Amasya - Gümüşhacıköy'de yaşayan A.E.'nin geçtiğimiz günlerde ölü bir yunusla çektirdiği fotoğraf geniş yankı uyandırdı. Sosyal ağlarda hızla yayılan fotoğraf karşısında harekete geçen duyarlı vatandaşların ilgili makamlara yaptığı şikayetlerin sonucunda Gümüşhacıköy İlçe Tarım Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada yunusu yakalayan ve sergileyen kişiye 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği 923 TL idari para cezası kesildiği açıklandı.

 

"Babamla yakaladığımız yunus balığı"

Facebook profilinde yakalanan tırtak cinsi yunus ile çekildiği fotoğrafları, "Babamla yakaladığımız yunus" ifadesi ile paylaşan A.E.'nin, babası ile birlikte ölü yunusun yanında çekilmiş bir başka fotoğrafı da sosyal paylaşım sitelerinde çok sayıda insana ulaştı. Büyük tepki gören fotoğraflar, çok sayıda insanın resmi kurumlara şikayette bulunmasına yol açtı.

 

Yunuslara Özgürlük Platforma tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yapılan şikayetin ardından bakanlık tarafından aşağıdaki mesajla bilgi verildi.

 

“Bakanlığımıza göndermiş olduğunuz, “Yasadışı yunus avı” konulu elektronik postanız incelenmiştir. Konu ile ilgili şikayetler alındığı andan itibaren; aynı gün Gümüşhacıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ve  Gümüşhacıköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce takibat başlatılmıştır. Yapılan takibat neticesinde söz konusu şahsa, Bakanlığımız İlçe Müdürlüğünce 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümleri doğrultusunda 923 TL idari para cezası uygulanmış olup  ayrıca adı geçen şahsın konu ile ilgili olarak Emniyet Müdürlüğünce ifadesi alınmıştır.”

 

Yunus öldürmek yasak

Türkiye denizlerinde yunusların avlanması ve canlı olarak yakalanması 1983 yılında yasaklanmıştı. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e göre yunus ve balinaların içsular dahil tüm sularımızda avlanmaları ve toplanmaları halen yasak.

 

Verilen cezanın özellikle yunusları balıkları yediği gerekçesi ile öldüren kimi balıkçılar açısından emsal teşkil edeceği düşünülüyor.


Editör: TE Bilişim