Bor  lçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı, Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği Ekipleri çalışmalarını belediyelerin belirlediği Kurban satış bölgelerinde yoğunlaştıran polis görevliler besici, esnaf ve halkın mağdur olmamaları için yoğun çaba sarf ediyor.


Bor İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, ilçede gelen sahte para ihbarları üzerine hazırladıkları el ilanlarını Bor’lu vatandaşa ve esnafa Kurban Bayramı öncesi dağıtarak bilgilendirme yapıyor.

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Ekipleri, Bor’lu vatandaşı Kurban Bayramı Öncesinde kurban hırsızlığı ve sahte para olaylarına karşı uyarıyor..!

Bor girişinden başlayarak, cadde ve sokaklarında şehir merkezine kadar olan yol üzerinde ki market, fırın, benzin istasyonları, tekel bayileri ve esnafları bilgilendiren Bor İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, şehir merkezi ve çevresinde ki işyerlerine broşür dağıtarak, sahte paraya karşı vatandaşları uyardılar.

Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğine bağlı Ekipleri, Banknotlardaki güvenlik önlemlerinde bulunulması için dikkat edilmesi gerektiğine değindi. 

“Sahte parayı aldığınız kişiye kesinlikle iade etmemeli. Şahsın eşkâline ilişkin bilgileri mümkünse kimlik bilgilerini ve hatta otosunun plakasını ve diğer özelliklerini tespit etmeli. Şahsı mümkün mertebe oyalamalı. Bu arada en kısa sürede 155 Polis İmdat veya en yakın polis birimini olaydan haberdar etmeli. Sahte para güzel bir şekilde muhafaza edilmeli ve sadece gelecek emniyet görevlilerine teslim etmeli. Sanık durumuna düşme korkusuyla ya da bana ne düşüncesiyle pasif kalmamalı, olayı sineye çekmemeli. Yapılacak ihbarın, aranan bir kişi veya şebekenin veya büyük bir olayın faillerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabileceği unutulmamalıdır.” Sahte para ile ilgili bilinmesi gerekenler ise şunlar: “Kabartma baskı, banknotun ön yüzünde farlı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir. Gizli görüntü, banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde kupür değeri görülür. Holografik şerit folyo, banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlar yansımlar verir. Dikdörtgen şekil içindeki “TL” harfleri kupür değerine dönüşür. Renk değiştiren şerit, banknota farlı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür, üzerinde kupür değeri ve “TL” harfleri bulunur. Emniyet şeridi, kâğıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde kupür değeri ile “TL” harfi bulunur, banknot ışığı tutulduğunda her iki yüzdende kesintisiz bir hat şeklinde görülür. Filigran, banknotların ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür. Bütünleşik görüntü, banknot ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değeri oluşur. Mikro yazı, banknotların ön yüzünde ay-yıldız motifinin içindeki kupür değeri ve “TL” harfleri ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarındaki “TCMB” ibaresi mikro yazılıdır. Mini yazı, banknotların ön ve arka yüzünde mini yazılar bulunmaktadır. Banknotlar arasında boyut farkı, farklı değerdeki altı banknot, altı farklı boyuttadır. Banknotların uzun kenarlarında 6 mm. kısa kenarlarında ise ikili gruplar halinde 4 mm. fark bulunmaktadır. Renklendirilmiş banknot kağıdı, banknotlarda beyaz kağıt değil, kupürün hakim renginin tonunda açık renkte kağıt kullanılmıştır. Açıklamasında bulundu.











Editör: TE Bilişim