Memleketimizin ufuk açıcı fikirlerle gelişmesi ve örnek bir şehir olmasını hepimiz isteriz. Bu noktada insanlarımızın düşüncelerini kahve meclislerinde sağa sola küfür ederek ve olumsuz cümlelerle beyan ederek ortaya koymaları yerine yapıcı tavsiyelerle ortaya koymaları kanısındayım. Eleştirmek yerine çözüm önerileri sunmanın daha iyi olacağına inanıyorum. Bu yazıda Niğde’yle ilgili düşüncelerimi maddeler halinde ortaya koymak istiyorum.

1: Tarımda patates dışında alternatif ürünler geliştirilebilir. Tek patatese bağlılık bir kumarbazın zar atmasına benziyor. Sulu tarım imkânlarının olduğu yerde her türlü sebze ve meyve yetiştirilebilir. Ayrıca patates ürünleri ile ilgili sanayinin gelişerek cips vb. ürünlerle dünya çapında önem arz eden bir yer haline gelmesi ve patateste üretim kalitesinin gün geçtikçe artırılması sağlanabilir.

2: Üreticinin tüketiciye doğrudan malını pazarlayabildiği bölgesel bir sebze meyve hali kurulabilir. Aracı olmadığı için fiyatlar aşırı yükselmez ve çevre illerden de buraya müşteri çekebilir. Ayrıca ilimizin,  organik tarım ürünlerinin üretilerek tüm dünyaya organik ürünlerin pazarlandığı bir merkez haline dönüşmesi sağlanabilir.

3: Bor’dan Niğde’ye doğru uzanan hafif raylı taşıma sistemi şehrin ufkunu açar. Mevcut otobüs hatları bu raylı sistemin birer ortağı olabilirler.

4: Şehir merkezine kurulacak bir Selçuklu Mahallesi ile geçmişten geleceğe doğru uzanan bir köprü kurulabilir.  Eski Niğde evlerinin restore edilerek yıkılmaktan kurtarılması sağlanabilir. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ilimiz sınırlarındaki yerleşim yerlerinin belirlenmesi ve uygun şekilde restore edilmesi ile canlandırılarak turizme açılması sağlanabilir.

5: Alternatif yollar geliştirme kapsamında Niğde ”den Bor’a doğru bir bisiklet yolu yapılabilir. Bunun dışında hastanenin üstünden Hançerli”nin üstüne doğru seyir teleferikleri dikilebilir.

6: Uygulamalı trafik eğitim parkı yapılarak çocukların trafik bilincine sahip olarak yetişmeleri sağlanabilir.

7: Halıcılık birliğinin halı müzesi geliştirilerek kaybolan halılar ve motifler kurslarla yaşatılabilir. Burada üretilen ürünler şehrin simgesel hediyelik eşyası olarak satılabilir.  Geleneksel Niğde halı ve kilim üretiminin yeniden canlandırılarak bu alanda yapılacak pazarlama ve yatırımlar ile iş istihdamı artırılabilir.

8:  Bor ilçesinde bulunan kaya gazlarının işletime açılarak burasının bölgenin bir enerji üssü haline dönüşmesi sağlanabilir. Ayrıca Bor ve çevresinde mevcut bulunan karbondioksit gazının en uygun ve ilçenin çıkarlarına uygun şekilde değerlendirilmesi sağlanabilir.

9:  Aladağların ve Bolkar Dağlarının doğasını zarar vermeden yapılacak yatırımlarla dağcılık, yayla ve kongre turizmlerine açılması sağlanarak turizm gelirleri artırılabilir. Ayrıca Çiftehan ve Narlıgöl Kaplıcalarının kongre ve sağlık turizminde tercih edilen önemli merkezlerden olması sağlanabilir.

10:  Memleketimizin en büyük sorunu olan kolektif hareket etme bilinci eksikliğinin giderilmesi için kurslar seminerler ve eğitimler düzenlenebilir.

11:  “Her yaşa spor her yaşta spor” sloganı ile halkın spora yönelmesi spor yapma imkânlarının artırılması sağlanabilir.

12:  Niğde üniversitesinin Ulukışla ”ya bir demiryolu fakültesini kurarak Türk demiryolcularının beyin takımının buradan yetişmesi sağlanabilir. Bu Demiryolu Fakültesi ile tüm ülkeye makinist ve teknik eleman yetiştiren bir eğitim üstü kurulabilir.

13: Kurulacak olan tıp fakültesinin alternatif tıp ve bitkilerle tedavi konusunda geliştirilerek dünyanın sayılı merkezlerinden birisi olması sağlanabilir. Ayrıca Niğde’nin zengin bitki örtüsü ve bitki çeşitliliğinin tıp sektöründe değerlendirilmesi ile alternatif tıp ürünleri pazarındaki payının artırılmasının sağlanabilir.

14:  Melendiz ve İtulumaz Dağları başta olmak üzere şehirdeki tüm alanların hızlı bir şekilde ağaçlandırılması ile şehrin bozkır halinin yemyeşil hale dönmesi ve Niğde’nin tüm yurtta yeşil bir şehir olarak tanınması sağlanabilir.  Ayrıca Ketençimeni”ne yapılacak olan kayak tesisi ile buranın mevcut potansiyeli değerlendirilebilir. Niğde Kalesi ve çevresinin Selçuklu mimarisinde restore edilerek ağaçlandırılması ile kent içinde halkın ve turistlerin gezebileceği ve dinlenebileceği bir yer haline dönüşmesi sağlanabilir.

 15:  Sadece geri dönüşüm sektörüne yönelik yeni bir organize sanayi bölgesinin kurulması ve bunun için çeşitli teşviklerin sağlanması sağlanabilir. Hurdacılık sektörünü elinde tutan Niğdelilerin bu yolla memleketlerine dönüşü sağlanabilir. Bu organize sanayi bölgesi Altunhisar ve Çiftlik ilçelerine kurulup Mersin limanına hızlı trenle bağlanabilir.

16:  Yöreye özgü misket elmasının yetiştirilme ortamlarının artırılması ve tanıtımının yapılması ile hak ettiği yere getirilmesi sağlanabilir.  İldeki meyve suyu üretiminin kapasitesinin artırılarak bu alanda marka şehir haline gelmesi sağlanabilir.

17:  Bir araştırma kütüphanesi inşa edilerek aranan her kitabın bulunabildiği yirmi dört saat hizmet veren ferah bir ilim ve irfan mekânının kurulması sağlanabilir.

18:  Niğde’ye özgü yöresel yemeklerin yöresel kıyafetlerle sunulduğu ve dışardan gelen insanların yöresel tatları tadabildikleri Niğde mutfağı müzesinin kurulması sağlanabilir. İlimizde ki dezavantajlı kadınların aralarında kurdukları kooperatiflerle ürettikleri ürünleri pazarlayarak para kazanabildikleri yerler kurulabilir.

19:  Birçok dünya diline çevrilmiş yayınları ve internet siteleri ile Niğde’nin tüm dünyaya tanıtılması ve ulusal ve uluslararası fuarlarda ilimize ait sanayi ürünlerinin ve turizm imkânlarının pazarlanması ve tanıtılması sağlanabilir. Ayrıca hava alanlarına, terminallere ve alışveriş merkezlerine açılacak olan Niğde reyonları ile Niğde’ye özgü yöresel ürünlerin satılmasının sağlanması ve buralarda Niğde’yle ilgili yazılı ve görsel dokümanların dağıtılması sağlanabilir.

20:  Yeni yapılacak olan yerleşim yerlerinin dikey değil yatay olarak geliştiği ve şehrin kendi nev-i şahsına münhasır estetiğinin ön planda tutulduğu yeni yaşam alanları kurulabilir.

21:   Niğde şehrini geliştirmek için maddi ve manevi eserler veren büyüklerimizin yeni yetişen nesillere tanıtılması ve olumlu örneklerin çoğaltılarak gençlerimize memleket sevgisinin aşılanması sağlanabilir.

22:  Bor ilçesinde mevcut bulunan deri sanayisinin çeşitli ürünlerle çeşitlendirilerek markalaşması sağlanarak ulusal ve uluslararası arenada rekabet kapasitesinin arttırılması sağlanabilir.

23:   Bor ilçemizde Niğde Üniversitesine bağlı olarak Ahmet Kuddûsî Hazretleri Araştırma Enstitüsünün kurularak bu büyük velinin tüm dünyaya tanıtılmasının sağlanabilir. Ayrıca Ahmet Kuddûsî Hazretleri’nin divanında bahsettiği “Bor şehri Nur şehri” imajının işlenerek Bor şehrinin manevi yönünün tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması sağlanabilir.

24:  Çamardı ilçesinde ulusal ve uluslararası piyasalara hitap eden dondurma fabrikalarının kurularak memleketin her yerine dağılan Çamardılı dondurmacıların büyük markalar karşısında rekabet kapasitesinin artırılması sağlanabilir.

25:  Şehrimizin çevresindeki diğer illerle entegre olmasıyla yeniden geçmişteki merkezi konumuna erişmesi sağlanabilir. Ayrıca tüm resmi ve özel kurumların bölge merkezlerinin Niğde’ye taşınması ve Niğde’de kurulması için çalışmalar yürütülebilir.

26:  Etkin ve etkili bir Niğde Vakfı kurularak il dışında ve Niğde’de öğrenim gören tüm Niğdeli ve misafir öğrencilere burs ve yardımlar kesintisiz olarak verilebilir.

27: Misli ve Emen ovasındaki bilinçsiz sulamanın ortadan kaldırılması ile tarım alanlarının çoraklaşması ve tuzlanmasının önüne geçilebilir. Misli ve Emen ovasında sulama amacıyla kullanılan yer altı sularının çıkarılması için alternatif enerji ( güneş, rüzgâr vb.) tesislerinin kurulması ve yaygınlaştırılması sağlanabilir.

28:  Niğde müzesinin, yer yokluğundan dolayı sergilenmeyen ve depoda bulunan eserlerinde sergilenebileceği bir hale dönüştürülerek tüm dünyaya canlı yayın yapan bir internet sitesiyle, Hititlerden Osmanlılara uzanan büyük birikiminin açığa çıkartılmasının sağlanabilir.

29: Ecemiş çayının sularının Niğde’ye getirilerek başta içme suyu olmak üzere sulama ve peyzaj için kullanılabilir. Şehir içindeki kanalın bu suyla doldurularak etrafının düzenlenmesi ve il içine yapılacak göletlerle şehrin görsel cazibesinin artırılmasının sağlanabilir.

Editör: TE Bilişim