Türkiye Harp Malulü Gaziler, şehit Dul ve Yetimleri Derneği’nin Kuruluşu: Birinci Dünya Savaşı sonunda savaş bölgelerinde (Çankkale ve diğer cephelerden) İstanbul’a gelip ihtiyaçlarını karşılayamayan ve memleketlerine gidemeyen yaralı Harp Malullerinin, memleketlerine gönderilmelerinin sağlanması, eksik uzuvlarının yerine protezlerinin taktırılması (tahtadan yapılma uzuvların) giydirilmeleri ve harçlıklarının sağlanması amacıyla 26 Ağustos 1915 tarihinde Harbiye Nazırı Enver Paşanın talimatıyla İstanbul Merkez Kumandanı Miralay Cevdet Bey ve on bir arkadaşı tarafından kurulmuştur.

Bu heyete öncelikle yaralı Harp Malullerinin iaşe ibatesini sağlamak amacıyla parasal yardım toplama işine girmiş ve İstanbul da tellal dolaştırarak evlerde ihtiyaç fazlası malların ve ev yapımı işlerin Malullere yardım için getirilmesini ve bu malların Çakmakçılar Yokuşundaki büyük handa panayır kurulmak suretiyle satılacağı ilan edilmiştir. Bu şekilde Malullere başkalarının yardım amacıyla başlattıkları çalışmalara daha sonraları Malul olanlarda dahil olarak çalışmalar yürütülmüştür.

Başlangıçta heyet olarak kurulan derneğimiz 1929 yılında tasfiyesinden sonra 1931 de Ordu Malulleri Cemiyeti, 1940 da Ordu Malulleri Birliği, 1945 de Malul Gaziler Birliği, 1959 da Harp Malulü Gaziler Cemiyeti, 1961 de Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği adıyla faaliyet göstermiştir.

Zaman içerisinde derneğimiz dışında birçok Malul Gazi ve Şehit Dul ve Yetimleri Dernekleri kurulmuş ve bir nevi Dernek enflasyonu ortaya çıkmıştır. Aynı amaç uğruna faaliyet gösteren bu derneklerin 18 Haziran 1983 gün ve 18081 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 2847 Sayılı Kanunla Türkiye Harp Malulü Gaziler, şehit Dul ve Yetimleri Derneği adı altında birleşmeleri hüküm altına alınmıştır. Böylelikle Dernek 2847 Sayılı Kanunla Kurulu Asker kökenli bir Dernek olarak 1984 yılından bu tarihe kadar çalışmalarını sürdürmektedir.derneğimizin 47 şube ve 32 temsilcilikle 76 ilde faaliyet göstermekte olup 19 bin üyesiyle harp malulü gazi eşleriyle şehidin Anne Baba eş ve çocuklarından oluşmaktadır.şanlı tarihimizin kahramanlık esaret ve yiğitlik zincirinin altın halkası olan aziz şehitlerimizin hatıralarının yaşatılarak şehit yakınlarıyla Gazilerimizin her türlü mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması sosyal ve kültürel hizmetlerin yürütülmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

Amacı: Askerlik mesleğine ilişkin ortak anıları yaşatmak, üyelerin onurunu korumak, haklarını savunmak, hayat şartlarını düzeltmek, sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak, aralarında dayanışma sağlamaktır. Barışta, olağanüstü durumlarda, Askeri hareket gerektiren iç tedip ve sınır çatışmalarında görevin sebep ve etkisi ölen veya yaralanıp tedavi sırasında ölenlerin dul eşleri ile kendilerine yetim aylığı bağlanan çocukları, anne ve babasını korur ve kollar.

Editör: TE Bilişim