Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Dünya Etik Günü nedeniyle bir konferans düzenlendi.


Prof. Dr. Özer Bekaroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Bilimde Etik: Dürüst ve Güvenilir Bir Araştırma Nasıl Yapılmalıdır?” konulu konferansa,
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selen Doğan, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nalân Gördeles Beşer, Bor Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bilge Karatepe, akademik personel ve öğrenciler katıldı.


Konferans Prof. Dr. Özer Bekaroğlu’nun biyografisinin okunmasıyla başladı.

Bilimde yapılan etik dışı davranışları anlatarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, birçok ülkede üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını söyledi. Konuşmasının devamında bu konuyla ilgili tavsiyelerde bulunan Bekaroğlu; “ Üniversite ve araştırma enstitüleri bağımsız ve tarafsız ombudsmanlar yani aracılar tayin etmelidir. Bunların görevi de iyi bir araştırma için yol göstermek, dürüst aracılık yapmak, gerekli gizliliği muhafaza etmek ve muhbirleri korumak olmalıdır. Şayet aracı ciddi bir sahtekârlık görürse konu bağlı komiteye aktarılır” dedi.


Yetersiz iletişim, yetersiz eğitim ve danışmanlık, yayım yapma baskısı, birlikte verimli çalışma yerine zararlı rekabet, araştırma zamanının kısıtlı olması, değerlendirme sistemindeki zaman azlığı gibi sorunların etik dışı davranışlara sebebiyet verdiğini ifade eden Prof. Dr. Özer Bekaroğlu sunumunu Stephen H.Unger’in; “ Mesleki ahlak kuralları, meslek adamlarının kendilerini korumaları için değildir. Toplumun korunması içindir. Bir gruba ait kurallar kendi çıkarlarını korumaya yönelirse, o grup organize suç özelliği göstermeye başlar” sözleriyle sonlandırdı.


Programın sonunda Prof. Dr. Özer Bekaroğlu’na, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.








Editör: TE Bilişim