Kızılca yolunda , Bor Karma Organize sanayiini yakınlarında   Kızılcalı iki aracın çarpışması sonucu sekiz can  gitti. Kazada yakınlarını ve dostlarını kaybeden Kızılca Belediye Başkanı İbrahim Gülümser ve Pancar Kooperatif Başkanı Orhan Baykal   dostu aradığımda  üzüntünün ve acının sesini duydum.Hissetim. Başsağlığı dilemeden öte söyleyecek söz bulamadım. İnanılır gibi değildi. Düz yolda akşam vakitlerinde Kızılca’dan iki araç karşılaşıp kaza yaptı. Acı  büyüktü. Göz yaşları ile biten yaşamlar anılıyordu. İnsanların bir anda hiçte olmayacağı düşünülen bir biçimde kaza sonucu yaşamdan ayrılmalarındanda büyük üzüntü duydum.

 Trafik kazalarının  önüne geçilmek için onca çaba ve çalışma yapılıyor. Trafik önlemleri sıklaştırılıyor ama kazalarında ardı arkası kesilmiyor. Bu kaza yağışlı yol ile açıklanabilirmi? O yoldan kaç kez geçmiş yolu bilen iki araç çarpışması ile yedi can yitti.Oluş biçimi bir yerde  yolların durumunu da anlatıyor.  Adana-Ankara yoluna bağlanan Kızılca  geçişli Bor yolu ile ilgili geçmişte yazdığım bir yazı vardı. Bu yol içinde farklı tehlikelere işaret etmiştim. Yol geniş olmasından öte bu yola  hayvanların sıkça çıkmasının sorun yaratabileceğini, görünürde yolun genişliğine rağmen göz aldanmalarının yaşanabileceği yazdım. Yol geniş olması süratli yol alınmasına da vesile oluyordu. Bu yolda kaza bundan önce de yaşandı.Yeniden yaşanmaması için yolda yapılması gereken düzenlemelerde var. Yol bölünmüş yol anlayışı ile dikkate alınması gereken ve kavşak düzenlemelerine önem verilmesi gereken bir yol olarak arşivde kalan yazımda dile getirdim. Bunu tekrarlamakta yarar görüyorum.

Görünen  köy kılavuz istemez, yol sorunlu ve dikkat gerektiren bir yol, kaza olup canlar yandıktan sonra acıların varlığında yapılması gerekenleri de bir kez daha anımsatmanında yararına inanıyorum. Bor-Adana-Ankara Bağlantı  yolu bölünmüş yol olarak ele alınmalı ve çevredende yola girişleri önleyecek,  yol güvenliği sağlayacak çalışmalarda bulunulmalıdır. Bu kazanın nedeni ne olursa olsun yol ele alınması gereken bir yoldur. Yedi can bu yolda acı bir kaza ile yaşamdan koptu. Ateş düştüğü yeri yakar. Ailelerin feryat ve acıları  yürek parçalıyor. Gidenlerin dönüşü yok ama yeni kazaların olmaması içinde hemen  girişimlerde olmalıdır. Diyelim ki bu kaza gerekçesi yol ile ilgili değildir ama bu yol bu dokusu ile ileride farklı kazaların oluşmasına neden olabilecek konumdadır. Ayrıca araçlarda tüp kullanılması giderek arttığı bir gerçektir. Bir kaza anında bu tüpler yangın bombasına dönmektedir. Mazot ve benzin ile artan akarayakıt tehlike riskine rağmen çok aracı tüplü kılmıştır. Bu da düşünülmesi gereken bir durumdur.

 Kaza oluş saati, yolun genişliği ve araçların ikisi birden Kızılcalı oluşu bu yolu iyibilmelerine rağmen kazanın yaşanması yola dikkatle bakılması için yeterlidir. Yolu bildikleri ve yolun genişliğini değerlendirdiğimizde kaza için akılalmaz olduğunu söylemek olasıdır.Ama yolların geniş olması güvenli yol olması anlamına gelmediği bu olayda da açıkca görülmektedir. Yağışlı havalarda yolların genişliği dahi yeterli değildir.

Kazada yitirilen canların acısını paylaşıyorum. Allah rahmet eylesin. Ailelere dostlarına, Kızılca halkına başsağlığı ve   sabır diliyorum. Yaşadığımız günde bir gün sonra değil birkaç dakika sonrasını bilemiyoruz ama  ölümünde böylesi can yakıyor.yürek yakıyor.   Her trafik kazası ve ardından ölüm  bir kez daha düşünmemizde vesile oluyor.Keşke kazalar hiç yaşanmasa.

Editör: TE Bilişim