Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda ölenlerin sayısı 46'nın üzerine çıktı.

Beşir Atalay Reyhanlı saldırısının kilit failini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile birlikte Hatay Valiliği'nde Reyhanlı'da meydana gelen patlamalarla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Atalay, toplantıda yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Bugün öğleden sonra saat 13.40 sıralarında Reyhanlı ilçemizin Atatürk Meydanı'nda iki patlama, 5'er dakika arayla peş peşe meydana geldi. Maalesef çok fazla can kaybımız ve yaralımız var. Meydana gelen patlamalarda büyük çoğunluğu vatandaşlarımız olmak üzere, 43 kişi şu ana kadar hayatını kaybetmiştir. Halen yaralılarımız var. 100'ün üzerinde yaralımız ayakta tedavi edilmiştir. Ama halen 53 yaralımız, uygun sağlık merkezlerinde tedavi edilmektedir. Bunlardan bir kısmı, civar illere ambulans uçaklarımız da dahil, imkanlarımız seferber edilmiştir. Tabi ki, idari makamlar ve güvenlik güçleri tarafından gerekli önlemler alınmış olup, olayda hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar 18 kişinin kimliği tespit edildi. Diğerlerinin tespiti için de yoğun çalışmalar devam ediyor."

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın ardından, araçların sınırdan giriş çıkışlarıyla ilgili çok fazla tedbir alındığını ve bu tedbirlerin sürdüğünü belirten Atalay, "Bizim ilk tespitlerimiz failler Türkiye içerisinden. Olayın Suriye muhalefeti ve Hatay'daki Suriyeli sığınmacılar ile ilgili olmadığı kesindir. Faillerin yakalanmasıyla ilgili gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyorum" dedi.

PLASTİK PATLAYICI YÜKLÜ MİNİBÜSLER PATLATILDI

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde meydana gelen olayın, plastik patlayıcı yüklü 2 minibüsün uzaktan kumandayla patlatılarak gerçekleştirildiği belirlendi. Patlamada kullanılan araçların plakalarının ve faillerin tespit edildiğine işaret eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şöyle konuştu: "Olayın faillerinin tespitiyle ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarınınSuriye'deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir. Örgüt de bellidir, kişiler de büyük oranda bellidir. Plaka tespitleri vesaire yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir."

9 GÖZ ALTI VAR

"Yaptığımız ilk tespitlerde olayın Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle özellikle el muhaberatla yakın irtibat içinde olan örgüt tarafından gerçekleştirilmiştir.

Çalışmalarımız sonucu 9 kişi gözaltına alınmıştır, içlerinden biri olayın planlayıcısı. Olayın muhalifler ve sığınmacılarla bir ilgisi yoktur. Saldırının amacı bölgeyi tahrik etmek. Patlamanın etkisiyle 735 işyeri, 121 konut ve 62 araçta hasar meydana gelmiştir.

BAKANLAR PATLAMALARIN MEYDANA GELDİĞİ YERDE İNCELEME BULUNDU

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu daha sonra patlamaların yaşandığı yerde incelemede bulundu. Reyhanlı Kaymakamlığı'na giderek kısa bir görüşme yapan bakanlar, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Bakanlar incelemenin ardandan patlamada yaşamını yitiren ve yeni evlenen 28 yaşındaki gümrük görevlisi Mehmet Ali Şamiloğlu'nun evine giderek ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Taziye çadırına giren bakanlar, ailenin büyüklerine başsağlığı diledi. Ziyarete gazeteciler alınmadı.

CENAZELER AİLELERE TESLİM EDİLİYOR

Reyhanlı'daki patlamalarda yaşamını yitirenlerin cenazelerinin götürüldüğü Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde, otopsi işlemleri ve kimlik tespit çalışmaları sürüyor. Kimliği belirlenen cenazeler, hastane önünde bekleyen ailelerine teslim ediliyor. Hastane çevresinde polis ekiplerinin yanı sıra askerler de güvenlik önlemi aldı. Yaralı yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Reyhanlı'daki Patlamayla ilgili Hatay Valiliği resmi internet sitesi üzerinden yazılı açıklama yapıldı. Olayla ilgili bilgi verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: '11 Mayıs 2013 Cumartesi günü saat 13.40 sıralarında ilimiz Reyhanlı İlçesi Atatürk Meydanı'nda ve yaklaşık 5 dakika sonra Postane Binası önünde olmak üzere 2 ayrı patlama meydana gelmiştir. Meydana gelen patlamalarda büyük çoğunluğu vatandaşlarımız olmak üzere 43 kişi hayatını kaybetmiştir. 91 yaralının tedavileri ayakta yapılmış olup, 53 yaralımızın tedavileri uygun merkezlerde devam etmektedir. İdari makamlar ve güvenlik güçleri tarafından gerekli önlemler alınmış olup, olayda hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları sürdürülmektedir. Olayın faillerinin tespiti ile ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye'deki rejim yanlısı El-Muhaberat örgütü ile irtibatlı oldukları belirlenmiştir. Menfur hadisenin Suriye muhalefeti ve Hatay'daki Suriyeli sığınmacılarla bir ilgisinin olmadığı anlaşılmıştır. İlgili birimler faillerin yakalanması ile ilgili gerekli çalışmaları yürütmektedir. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dileriz.

3 YAŞINDAKİ ÇOCUKTA ÖLDÜ

Reyhanlı'daki patlamalarda 44 yaşındaki Nadire Kuvvet ile 3 yaşındaki yeğeni Fatma Erboz'un yaşamını yitirdikleri belirtildi. Patlamanın yaşandığı belediye binası yakınındaki bir avukatlık bürosunda sekreter olarak görev yapan ve Nadire Kuvvet'in temizlik yaparken öldüğü, babası Karaman'da uzman çavuş olan yeğeni Fatma Erboz'un da yanında bulunduğu öğrenildi. Patlamada yaralı kurtulan ve nakliyecilik işiyle uğraşan Mehmet Ceyhan, işyerinde otururken patlama olduğunu ve patlamada 33 yaşındaki oğlu Ahmet Ceylan ile 45 yaşındaki yeğeni Ahmet Uyar'ın hayatını kaybettiğini, olayın şokunu henüz atlatamadığını söyledi. Patlamanın yaşandığı yerden otomobiliyle geçtiğini söyleyen Serkan Reşit Çevik ise "Patlamayla birlikte aracım alev aldı. Aracın ön camını kırarak dışarı çıktım. Ama aracım tamamen yandı" dedi.

HASTANEYE AKIN ETTİLER

Saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınları Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne akın etti. 43 kişinin öldüğü bombalı saldırıda, 71 yaşındaki Hulusi Temur, 69 yaşındaki Fehmi Karaca, 33 yaşındaki Ahmet Okyay, Mustafa Yetinç ve Azize Yumuşak'ın da yaşamlarını yitirdiği belirtildi. Hastane önünde jandarma kuvvetleri de yoğun önlemler aldı.

DEV ÇUKUR OLUŞTU

PTT Şubesi yakınındaki patlamada, yolda 3-4 metrekare çapında derin çukur oluştu. Öğleden sonra yağan şiddetli yağmurda bu çukur suyla doldu. Araçlarda infilak ettirilen onlarca kilo olabileceği belirtilen patlayıcıların niteliği henüz açıklanmadı.

PARALARI TOPLADILAR

Şiddetli patlamada bir bankaya ait ATM parçalanınca, buradaki paralar çevreye savruldu. Patlamanın şokunun atlatılmasının ardından vatandaşların çevreye saçılan paraları topladığı öne sürüldü.

OLAY YERİ İNCELEME EKİPLERİ ÇALIŞMA YAPIYOR

Öte yandan Hatay ve Adana Emniyet Müdürlüğü'nden Reyhanlı'ya sevk edilen Olay Yeri İnceleme Ekipleri, patlamaların meydana geldiği yerlerde çok detaylı inceleme yapıyor. Ancak bölgede sağanak yağışın etkili olması çalışmaların güçlükle sürdürülmesine neden oluyor.

MAZOT PATLAMASI KORKUTTU

Dün öğle saatlerindeki çifte patlama ile cehenneme dönen ilçe merkezinde halkın hem duyduğu sesler, hem de kimyasal silahlı saldırı olasılığı nedeniyle tedirginliği sürerken, saat 19.00 sıralarında uzakta bir noktadan yükselen dumanlar yeni bir paniğe neden oldu.

Aynı anda ilçe merkezinden itfaiye araçları siren çalarak yola çıkınca, yeni bir bombalı saldırı olduğu söylentisi yayıldı. Ancak patlamanın ilçeye 5 kilometre uzaktaki TOKİ konutları bölgesinde bir apartmanın bodrumundaki mazot tankının sızıntı nedeniyle patladığı, burada 4 kişinin dumandan etkilendiği belirlendi










Editör: TE Bilişim