Haber-Yorum: Selim GÖKEL

 Yıllardır izleriz… Televizyonlarda, gazetelerde,  dergilerde ve internet haber sitelerinde bir çok  üniversite de görevli akademisyon, bilim insanı,   uzman olduğu  konularında açıklamalar yapar, insanları bilgilendiren  makaleler yazar.  Bazen ülkenin sorunları, bazen üniversitesinin bulunduğu şehrin sorunlarını iletir, çözüm önerir…  Bir çok üniversite hocası bulunduğu ilin sorunlarının tespiti ve çözümü konusun da  fikrini bir şekilde iletir.

Bu başka illerde böyledir ancak Niğde’de  böyle değil.

Niğde Üniversitesin de  bir profesörün  kendi uzmanlık alanında Niğde ile ilgili bir açıklamasını duymadık.  Bir makale yayınlanmaz,  televizyon da konuşulmaz.  Bulunduğu  şehir ile ilgili bir konunun araştırılıp tespitlerinin paylaşılması görülmemiştir.

Yıllardır bu konuyu izlerim sadece bir kere Niğde’nin şehir merkezinin gürültüsünün ölçümü yapıldı ve ardından basınla paylaşıldı.

Niğde’de bir çok yerel gazete var. Televizyonu var.  Borhaber.net gibi   Türkiye’de binlerce siteyi geride bırakan bütün Niğdelilerin takip ettiği bir site var. Ancak bu gazete veya internet sitelerinde Niğde Üniversitesi’nden bir akademik personel  makale yazmaz. Televizyon da konuşmaz. Bu durum üniversite  kelimesi çelişiyor.

Niğde Üniversitesi faaliyet olarak aktif, bunları haberleştiriyoruz ama sadece faaliyet. Ancak İlimizin sorun ve çözümü konusundaki fikir beyanları  eksik…  

Hadi  çekinceleri  olan siyaseti geçelim… (bunun da olması lazım ya)   Niğde’de araştırma yapılacak, üzerinde konuşulacak,  makale yazılacak, bilimsel çalışma yapılacak  ve bunların kamuoyuna ulaşması sağlanacak o kadar çok konu var ki... Trafik, çevre,  ticaret, esnaflar,  eğitim, köyler, yaşam,  dernekler,  kalkınma, üretim  gibi başlıklarda onlarca araştırma, sorun tespiti ve çözüm makaleleri yazılabilir. Mesela  b.k kokusunun  içinde çalışan bir hocadan  Akkaya konusunda bir  beyan duymadık.

Niğde Üniversite’sinin öğrencileri de farklı değil, hep her bir şeyden şikayet ederler ama… Bundan birkaç yıl önce Akkaya konusunda bir açıklama istediğimiz  Üniversite Öğrenci  Temsilcisi Başkanı : “Açıklama yaparsam Rektör Bey ne der acaba?” demişti…  Ki aslında öğrenci  temsilcisi olmadığını anla(t)mıştım.

Rektör Bey bu yazıya ne der bilemiyorum … Ama aşağıdaki haberi   Uludağ Üniversitesi değil de Niğde Üniversitesi olarak vermek isterdik. 

Haber aynen şöyle;

***

-KİRLİ HAVA KISIRLIĞA YOL AÇIYOR 

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seval Kutlu Akal Solmaz ve öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir, Bursa’da çevre ve hava kirliliğinin geldiği boyutları ve alınması gereken tedbirleri anlattı.

Hava kirliliği ile ilgili yayınlanan verilerin tartışmaya açık olduğunu söyleyen Taşdemir, “Hava kirliliği ölçüm istasyonlarının maliyeti çok yüksek. Bu yüzden bir bölgede ya da şehirde sadece bir ya da birkaç istasyon kurulabiliyor. Bu bütün şehrin kirlilik seviyesini göstermek için kafi değil. Ayrıca bölgede nüfus nerede kümeleşmiş? Hastaneler, okullar, ulaşım hangi bölgede yoğun? Endüstrilerin etkisini görebileceğimiz yerler neresi? Bölge rüzgar alıyor mu? Bunlar dikkate alınarak cihazların mevkii belirlenmeli” dedi.


Havayla birlikte vücuda ağır metallerin girmesi durumunda kardiyolojik etkilerin açığa çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Taşdemir, “Farklı karakterdeki hava kirleticiler solunum yolu, burun, göz, deri döküntüleri, tahrişler, kalp, kanser, kısırlık, sinir sisteminde bozukluklar ve karaciğerde hastalıklara sebebiyet verebilir.” yorumunda bulundu.

- BURSA’DAKİ HAVA KİRLİLİĞİNİN SEBEBİ TRAFİK 

Geçen yıl Haziran ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı ve Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nün işbirliği protokolü imzaladığını belirten Prof. Dr. Solmaz “Protokol çerçevesince Bursa’nın ilçelerine gönüllü öğretim üyelerimiz ikişerli gruplar olarak ziyarette bulunuyor. İlçede bulunan sıradan vatandaştan tutun muhtar, kaymakam, belediye başkan yardımcısına kadar görüşülüp o bölgede çalıştay düzenleniyor. Çalıştayda bölgenin çevre meseleleri masaya yatırılıyor. Edinilen bilgiler ışığında öğretim üyesi arkadaşlarımız raporlar düzenliyor ve o raporlar Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na iletiliyor. Bursa’nın bütün ilçelerinde edinilen bilgiler Dünya Çevre Günü 5 Haziran’da Bursa kamuoyuna duyurulacak” şeklinde konuştu.

İHA-Bursa

Editör: TE Bilişim