Niğde Üniversitesi, Kaşgarlı Mahmut Uygur - Çin Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla   'Afrika’da Türkiye Afrika’da İnsan Hakları ' konulu bir konferans düzenledi.

Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’de gerçekleştirilen ve Büyükelçi Dr. Aydın Sefa Akay’ın konuşmacı olduğu programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Kaşgarlı Mahmut Uygur - Çin Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdureşit Jelil Qarluq ile akademik personelimiz ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 Benim genel ve teorik bilgilerim dışında Afrika’ya ilişkin şahsi müktesebatım, Birleşmiş Milletler Uluslararası Ruanda Ceza Mahkemesi’ndeki Uluslararası Ceza Yargıçlığımdaki Ruanda ve Mahkemenin kurulu olduğu Arusha kenti nedeniyle Tanzanya ile komşu Kenya’ya aittir diyerek konuşmasına başlayan Dr. Aydın Sefa Akay;  “Daha sonra Büyükelçi olarak görev yaptığım Burkina Faso nedeniyle bu kez, “Frankafon Afrika” tanımı altında süslenen, aslında basitçe eski Fransız sömürgeleri olarak gerçek tanımını bulan Batı Afrika ülkeleri hakkında şahsi deneyim sahibi oldum. Yalnız ülkemizde değil hemen tüm Dünya’da biraz da kolayına kaçarak Afrika’yı tek bir ülke, tek bir ulus ve tek bir kültür olarak tanımlama alışkanlığı bulunmaktadır. Oysa nasıl Avrupa, Asya, Amerika kıtaları farklı uluslardan, ülkelerden müteşekkil ise aynı olgu Afrika için de varittir. Afrika’nın diğer kıtalar insanlarından farklı olan siyah derisi âdeta Afrika’nın nişanıdır. Afrika dışındaki ülkelerde siyah derili herkes tek tipleştirilmekte, birbirinden tamamen farklı fizyonomik özelliklere sahip insanlar, sanki bir tornadan çıkmış gibi algılanmaktadır. Dil, etnik ve kültürel farklılıklar ise hiç akla gelmemektedir; Buna mukabil Afrika kıtasında karşılaşılan Afrikalı olmayan tüm insanlar için de aynı şey söz konusudur” dedi.

Büyükelçi Dr. Aydın Sefa Akay konuşmasının devamında sömürgecilik ve Afrika, kolonyalizm (sömürgecilik) sonrası Afrika, Afrika ve İnsan Hakları, Türkiye ile ilişkiler başlıklı konular hakkında da bilgiler verdi.



İnsanlığın Afrika’dan yayıldığına dair bilimsel tezler bulunduğunu, her ne kadar doğal kaynakları yağmalanmış, insanları incitilmiş ise de o mükemmel potansiyelin 21.Yüzyılda ve devamında bu kıta insanlarını daha güzel günlere taşıyacağına inanıyorum diyen Dr. Aydın Sefa Akay, iki yüz yılı aşkın bir süredir süren, kötülüklerin yarattığı zorlukların, artık yeni kuşak Afrikalılarca giderileceğini ve başta kıtaları olmak üzere tüm insanlığa büyük imkânlar sunacağına inandığını ifade etti.



Programın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak tarafından Büyükelçi Dr. Aydın Sefa Akay’a teşekkür plaketi takdim edildi.






Editör: TE Bilişim