Niğde Barosu, herkesin vicdanını yaralayan,  Ege Üniversitesinde Kürtçü bölücüler tarafından şehit edilen Fırat Çakıroğlu'nun ölümünden sorumlu olarak Ege Üniversitesi rektör ve yönetimi için suç duyurusunda bulundu. 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Niğde Baro yönetiminden konu ile ilgili yapılan açıklamada;   Niğde Barosu Başkanlığı olarak Ege Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi Dekanı hakkında “Görevlerini ihmal ederek Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Fırat ÇAKIROĞLU’ nun ölümüne sebebiyet vermekten ötürü İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’ na  SUÇ DUYURUSUNDA bulunulmuştur.

Kamuoyunun çok yakından takip ettiği üzere 21.02.2015 tarihinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Fakültenin tarih bölümü öğrencisi Fırat ÇAKIROĞLU, menfur bir saldırı sonucunda öldürülmüştür.

Adı geçen Üniversitede bir kısım öğrencilerin yasadışı örgüt propagandası yaptığı ve diğer öğrenciler üzerinde BASKI  kurmaya çalıştığı, eğitim hürriyetinin engellendiği yazılı ve görsel medyada haber olarak yer almıştır. Ege Üniversitesinde yasadışı faaliyetlere sessiz kalındığı eğitim ve öğretimin güven içinde yapılamadığı kamuoyuna yansımıştır. Sadece basın yayın kuruluşlarınca servis edilen görüntüler de dahi fakülte içlerinde öğrencilerin derslere girişinin engellendiği, duvarlara yasadışı örgütlerin propagandalarının yazıldığı örgüt üye ya da sempatizanlarınca işgal edilen koridorların bulunduğu görülmüştür.

BÜTÜN UYARILARA RAĞMEN ÖNLEM ALINMADI

Fırat ÇAKIROĞLU isimli gencimizin öldürüldüğü son olaydan önce Üniversitede ciddi güvenlik zafiyetinin oluştuğu, bununla ilgili Ege Üniversitesi yöneticilerinin uyarıldığı, TBBM GENEL KURULUNDA MHP İzmir milletvekili Oktay VURAL tarafından milletvekilleri ve kamuoyuyla paylaşılmıştır. Buna rağmen önlem alınmadığı da ifade edilmiştir.

Türkiye 1980 öncesinde de bu ve benzer görüntülere sahne olmuş ve ne yazık ki öğrenci olayları sırasında bu ülkenin birçok değeri yaşamını yitirmiş, pek çok kişi öğrenimine devam edememiş ve mağdur olmuştur. Öğrenci olayları nedeniyle ülkede kamu düzeni bozulmuştur.

Üniversiteler elbette özgür düşüncelerin paylaşılabildiği, tartışılabildiği yerler olmalıdır. Ancak fikirlerin barışçıl ve hukuka uygun olarak yapılması esastır. Üniversitelerin amacı 2547 Sayılı kanunun 4. Maddesinde sayılan amaçlarla birlikte, üniversiteler, Türk milletinin değerlerine ve hukuka saygılı bireyler yetiştirmek Türkiye’ nin yetişmiş insan ihtiyacının karşılamak ve bilim adamlarını ve bilimsel faaliyetleri desteklemek ülkenin gelişimine katkı sağlamak amacına yönelmelidir.

“2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 13. Maddesinde ise Rektörün görevleri sayılmış;  “Üniversitenin ve bağlı birimlerinin öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde, öğrencilere gerekli sosyal hizmetlerin sağlanmasında, gerektiği zaman güvenlik önlemlerinin alınmasında, eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerinin devlet kalkınma plan, ilke ve hedefleri doğrultusunda planlanıp yürütülmesinde, bilimsel ve idari gözetim ve denetimin yapılmasında ve bu görevlerin alt birimlere aktarılmasında, takip ve kontrol edilmesinde ve sonuçlarının alınmasında birinci derecede yetkili ve sorumludur.” denilmiştir.

Aynı görev Fakülte Dekanlarına da verilmiş ve fakültelerle ilgili olarak da Dekanın BİRİNCİ DERECEDE yetki ve sorumlu olduğu ifade edilmiştir.

Hal böyleyken yöneticilerin görev ve sorumlulukları yerine getirmediği, eğitim öğretimin yasada belirtilen amaçlara ve ilkelere uygun bir biçimde yapılmasını sağlayacak tedbirleri almadıkları iddiaları yoğun bir biçimde dile getirilmektedir. Üniversite içerisine delici ve kesici aletler rahatlıkla girebilmiştir. Böyle bir ortamda Fırat Yılmaz ÇAKIROĞLU’ nun ya da başka bir gencin öldürülebileceği muhtemeldir ve herkesçe öngörülebilir bir durumdur.

EGE ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİ BİRİNCİ DERECEDE KUSURLU VE SORUMLUDUR

Dolayısıyla Fırat ÇAKIROĞLU’ nun öldürülmesiyle ilgili saldırıdan, uyarılara rağmen önlem almayan, görevlerinin gereğini yapmayan Ege Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi Dekanı da kanaatimizce 1. Derecede kusurlu ve sorumludur.

Bu cinayet Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesi yakından ilgilendiren bir durumdur. Hukuk düzenini sarsacak vatandaşın can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek hadiseler yöneticiler tarafından en başından tespit edilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır. 

BU OLAY KAMU DÜZENİNİ BOZMUŞ, VİCDANLARI YARALAMIŞTIR

Nitekim Ege Üniversitesinde yaşanan olaylar pek çok üniversite de gerginliğe yol açmıştır. Ege Üniversitesinde gerçekleşen ve bir gencin ölümüyle sonuçlanan, ileride doğurması muhtemel sonuçları itibarıyla toplumu yakından ilgilendiren üzücü olayla ilgili Üniversite yetkilileri hakkında da ceza soruşturması başlatılmalı ve Türk Ceza kanunun ilgili hükümleri tartışılmalıdır.   Ülkesiyle devletiyle bayrağıyla barışık bir vatan evladının üniversiteye sokulan kesici bir aletle öldürülmesi vicdanı olan herkesi derinden yaralamıştır.

 Ege Üniversitesi yöneticileri yaşanan bu olayda sorumludur. Başarısızdır. Tüm bu sebeplerden ötürü Ege Üniversitesi rektörü ve Edebiyat Fakültesi dekanı ile sorumluluğu olanlar ile ilgililer hakkında “ Kanunla kendilerine verilen görevlerini gerektiği gibi yapmayarak Fırat ÇAKIROĞLU’ nun ölümüne sebebiyet vermelerinden dolayı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’ na Niğde Barosu olarak suç duyurusunda bulunulmuştur"denildi.



Editör: TE Bilişim