Akçıl, Niğde Belediyesine ait eski Terminal olarak bilinen ve Köy Garajının bulunduğu alana yapılması planlanan Adliye binası ile ilgili olarak arsayı Mili Emlak Müdürlüğüne devrinin yapıldığını, Milli Emlak Müdürlüğünün ise Maliye Bakanlığına Adliye Binası yapımı için tahsis edilmesi amacıyla gönderdiğini, önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığın tahsisinin yapılacağını belirtti.


Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl; “01 Ocak 2012 ve 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle Niğde Adliyesine 9 Bin 165 soruşturma evrakı geldiğini, 2011 yılı ve öncesinde devir edilen dosya sayıları ile birlikte toplam 13 Bin 326 dosya sayısı bulunduğunu, bu dosyalardan 9 Bin 145 dosya üzerinde soruşturma açıldığını, 4 Bin 181 dosya üzerinde ise 2013 yılı içerisinde soruşturmalarının devam ettiğini söyledi.


Geçtiğimiz yıl itibariyle soruşturma dosyalarında artışın söz konusu olduğunu ifade eden Akçıl; “ 2011 Yılında Adliyemize gelen toplam dosya sayısına baktığımız zaman bu yıl 648 adet dosya sayısında artış gözlenmiştir. Bu yılki dosyalardan yapılan inceleme ve tahkikat neticesinde 5 Bin 154 dosya üzerinde takipsizlik kararı verilmiştir. Bin 222 Dava Asliye Hukuk Mahkemesinde Bin 624 dosya üzerinde Sulh Ceza Mahkemesinde ve 201 dosya üzerinde de Ağır Ceza Mahkemesinde hazırlanan iddianameler ile dava açılmıştır“ dedi.


Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Adliyesinde 2012 yılı ve 2013 yılının ilk ayı itibariyle Cumhuriyet Başsavcısı dahil 12 Savcı ve Ağır Ceza Hakimi dahil 12 Hakim kadrosu ile Niğdelilere hizmet vermeye çalıştıklarını altını çizdi.


Cumhuriyet Başsavcısı Akçıl, Niğde E Tipi Kapalı Cezaevinde 519 Tutuklu ve Hükümlünün kaldığını Açık ceza evinde ise 603 Hükümlünün kaldığını belirterek Kapalı Cezaevindeki hükümlülerin infaz Yasasında yapılan değişiklik nedeniyle çoğunun Açık Cezaevine aktarıldığını, şu anda Açık Cezaevindeki hükümlü sayısının bu nedenle yüksek olduğunu söyledi.

******

NİĞDE ADLİYESİ HAKKINDA :

1959 yılında yapımı tamamlanan Adliye Binasının mülkiyeti kamu hazinesine ait olup, Niğde Yukarı Kayabaşı Mahallesi Pafta: 44, Ada: 305, Parsel: 9'da kayıtlı, 3.411,38 m2 arsa üzerine, müstakil 3 katlı taş binadan yapılmış, her katı 1.214,65 m2 olmak üzere toplam 3.643,95 m2 kapalı alandan ibarettir. 1998 ve 2002 yıllarında yapılan genişletme çalışmaları ile kısmen ihtiyaca uygun hale getirilmeye çalışılmış ise de; mevcut durum itibariyle modern bir adliye binası ve mevcut iş ve kadro itibarıyla ihtiyacı karşılamaktan uzak durumdadır.

 
HİZMET BİNASI

Niğde Adalet Dairesinde 20 Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Odası, 27 Kalem Odası, 7 Duruşma Salonu, 1 Toplantı Salonu ve 18 Arşiv bulunmakta olup, son zamanlarda gerek Hakim ve Cumhuriyet Savcısı ile gerekse personel sayısındaki artış nedeniyle mevcut adliye binası ihtiyaca cevap verememekte, bunun yanı sıra yeni oluşturulan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü adliye binamızda yeterli yer bulunmaması sebebiyle halen Niğde Belediye Başkanlığına ait binada kirada hizmet vermektedir. Adliyemizde “Aile Mahkemesi” kurulmuş, ancak fiilen oluşturulmamış mahkemeler de bulunduğu göz önüne alınacak olursa, ileride bu mahkemelerin fiilen oluşturulması halinde mevcut bina ihtiyacı cevap vermekten tamamen uzak kalacaktır. 
 

Şehir merkezinde bulunan Adliye Binasının çevresinde yeterli otopark bulunmamakta, yolların yetersiz olması nedeniyle tutuklu ve hükümlüler ile mevcutlu getirilen kişilerin Adliye’ye sevklerinde “güvenlik nedeniyle” sıkıntılar yaşanmaktadır. Ayrıca Adliye binası içerisinde Hakim ve Cumhuriyet Savcıları için bulunması zorunlu sosyal üniteler de bulunmamaktadır.

PERSONEL DURUMU


Niğde Adalet Dairesinde 1 Cumhuriyet Başsavcısı, 8 Cumhuriyet Savcısı, 11 Hakim, 2 İcra Müdürü, 3 İcra Müdür Yardımcısı, 8 Yazı İşleri Müdürü, 1 Adli Sicil Şefi, 2 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, 1 Bilgisayar işletmeni, 2 Teknisyen, 36 Zabıt Katibi, 2 Emanet Memuru, 1 Memur, 2 Şoför, 7 Mübaşir, 12 Hizmetli, 4 Sözleşmeli Personel ve 1 Bekçi olmak üzere toplam 104 Adalet Mensubu görev yapmaktadır.
 

Adliyemizde halen 1 İdari İşler Müdürü, 3 Yazı İşleri Müdürü, 4 Zabıt Katibi ve 1 Memur kadrosu münhal bulunmaktadır. Mülhakatlarımızda 6 Zabıt Katibi, 1 Mübaşir, 1 Kaloriferci ve 1 Hizmetli kadrosu münhal bulunmaktadır.

 
ULUSAL YARGI AĞI PROJESİ (UYAP)

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında, Niğde Adalet Dairesi 2006 yılı Nisan ayı itibariyle işletime alınmış olup, merkez ve mülhakatlarımız dahil olmak üzere tüm birimler işlemlerini UYAP üzerinden gerçekleştirmektedir. Niğde Adalet Dairesi Elektronik İmza Uygulaması kapsamında pilot bölge seçilmiş olup, çalışmalar devam etmektedir.

 

Editör: TE Bilişim