanti Bankası müdürünün de ismini verdim. O şahsı hiç tanımam. İfademi okumadan savcıya güvendiğim için imzaladım. 10 dakika sonra serbest bırakıldım. Ben ifademde, emniyet amiri F.K., polisler M.A. ve Ö.L. hakkında hayali suç uydurdum. İfadelerimdeki suçlamalar asılsızdır.”


İki polis başmüfettişi, Sevda K.’nın anlattıklarını olduğu gibi soruşturma dosyasına koyarak İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. Sevda K.’nın anlattıklarının emniyet soruşturmasına girdiğini öğrenen soruşturma savcısı Polat, önceki gün harekete geçti.


Suça yardım


Savcı Polat, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği talimat yazısıyla polis başmüfettişleri E.S. ve E.D.’ye ait tüm banka hesap hareketlerinin, gayrimenkul alım, satım veya kredi ödemelerinin, bu tarz para hareketlerinin titizlikle incelenerek son 45 gün içinde anormal bir hesap harekete olup olmadığını tespit edilmesini istedi.

Polat, resmi yazısında iki polis başmüfetişinin, “hiyerarşik yapıya dahil olmadan silahlı suç örgütüne yardım ettiklerinin değerlendirildiği” gerekçesiyle yakalanıp gözaltına alınmasını ve hemen Niğde’ye gönderilmesini talep etti.

Bu gelişme üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı evrakı Adana Emniyeti Asayiş Şubesi’ne gönderdi. Polis ekibi, müfettişler E.S. ve E.D.’yi gözaltına alarak Niğde’ye götürdü. Öğle saatlerinde savcılık sorgusu tamamlanan müfettişler, tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Müfettişler, öğleden sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Olayın Ankara’ya ulaşmasının ardından hem İçişleri Bakanlığı hem de Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti. Emniyet Genel Müdür Vekili Bahrettin Demirer gelişmeleri dün öğle saatlerinde Adalet Bakanı Ahmet Kahraman’a aktardı. Bu girişimlere karşın durumda bir değişme yaşanmadı.


TOLGA ŞARDAN/Milliyet  ve www.gercekgundem.com
 
 
Editör: TE Bilişim