Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akaycan, 2013 yılı faaliyetlerini sitemiz harici! Niğde basını ile paylaştı. 

Yorum: Selim GÖKEL

Akkaya Barajı çevre kirliliği, Hava kirliliği, ÇED Raporları, kesilen cezalar ve işlemler konusunda açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Akaycan açıklamasında Akkaya Barajı çevre kirliliğine de değindi.

Açıklamada biraz pembe bir tablo hissettik, oysa biliyoruz ki... Niğde'nin rengi mor... Hem de mosmor. 

Biz size Niğde'nin durumu belirtmek için  bir istatistik tablosu göstereceğiz. TR71 bölgesi, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir'in atıksu durumunu gösterir bir tablo... Türkiye İstatistik Kurumu'nun araştırması ile oluşturulan ve TÜİK'in sitemize gönderdiği bir tablo.

Yorum yapmacağız...

Niğde'nin durumu zaten bu tabloda mosmor! bir çubukla gösterilmiş. 




Borlunun Akıl Sağlığı Tehdit Altında... Tıklayın



*****

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ AÇIKLAMALARI AŞAĞIDA
...


Çevre ve Şehircilik  İl Müdürlüğü 2013 Yılı İtibariyle 235 Denetim Yaptı Ve Çevre Kanununu İhlal Ettiği Tespit Edilen İşletme Kurum Ve Kuruluşlara 133.961 Lira İdari Yaptırım Kararı Uygulandı.


Niğde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, bu yıl 235 çevresel inceleme ve denetim gerçekleştirildiği, ilgili yönetmelikleri ihlal eden kişi ve kuruluşlara da toplam 133.961 liralık idari yaptırım kararı uyguladığı bildirildi.

Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet AKAYCAN, 2013 yılındaki faaliyetlerini değerlendirdi.


ARITMA TESİSLERİ VE KOKU PROBLEMİ

Akkaya Baraj göletine deşarjı bulunan Atıksu Arıtma Tesislerinin kuruluş ve faaliyete geçiş yıllarına bakıldığında, Niğde genelinde kanalizasyon hattının 1997 yılına kadar yaklaşık 23 yıl süreyle arıtılmadan deşarj edilmiş olması, baraj göletindeki kirliliği arttırmıştır. Bu nedenlebaraj alanında 2012 yılında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğünce dip çamuru temizleme çalışması yapılmış olup baraj havzası temizlenmiştir.

Aradan geçen 39 yılın getirdiği şehir yerleşiminin; özellikle Niğde Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi ve Akkaya Barajı yakınlarına doğru ilerlemesi, koku problemini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Niğde Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinden Müdürlüğümüzce düzenli olarak çıkış suyundan numune almakta ve değerleri takip etmektedir.


ÇED RAPORU DENETİMLERİ

İzleme kontrol çalışmaları planlaması öncesine kadar, ÇED Olumlu veya ÇED Gerekli Değildir kararı verilen projeler için, o yıl içerisinde denetim programı yapılır. Söz konusu denetimde, proje için hazırlanmış olan ÇED Raporu (EK-1; Bakanlık) veya Proje Tanıtım Dosyası ( EK-2; Valilik) genelinde (atık, hava emisyonu, gürültü, atıksu vb. çevre mevzuatları ile kapasite değerleri bakımında) taahhüt edilen bilgiler incelenir ve aykırı durum olup olmadığı, taahhütlerin ne ölçüde gerçekleştirildiği tespitleri yapılır.

2013 yılında;

37 adet tesis yerinde izleme-kontrol planlanmış ve 29 tesiste denetim çalışması tamamlanmıştır.

15 tesiste faaliyetin olduğu tespit edilmiş ve yerinde inceleme yapılmıştır.

7 tesiste faaliyete ara verildiği, 7 tesis için ise henüz yatırıma geçilmediği tespit edilmiştir.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMLERİ

İlimizde hava kirliliği ölçüm istasyonu Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından hibe edilmiş ve Bakanlığımız tarafından 2006 yılı Şubat ayında kurulmuş olup Meteoroloji Müdürlüğü bahçesinde hizmet vermektedir. İstasyonumuzda Partikül Madde (toz) ile kükürt dioksit (SO2) ölçümleri yapılmaktadır.

www.havaizleme.gov.tr web sitesinden anlık takip yapılabilmektedir.

MAHRUKATÇILARA DENETİM

İlimizde 45 adet ithalatçı ve üreticiye kömür satış izin belgesi verilmiştir. 144 iş yeri de “Katı Yakıt Satıcısı” olarak ilgili yönetmeliği doğrultusunda kayıt altına alınmıştır.

Mahrukatçılardan, 7 adet kömür numunesi alınmıştır. Alınan kömür numunelerinin, Bakanlığımızca yetkilendirilmiş akredite laboratuvarlarda yapılan analiz sonuçlarına göre, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler kapsamında uygulama yapılmıştır.

EGZOZ EMİSYON

10 adet firmaya egzoz emisyon ölçümü yetki belgesi verilmiştir. Yetkili firmalar Bakanlığımızın döner sermayesine pul başı 19 TL yatırarak egzoz emisyon pullarını tedarik etmektedirler.


DENETİM SAYILARI VE PARA CEZALARI

Taşıt Egzoz Emisyon ölçümü yaptırılmamasından (Çevre Kanunu 20-a) dolayı 1 adet gerçek kişi 842 TL

Çevre izni olmadan devam eden (Çevre Kanunu 20-b) tesis için 1 adet; 40.636 TL,

Hava Emisyonu yönünden istenilen tedbirlerin alınmaması (Çevre Kanunu 20-c) nedeniyle 1 adet; 10.154 TL,

Bilgi belge verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen (Çevre Kanunu 20-g) 3 adet tesis için 30.462 TL,

ÇED Kararı alınmaksızın başlatılan (Çevre Kanunu 20-e) 2 adet tesis için 34.600 TL ve ÇED taahhüt ihlali nedeniyle 1 adet tesis için 16.929 TL.

Anız yakma fiilinden (Çevre Kanunu 20-l) 1 adet 338 TL

olmak üzere toplam 133.961TL idari ceza kesilmiştir.

*****
Türkiye Genelinde...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yılın 9 ayında yapılan denetimlerde çevreyi kirlettiği belirlenen tesislere toplam 50 milyon 574 bin lira idari para cezası uygulandı.

En çok ceza sırasıyla Kocaeli, Tekirdağ, Ankara, Bursa ve İstanbul’a kesildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla sanayi tesisleri ve diğer faaliyetlere yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor. ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerince geçen yıl yapılan 23 bin 292 çevre denetimi sonucunda 57 milyon 290 bin 684 lira idari para cezası verildi, ayrıca 111 tesisin faaliyeti durduruldu. Bu yılın 9 ayında ise toplam 27 bin 757 denetim yapıldı. Denetimler sonucunda çevreyi kirlettiği belirlenen tesislere toplam 50 milyon 574 bin 371 lira ceza uygulandı. Bu yıl faaliyeti durdurulan tesis sayısı ise 107 oldu.

ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanlığı, cezaların yüzde 52’sini atıklar nedeniyle keserken, bunu yüzde 35 suyun kirletilmesi, yüzde 10 ÇED cezaları, yüzde 3 havanın kirletilmesi izledi. İl Müdürlükleri ise en çok cezayı yüzde 22 ile havayı kirletenlere verdi. Bunu yüzde 19 ile su, yüzde 18 ile atık, yüzde 11 ile gürültü ve yüzde 30 ile diğer cezalar takip etti.


Editör: TE Bilişim