Türkiye'deki Çevresel Sorunlara Farklı Çözümler; Yapay Sulak Alanlar, Güneş Ocakları, Tıbbi Atık Bertarafı...


Niğde Üniversitesi  Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü aracılığıyla “Türkiye'deki Çevresel Sorunlara Farklı Çözümler; Yapay Sulak Alanlar, Güneş Ocakları, Tıbbi Atık Bertarafı”
konulu konferans düzenledi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Dr. Elif Asuman Korkusuz’un konuşmacı olduğu konferansa, Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Yıldırım, Genel Sekreter  Doç. Dr. Ethem Akyol, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşın’nın okunmasının ardından Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur’un konuşmasıyla devam etti. Konuşmacı Dr. Elif Asuman Korkusuz hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Sağlamtimur; “Etkinliğin gerçekleştirilmesine destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür’e, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran’a, Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fehiman Çiner’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur’un ardından Dr. Elif Asuman Korkusuz söz aldı. Yakın bir gelecekte, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yer alan ve nüfusu 2000’den küçük yerleşim birimlerinin herbirinin kanalizasyon şebekesine bağlanması, ekonomik ve lokasyon açısından pek olası gözükmemektedir diyerek sözlerine başlayan Dr. Korkusuz; “Sürdürülebilir Arıtma Sistemlerinden biri olan Ekilmiş (Yapay) Sulakalanlar, artık ülkemizde de kullanılmaya başlamışlardır. Ayrıca, bu sistemlerin önümüzdeki yıllarda, evsel atıksu haricindeki atıksuların arıtımında oldukça önemli bir rol oynayabileceği düşünülmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, Ekilmiş Sulakalanlar “sıfır maliyetli, sıfır enerji gerektiren, kirleticileri yiyen sihirli bitkilere sahip; kur ve unut” sistemleri değillerdir. Bu teknolojinin tasarımı ve uygulaması da, teoriyi ve pratiği iyi bilen ve uygulayan kişi ve kurumlar tarafından yapılmalıdır” dedi.

Dr. Elif Asuman Korkusuz; “Çevre dostu ve ekonomik olan “güneş enerjili tasarımların” kırsaldaki temel kullanımı, hiçbir fosil kaynaklı yakıta gerek duyulmadan, güneşten sağlanan enerji ile sebze, meyvelerin, ve uygun bazı yiyecek maddelerinin kimyasal ek katkılar olmadan, hijyenik bir şekilde Güneş Ocakları, Güneş Kurutucuları, Güneş Kutu Fırınları kullanılarak pişirilmesi, ısıtılması ve kurutulmasıdır. Yozgat Şahmuratlı Köyü’nün mevcut sosyo-ekonomik durumunu geliştirmek ve “güneş enerjisi odaklı sürdürülebilir kırsal kalkınma modeli” oluşturmak için, güneş enerjili tasarımlar iyileştirilmiş, yatırımlar gerçekleştirilmiş, bu yatırımlar ürüne dönüştürülmüş ve ürünleri pazarlayabilen bir kurgu için gerekli olan altyapı hazırlanmıştır” dedi.

 

“Tıbbi Atık Bertarafı” başlıklı konu hakkında bilgiler vererek sunumuna devam eden Dr. Korkusuz; “ TUBİTAK 1507 desteği sayesinde tasarımı ve prototip üretimi Ankara’da OPTİMA tarafından yapılan ilk Türk malı ön-öğütücülü, basınçlı buharlı Tıbbi Atık Sterilizasyon Sistemi (TASS), 2009 senesinde Afyonkarahisar ilinde tıbbi atıkları bertaraf etmek için tahsis edilen alana yerleştirilmiş ve tıbbi atıkları sterilize etmeye başlamıştır. OPTİMA tarafından üretilen diğer TASS’lar, sırasıyla Adana, Lefkoşa-Kıbrıs ve Kırıkkale illerindeki tıbbi atık bertaraf tesislerine yerleştirilmiş ve faaliyete geçirilmişlerdir. Türkiye özelinde hangi tür tıbbi atık bertaraf sistemlerinin daha uygun olduğunun bilimsel bir yaklaşımla anlaşılabilmesi için hem teorik, hem de uygulamalı bilimsel araştırmaların ve optimizasyon çalışmalarının üniversite sanayi işbirliği zihniyetiyle yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalı AR-GE projesi sayesinde, ülkemizin kaliteli ve fakat nispeten ucuz yaratıcı ve iş gücü kullanılarak, yönetmeliklere uygun bir Tıbbi Atık Sterilizasyon Sistemi Modeli, batı maliyetlerinin altında mal edilerek, Türkiye ve dünya pazarına ekonomik avantajlarla birlikte başarıyla sunulmuştur” dedi.

 

Soru cevap bölümünün ardından Rektör Vekili  Prof.Dr. Metin Yıldırım tarafından Dr. Elif Asuman Korkusuz’a teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Editör: TE Bilişim