Yemin Ederim! Doğan Baran’dan Bugüne…
 
28 Haziran 2011…

TBMM’de AK Partili ve MHP’li üyeler yemin ediyor!

11 Temmuz 2011…

TBMM’de CHP yemin ederek yasama faaliyetleri başlıyor.

27 Haziran 2012…

Şubat 29 çektiğinden vekillerimizin yemininden sonra tam 366 gün geçmiş oluyor. Yani 1 yıl geçti!

3 vekilimizin karnelerine bakmak gerek!

Kavaklıoğlu yasama faaliyeti olarak; 4 genel kurul konuşması, 2 tane imzası bulunan meclis araştırma önergesi, 1 tane de imzası bulunduğu kanun teklifi var. Bunlardan sadece 1 tanesi 23 Kasım 2011 tarihli konuşması gündem dışı olup Niğde’de yaşanan don olayını aktarıyor.

Selvi’nin yasama faaliyetlerine gelince: 1 Genel kurul konuşması, 1 imzası bulunan meclis genel görüşme önergesi, 1 imzası bulunan meclis araştırma önergesi. Yasama faaliyetlerinde Niğde yok!

Şafak’ın yasama faaliyetlerine gelince: 1 ilk imzası bulunduğu kanun teklifi, 17 imzası bulunan kanun teklifi, 6 sözlü soru önergesi, 10 yazılı soru önergesi, 2 ilk imzası bulunan meclis araştırması önergesi, 22 imzası bulunan meclis araştırma önergesi,  2 imzası bulunan gensoru önergesi, 9 genel kurul görüşmesi. 69 yasama faaliyetinin 20’si ise doğrudan Niğde’yi ilgilendiriyor!

Haklı olarak diyeceksiniz Doğan Şafak çalışmış diye! Ama unutmayın ki yasama faaliyetlerinde iktidar parti vekilleri hükümeti eleştiren, hükümete soru soran ve ya gensoruda bulunan yasama faaliyetlerinde bulunamazlar. Zaten tespit ettikleri sorunları ilgili bakanlık ve kurumla direkt görüşerek çözerler.

Bir önceki milletvekillerimizin yasama karnelerinin ilk yılı( Ağustos 2007- Ağustos 2008 Arası) rakamlarını da verecek olursak;

İsmail Göksel; 3 imzası bulunduğu kanun teklifi, 1 imzası bulunan meclis araştırma önergesi var

Muharrem Selamoğlu; 2 imzası bulunan kanun teklifi var.

Mümin İnan: 3 ilk imzası bulunan kanun teklifi, 10 adet imzası bulunan kanun teklifi, 50 adet sözlü soru önergesi, 8 yazılı soru önergesi, 5 ilk imzası bulunan meclis araştırma önergesi, 40 imzası bulunan meclis araştırma önergesi var.

Bir önceki dönemde ilk yıl yapılan toplam yasama faaliyetinin toplamı 172’dir.

Benim derdim zaten vekillerin yasama faaliyetleri değil. Sonuçta mevcut 3 vekilimizin bu dönem 79 yasama faaliyeti var ve sadece bunlardan 21 tanesi Niğde ile ilgili. Oysa 23. Dönem Niğde Milletvekillerinin toplam yasama faaliyeti meclis konuşmaları hariç 179 ki bunlardan 122’si Niğde ile ilgili.

Sonuçta vekilliğin asli görevi yasama faaliyetidir. Ve milletvekillerimizin yasama faaliyetleri üyesi bulundukları parti gruplarınca ve liderlerince belirlenir. Karnelerini verecek olan seçmen değil, partileridir. Seçmenin vereceği karne ise hizmettir!

Sonuçta her yiğidin yoğurt yemesi farklı misali vekillerimiz Niğde için yasama faaliyetleri ile değil de farklı kanallarla hizmet etme gayretinde olabilir!

Şimdi farklı bir noktaya temas edeceğim. Hizmet karnesine geleceğim!

İdeolojik ve partici gözüyle bakmadan Niğde’de 1 yıl içinde yaşanan değişimlere bakmak gerek!

Ama bundan önce 12 Haziran 2011 seçimleri öncesi verilen vaatlere bakmak gerek. Tıpkı 22 Temmuz 2007 seçimleri öncesi iktidarından muhalefetine Niğde için verilen sözler gibi. Muhalefetin 2 dönemdir savunması iktidar olamadık demesi ne kadar garibimize giderse gitsin, iktidarın en büyük handikabı da hizmette Niğde’ye sıra gelememesidir.

Verilen sözleri unutanlara hatırlatmak bizlerin ne kadar asli görevi ise, verdikleri sözlerin arkasında durmak ta 3 milletvekilimizin asli görevidir.

Sadece 2002 yılından itibaren 10 yıllık süreçte TBMM arşivlerinde araştırma yapıldığında 9 farklı milletvekilimizin yaptığı yasama faaliyetlerinde Niğde bahsi ne kadar az geçerse geçsin, 3 farklı muhalefet milletvekilimizin TBMM’de gündeme getirdiği toplam konu iki elin parmaklarını geçmediğidir. Şeker Fabrikası, Yollar, Akkaya, Havaalanı, Yurtlar, Belediye, Patates… Eraslan’dan, İnan’a, İnan’dan Şafak’a tüm muhalefet milletvekillerinin kelimesi kelimesine aynı ifadeleri taşıyan faaliyetleridir.

Bir yıl önce seçim meydanlarında Niğde hizmetin kalesi olacak diyenler, Niğde yatırım gelecek diyenlere ve muhalefet adına vaat edenlere Niğdelinin sorması gereken soru şu olsa gerek! Bir yılda Niğde’de istihdam yaratan kaç fabrika bacası tüttü? Niğde’de göç ne kadar azaldı? GSMH’da Niğde TÜİK verilerine göre kişi başı ne kadar arttı? Bu soruların cevaplarını en az sizlerde benim kadar biliyorsunuz! Ama sadece şunu söyleyeyim, istihdam artışı ekside, göç yıllık olarak bir önceki yıla oranla yüzde 10 artmakta, GSMH bölgesel olarak Türkiye ortalamasının hala yarı yarıya altında!

Hizmeti 1970’lerin siyasi jargonu ile kullananlara sesleniyorum; Hizmet; yol, su, elektrik, alt yapı değildir! Bunlar geçmişin kavramları. Muhalefet için jargonda değişmeli, son yirmi yıldır patatesten, havaalanına giden taşlı yollar yerine, yenilikçi ve nesnel yasama faaliyetleri yapılmalı!

Şimdi diyeceksiniz ki, Niğde’de alt yapı çözülüyor, köylere kamu yatırımları artıyor, su sorunu tarih olmak üzere, vs.. vs… iyi de bunlarda nasıl milletvekillerin yasama faaliyetleri bir zorunluluksa devletinde bunları yapması zorunluluk.

Benim bahsettiğim konu ise ister özel sektör olsun, isterse kamu yatırımı olsun Niğde’de ufuk açacak projeler, eylemler, yenilikler. Nasıl mı rahmetli Doğan Baran’ın Niğde’ye verdikleri gibi, Akın Gönen’in Niğde Üniversitesi gibi, Haydar Özalp’in mücadelesi gibi…

Diyeceksiniz ki Niğde yeni fakülteler geliyor. Yeni fabrikalar açılmak üzere, yeni organize sanayi bölgeleri oluşuyor, sosyal projeler Niğde’de hayat buluyor, eğitimde Niğde marka şehir oluyor. İşte ben o zaman seçmen gözüyle bu iş oluyor derim.

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali ilerleyen günlerde vekillerimizin 1. Yıl analizlerini yapmaya, geçmişle daha detaylı kıyaslama devam edeceğim. Ama 1. Yıl itibariyle yapılan rutin kamusal hizmetler dışında 1 yıldır değişen bir şey yok! Niğde’yi değiştiremeyenler, Niğdeli tarafından değiştiriliyor. Onun için 10 yılda 9 farklı vekil gönderdik meclise! Eğer Doğan Baran üst üstüne Niğde’den vekil seçiliyorsa bu o günün siyasi konjonktüründen değil, aksine gerek mecliste bulunduğu yasama faaliyeti ile gerekse Niğdeliye hizmetleriyle seçilmiştir. Bizden uyarması 1 yılda değiştiremediğiniz her şey, gelecek yıllarda karşınıza çıkar. Ben gelecek yazımda 3 vekilimize de vaatlerini gün gün, tarih tarih hatırlatacağımı belirtir, Niğde hizmet almasını dilerim…